Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Powiem tak - nie znam herbicydu doglebowego, który by tolerowała gryka

A trochę jest tego: linuron (już wycofany), metazachlor, chlomazon, napropamid, flurochloridon. Testowałem te substancje i gryce nic nie było pod warunkiem że przez około 2 tygodnie po zabiegu nie spadnie ulewny deszcz.

U mnie w okolicy większość pryska rzepak po siewie mięszaniną metazanex + command, to gryki wcale nie bierze. Pierwsze przymrozki dopiero ją niszczą tak samo zresztą jak rzodkiew świrzepę.

Opublikowano
9 godzin temu, AndrzejMTZ napisał:

Panowie, wszyscy pytacie o ten sam zestaw substancji czynnych :D Może tak przeczytać etykietę albo wpisać w wyszukiwarkę, szczególnie że to naprawdę popularne połączenie i chociażby na poprzedniej stronie trochę o tym jest ;) 

Pytałem o dodawanie navigatora do butisanu 416, w ulotkach i na forum nie znalazłem odpowiedzi, chodziło mi o to czy ktoś praktykował i z jakim skutkiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, 01_Spider napisał:

A trochę jest tego: linuron (już wycofany), metazachlor, chlomazon, napropamid, flurochloridon. Testowałem te substancje i gryce nic nie było pod warunkiem że przez około 2 tygodnie po zabiegu nie spadnie ulewny deszcz.

U mnie w okolicy większość pryska rzepak po siewie mięszaniną metazanex + command, to gryki wcale nie bierze. Pierwsze przymrozki dopiero ją niszczą tak samo zresztą jak rzodkiew świrzepę.

No a co z Navigatorem on niby niszczy rdest powojowaty, a gryka jest z rodziny rdestowatych?

Opublikowano

Planowałem najbardziej wyrośnięty rzepak regulować caryxem w dawce 1l/ha. Bylem dzisiaj i rzepak (Chrobry) ma pierwsze objawy suchej zgnilizny kapustnych. Słyszałem że Caryx  dobrze działa skracając ale już słabiej grzybobójczo.

Moje pytanie to czy Caryx w dawce 1 l/ha poradzi sobie z tą zgnilizną czy może lepiej go z czymś pomieszać? jak tak to z czym i w jakich dawkach?

Opublikowano

#Kobek  Navigator powinien sobie poradzić z gryką.

#Jarek22B  W zeszłym roku pryskałem Caryx 0,5 l + tebukonazol 0,5 l i było czysto a rośliny ładzie skróciło. Też miałem chrobrego. W tym roku planuje zastosować to samo i też na chrobrego.

Opublikowano

Jak mam miejscami przybielony rzepak od metaxu z commandem to moge już skracać rzepak czy lepiej poczekać na jakieś opady żeby się troche odbudował?

Rzepak ma teraz 4 liście

Opublikowano
18 minut temu, piozz napisał:

czy Navigator i Rapsan zniszcza mi cheasty rumianowate?pytam bo na etykiecie zadnego z nich nie pisze nic o tym

Spokojnie zniszczą bez obawy

Opublikowano
8 godzin temu, proxy8441 napisał:

kurcze już zapomniałem czy można jechać navigatorem z graminicydem w jednym zabiegu? z targą?

Można, mieszaj bez obaw

Opublikowano
5 godzin temu, proxy8441 napisał:

a przy dawce 0,35l navigatora również? kurcze boję się o rzepak, w 15r jechałem 0,3l + metaz i coś mi się działo z rzepakiem

0,2l Navigatora +1,5jest wystarczająco i lepiej nie mieszać z jednolisciennymi

Opublikowano

0,3-0,33litra navigatora +1,5-1,6litra metazachloru nic nie spowodowało w zeszłym roku, w tym było pryskane kilka dni temu i z daleka objawów uszkodzeń nie widać a z bliska nie patrzałem. Faktem jest że codziennie albo popaduje deszcz albo jest rosa.

Opublikowano

Czy można przesiać pszenicą rzepak po zastosowanym metazachlorze przedwschodowo? Według etykiety tak, ale po wykonaniu orki. Tylko czy ta orka jest konieczna, sprawdzał ktoś w praktyce? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v