Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Jak myślicie ile można zebrać rzepaku który urusł z samosiewów ? Jedyny  zabieg to glifosat przed zbiorem. II klasa 

Mam nadzieję, że wkrótce się tego od Ciebie dowiemy.

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Niby tak, ale na piachu można spróbować. Według mnie lepiej tak jak utopić nasiona po suchej orce ;/

W ubiegłym roku tak zrobiłem po pszenicy, słoma nie zebrana 2x talerzowka i siew rzepaku - działka miała trochę ponad 7ha- średni plon był 3,1 mieszkańca ale korzenia palowego nie było, bardziej to przypominało korzeń słonecznika nie rzepaku

• Like 1
Opublikowano

kawałek Expritu wykoszone dzisiaj wieczorem, plon na oko ok 4,2t, i dla sąsiada wykosiłem ponad 3ha ale odmiany nie znam i też plon ok 4,3t/ha ale rzepaki były te akurat ładne

Opublikowano

Mam jedną działkę na której jest owies i sporo perzu, chce tam zasiac rzepak, pytanie czy od razu po skoszeniu owsa randapowac, czy odczekać jeśli tak to ile? Po jakim czasie od oprysku mogę spokojnie orac i siac? 

Miałem robić ścierniskowcem ale zanim chwasty odbija może się trochę zejść, doradzcie 😉

Opublikowano (edytowane)

mam kawałek gdzie na jednej połowi rośnie pszenica a na drugiej rzepak i za rok mam dylemat czy siać na całości pszenice czy rzepak, w sensie czy jak posieje rzepak na rzepaku po orce nic złego nie będzie się działo z nim?, dodam ze nigdy tam rzepaku poza tym rokiem nie było a działka nie jest duża dlatego chce ją ujednolicić + składnaim się do rzepaku bo jest tam dobra ziemia to wschody zawsze są dobre

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

W tamtym roku mialem kawalek rzepaku posiany w sporym perzu. Kosilem późno ,jakieś 3 tygodnie przed sianiem rzepaku. Po skoszeniu pszenicy odczekalem z tydzień potem glifosat i po 1.5 tygodnia orka i siew. W tym roku ponownie jest pszenica. Perzu ani śladu a rzepak w tym perzu byl najladniejszy.

Opublikowano

Mareg napisał: Mam jedną działkę na której jest owies i sporo perzu, chce tam zasiac rzepak, pytanie czy od razu po skoszeniu owsa randapowac, czy odczekać jeśli tak to ile? Po jakim czasie od oprysku mogę spokojnie orac i siac?  Miałem robić ścierniskowcem ale zanim chwasty odbija może się trochę zejść, doradzcie 😉 W ubiegłym roku też miałem niewielkie skupiska perz na dwóch dzialkach. Opryskalem glifosatem sciernisko odczekałem tydzień perz zaczął zolknac zaoralem na raz i zasiałem rzepak po perz ani śladu 😁

Opublikowano
Dnia 19.07.2018 o 15:00, Taurus83 napisał:

Ok 1200 kg 

Jesteś kozakiem. Wypracowałeś większy zysk netto niż 30% użytkowników AF. Nakłady 0zł plon 1200kg.

• Haha 1
Opublikowano

Panowie pierwszy raz siałem rzepak i pomimo kilku istotnych błędów udało się ukosic 2.5t. teraz zastanawiam się nad odmianami. Tak jak kiedyś tu pisałem spotkałem się z przypadkami wysiewania własnych nasiona. Też się nad tym zastanawiam. Czy ktoś to spraktykowal na własnej skórze? 

Opublikowano
8 minut temu, melon10641 napisał:

Panowie pierwszy raz siałem rzepak i pomimo kilku istotnych błędów udało się ukosic 2.5t. teraz zastanawiam się nad odmianami. Tak jak kiedyś tu pisałem spotkałem się z przypadkami wysiewania własnych nasiona. Też się nad tym zastanawiam. Czy ktoś to spraktykowal na własnej skórze? 

jak na swoich polach nigdy nie miałeś rzepaku to siew swoimi nasionami to nie jest jakiś głupi pomysł

Opublikowano

Siałem tą samą odmianę własnymi nasionami i kwalifikatem. Nigdy więcej swoimi. Z dołu zrobił się gnój. Zaczął odbijać na całej powierzchni a nasiona kolorowe. W tym roku myślę nad Kugą i DK Extract ale boje się jak wypadną na słabszych glebach. 

Opublikowano

Zamojskie, w zeszłym roku był sensei -4t z ha, w tym koszony starter i sherpa ale na borowinie - 3.95t średnia, na ten rok zamówiona kuga na lepsze stanowiska i marathon na troche słabsze, oczywiście z zaprawą, z big-agro z małym rabatem za ilość jednostek 😀

Szkoda że z monsanto nie ma zaprawianych, bo pewnie wybrałbym exstorma albo znów sensei - bardzo prostego w uprawie😊

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v