Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siarczan magnezu siedmiowodny czy jednowodny? Wiadomo że siedmio lepiej się rozpuszcza ale jedno ma procentowo większą ilość składników no i jest droższy.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad nawożeniem rzepaku i mam 2 warianty:

1: kizeryt 150 kg + I dawka N w postaci saletry 300 kg + II dawka 250 kg saletry 

2: saletrosan 400 kg + 250 kg saletry 

Porównując cenowo, korzystniej wypada  2 wariant bo ok 750 zł na hektar a 1 ok 900 

W zeszłym roku dałem 150 kg kizeryt i I dawka 300 kg saletry i II 200 kg też saletry i plon 3.7 t.

Co polecacie ? 

Opublikowano

Ja lece 2 wariant tylko na N2 300kg Saletry do każdego zabiegu siarczan magnezu dodaje i na plon nie narzekam a zasobność magnezu mam niski. Na nastepny sezon chyba kupię kisseryt bo w tym sezonie zrezygnowałem z niego.

Opublikowano

Ja również mam niska zasobności w magnez i stosowałam to co kolega wyżej, na plony nie narzekalem, 

W tym roku idzie 200 kg kizerytu, 150 soli potasowej, i 500 litrów rsm 32 w jednej dawce, zobaczymy jak wyjdzie, może na jednym kawałku rozłoże na dwie dawki po 300 i 200

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Teoretycznie niby kizeryt dobry, ale jak masz w miarę dobre zasobności magnezu to dałbym saletrosan +saletra.. ja jadę saletrosan+rsm i efekty najlepsze u mnie

Na każdym kawałku mam magnez na średnim.

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Tylko saletra, saletrosan ma tylko ładna reklame

Dlaczego tak uważasz ? Możesz jakoś to rozwinąć?  

A może jeszcze jakieś inne warianty? 

Opublikowano

Też z saletrosanu nie do końca byłem zadowolony. Znajomy siał saletrę i wydaje mi się, że jego lepiej  wystartował, także saletra daje chyba lepszego kopa na początek.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest loteria, a w głównej mierze o plonach decyduje pogoda. Rzepak , żeby dac dobry plon musi mieć opady w czasie kwitnienia. Ja daję na 1 dawkę 350saletrosanu niezmiennie od kilku lat . W tamtym roku prawie 4.9t było. A obok gospodarstwo robi na samej saletrze i niecałe 4.5t. Klasa ziemi taka sama odmiany podobne tylko oni więcej pryskali

Edytowane przez Zenonim
  • Like 1
Opublikowano

Miałem pszenicę na jedynym polu, na jednym ha zastosowałem 250 saletry na drugim obok dla porównania 150 saletrosanu i 150 saletry, efekt był lepszy po samej saletrze, kolor wigor, reszta dawek i opryskow już szła taka sama, plon z jednego i drugiego 6,5t ważone na skupie, ciężko stwierdzić mi różnice po tym doświadczeniu, bo przedplon na obu polach ten sam, odmiana ta sama ph 6.9, no ale wizualnie była lepsza po saletrze, w rzepaku zawsze dawałem 400 saletrosanu i 300 saletry i nie mogę narzekać, ale w tym roku przechodzę z ciekawości na rsm i kizeryt 

Opublikowano

Mam na rzepakach około 25 i więcej cm pokrywy śnieżnej, niestety pod śniegiem nie ma mrozu, jak odsypuje śnieg to rzepak stoi w wodzie, może splesniec czy też wygnic? Bo juz widać gdzie nigdzie takie objawy a niestety teraz mówią mrozy więc nie ma opcji na szybkie zejście śniegu z pól

Opublikowano

Saletrosan to bdb nawóz ale jak się go nie umiejętnie stosuje to potem się farmazony wypisuje. A te porównania że u mnie 4 tony a u sąsiada 2.5 to z d*py wzięte :) i jak zwykle pisanie głupot bez uzasadnienia. 

Saletrosan ma tylko 7% azotu w formie azotanowej. Reszta czyli 19% to forma amonowa wolniej działająca. Dlatego ten nawóz trzeba rozsiad odpowiednio szybciej na początku ruszenia wegetacji (u mnie jest to zwykle początek marcaa). Po około 3 tygodniach (to nie reguła) w zależności od przebiegu pogody druga dawkę najlepiej szybko działająca saletre amonowa. Saletra będzie w dużym stopniu działać szybciej niż wcześniej zaaplikowany saletrosan. W późniejszym terminie formy azotu w obu nawozach fajnie się uzupełniają aż do kwitnienia. 2 dawki wystarczają.

U mnie przy 200N było to 400kg saletrosan i 300kg saletrą w drugiej dawce. 

• Confused 1
Opublikowano

Tydzień wcześniej od saletry to dobry termin?

Serio Ci mówię, ta sama odmiana, siana w jednym dniu tym samym siewnikien, pola 200m od siebie, reszta agrotechniki całkowicie różna. Nie zarzucaj mi kłamstwa kolego 

Opublikowano

ta różność w agrotechnice mogła zrobić różnice w plonie. Tak samo inny kawałek mógł zrobić różnice w plonie. U mnie kawałek od kawałka dzieli polna droga, a różnice w plonie w rzepaku to 0,5t, w pszenicy do 1t przy tej samej agrotechnice. Pole polu nie równe, po drugie wystarczy popatrzeć w maju/czerwcu z drona co i jak wygląda i na małej działce potrafią być cuda w wyglądzie, gdzie z ziemi dla oka wygląda wszystko podobnie. Co do saletrosanu to na pierwszy rok stosowania w rzepaku nie mogę powiedzieć złego słowa, bo plon 3,2t +20% wytrzepane przez grad i tam gdzie gradu nie było 4,5t. Zresztą, był to rok dla rzepaku przynajmniej u mnie w regionie

Opublikowano

dlatego pisałem że porównania nawozów i czego kolwiek na jednym polu można sobie wsadzić gdzieś, bo na jednym polu ziemia i warunki glebowe i zasobności są różne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v