Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, caseihc napisał:

A czy tym peneralem mozna jechać w fazie liścieni?

Niezależnie od fazy rozwojowej rzepaku ! Więc spokojnie morzesz stosować.

3 godziny temu, barczjano1988 napisał:

Można pomieszac perenal z navigator metazanex w jednym oprysku?

Można bez obaw

Opublikowano
5 godzin temu, PUSSY napisał:

Niezależnie od fazy rozwojowej rzepaku ! Więc spokojnie morzesz stosować.

Można bez obaw

Perenal jest graminicydem czyli środkiem na chwasty jednoliścienne i nie zalecane jest mieszanie tych środków ze środkami na dwuliścienne

Opublikowano
11 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Przypomnijcie mi - samosiewy pszenicy w rzepaku kiedy można pryskać np graminisem (chizalofop-P-etylowy), coś gdzieś dzwoni że od 2 liści rzepaku (właściwych), bo gdzieniegdzie pszenica prze do góry.

Faza rozwojowa rzepaku nie ma znaczenia. Dziś połowa dawki Labradora, rzepak w fazie liścieni. 

Opublikowano
9 godzin temu, kamilekb9 napisał:

Perenal jest graminicydem czyli środkiem na chwasty jednoliścienne i nie zalecane jest mieszanie tych środków ze środkami na dwuliścienne

Nie zalecane a dlaczego ?, kto tak uważa ?

Zadzwoń sobie do przedstawiciela firmy DowAgro i spytaj o zalecenia stosowania Navigatora z Perenalem ?

Opublikowano

Muszę podać jesienią to jest bez dyskusji..dwa lata temu ustawiałem rozsiewacz do granicy -wiecie wychodziłem zobaczyć czy dorzuca włączałem/wyłączałem tarcze i na paru metrach pasami poszło sporo grubiej mocznika. Na wiosne, po zimie tragedii nie było ale 1/4 roślin wypadła a reszta wyglądała słabo. Jednak  w tym miejscu gdzie ustawiałem rozsiewacz Rzepak takimi pasami jakby zimy nie widział nie dość że 100% przezimowania to liście duże i pięknie zielone.  Od tamtej pory nie oszczędzam na azocie jesienią.

• Like 1
Opublikowano

Witam ,

czy command  + metazanex wstrzymuje trochę samosiewy? Pryskalem po siewie i trochę zboże pożółkło. Zastanawiam się czy ten oprysk trochę wstrzymuje . 

Mam jakiś chwast bardzo podobny do rzepaku . Liście praktycznie tak samo wyglądają tylko maja włoski . Co to może być?

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Witam ,

czy command  + metazanex wstrzymuje trochę samosiewy? Pryskalem po siewie i trochę zboże pożółkło. Zastanawiam się czy ten oprysk trochę wstrzymuje . 

Mam jakiś chwast bardzo podobny do rzepaku . Liście praktycznie tak samo wyglądają tylko maja włoski . Co to może być?

samosiewy rzepaku

Opublikowano

panowie strasznie h*jowo wschodzi mi rzepak i to mieszaniec jest jeden juz ma 4 listki a drugi dopiero wychodzi niewiem w czym jest przyczyna napewno to susza jedno tylko teraz jak ja pozniej taki rzepak bede prowadzil łan jak on tak jest bardzo zroznicowany podpowiedzcie cos 

Opublikowano

jahoo ale jak pozniej prowadzic taka plantacje ? a 4 liscie rzepaku to dopiero sa te glowne bo te 2 pierwsze co wychodza to sie nie liczy ? czyli jak rzepak ma 4 liscie u gory i te 2 malutkie na dole to dopiero sie zalicza ze ma 4 liscie tak ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Dokładnie rzodkiew.Jak masz dużo to pozostaje orka nie ma sensu tego trzymać

Pierwszy większy mróz ją wykosi!

Opublikowano

a czy na słabe wschody rzepaku moze miec wpływ to ze było siane duzym ciagnikiem 90 koni samym siewnikiem bez agregatu ?     bo juz mysle czy musze kupic agregat do siewnika zeby ten rzepak lepiej wschodził bo moze ciagnik gniecie ziemie i dlatego slabiej to wschodzi ? niby sa za kolami zagarniaczki ale moze za malo robia .sam niewiem doradzcie czy trzeba kupowac agregat do siewnika zeby lepsze wschody byly bo ten rzepak to czasami mnie doprowadza do szalu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v