Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pomoże ktoś, da się go jeszcze uratować? stało sie tak po oprysku:2l bor,2l mangan, 0.2 molibden, siarczan mg 5kg, mocznik 15 kg tiofanat metylu 0,7l i tebukonazol 250 0,5l (poszło 200l/ha)czy to mocznik mógł go tak popalić? Tam gdzie omijak to rzepak mocno zielony i wyrośniety:(masakra

IMG_20180423_172003.jpg

IMG_20180424_191013.jpg

IMG_20180424_191049.jpg

Edytowane przez lolq1660
Bład
Opublikowano

Nie możliwe, żeby to było z winy nie opłukanego opryskiwacza. Lejąc do pełna już byś go wypłukał i przy kolejnych dwóch nie byłoby widać poparzeń. Więc jak nie opryskiwacz to zostaje to co było dodane w opryskiwacz. 

Opublikowano

Panowie jak zaklasyfikować ten rzepak? jest to faza zwartego kwiatostanu czy luźnego kwiatostanu  - bo nie wiem jaki próg szkodliwości dla słodyszka przyjąć?

Słodyszek (1-2 szt co kilka roślin) głownie siedzi w kwiatach zdarza się na pąkach.

Pryskać czy jeszcze się wstrzymać???

20180424_171515.jpg

20180424_171511.jpg

Opublikowano (edytowane)

daruj sobie oprysk przy takiej liczbie szkodnikow raczej slodyszek bedzie dzialal tylko zapylajaco bez wielkich szkod,a jeżeli rzepak juz tak kwitnie to chyba oczywiste ze faza luznego kwiatostanu a nie zwartego

Edytowane przez szlachcic666
Opublikowano

6-7 dni po zabiegu, lancet w zbożu ledwo zaczyna łapać a chodzi że tu tak szybko, chyba że doszedł mocznik itp. dlatego tak idzie, fakt że na ostatniej działce nie ma takich przypalen ale rzepak najwiekszy, ogólnie chodzi o to że ojciec zwala na mnie winę że przesadziłem z dawkami ale to on "czyścił" opryskiwacz po herbicydzie

Opublikowano
2 godziny temu, lolq1660 napisał:

tak się składa że był po lancecie oplukalem zbiornik i wylalem z rozwadniacza resztki wypryskalem 3 opryskiwacze 2000l i na każdym polu jest to samo

Ewidętne pozostałości po herbicydzie w tym przypadku Lanceta nie masz co ratować to jest kasacja.

Opublikowano
5 minut temu, lolq1660 napisał:

6-7 dni po zabiegu, lancet w zbożu ledwo zaczyna łapać a chodzi że tu tak szybko, chyba że doszedł mocznik itp. dlatego tak idzie, fakt że na ostatniej działce nie ma takiego chyba przypalen ale rzepak najwiekszy, ogólnie chodzi o to że ojciec zwala na mnie winę że przesadziłem z dawkami ale to on "czyścił" opryskiwacz po herbicydzie

No to masz przesrane. Bo ojciec zawsze ma racje. A jak nie ma. To i tak zawsze ma racje :) 

• Like 2
Opublikowano
no tu akurat masz rację bo co by nie było i tak będzie na jego, dziwi mnie jedno, dawka Lanceta to 200g/ha fakt jest po tym czysto ale jeżeli nawet to są resztki to tak potrafią to popalić jakby byla pełna dawka???
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v