Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaki stosujecie sklejacz

Zazwyczaj daje flexi. W tym roku na próbę część pól nie będę sklejał. Doradca mnie zapewniał że przed osypywaniem powinien zabezpieczyć amistar xtra i zobaczę czy rzeczywiście tak jest.

Opublikowano

Słoma opryskana mocznikiem i obornik to dość spory zastrzyk azotu na jesieni. Może lepiej zebrać słomę i tylko zastosować obornik.

Opublikowano

powiedzcie jak uprawiacie pole po rzepaku, ścięta słoma. Czytałem wcześniej ale już nie pamiętam, zaraz po żniwach jedziecie z uprawą ścierniska czy czekacie aż skiełkuje osypany rzepak? na ściętą słomę ile dajecie mocznika? Pojechać tak jak po zbożach 50kg/ha + siarczan amonu w oprysku?

Opublikowano

ściernisko trzeba odrazu po zbiorze albo jak najszybciej wymieszać z ziemią na głebokość około 7 cm .. rzepak ma mało ligliny i szybko sie rozkłada .. a potem czekasz aż wzejdzie i jedziesz czymś zeby go zniszczyć

Opublikowano

Od paru lat praktykuję w rzepaku podorywką dopiero po 14 dniach wjeżdżać, i tak będę robił. Jest parę powodów.

Po skoszeniu jest ciężko zrobić podorywkę, gruberem lub talerzówką, ze względu na zabijanie się resztkami z rzepaku, są po prostu zielone.

Wschodzi poplon rzepaku i jak zrobi się podorywkę od razu to przed orką rzepak ma 40-50 cm, wyciągnie wszystką wodę z ziemi i jest bardzo duży problem z wbiciem agregatu w ziemie.

Pryskać glifosatem z 3 tygodnie przed orką?? koszty.

Przeoranie tylko pługiem, agregatem nie zbyt wychodzi. ale i tak pozostaje problem z przesuszoną ziemią.

Więc jak robi się od razu za kombajnem to trzeba liczyć że po 3 tygodniach musi iść druga podorywka, a więc koszty nie zbyt małe i czas spory stracony, albo oprysk, koszty i trucie siebie.

Tak więc od 6 lat robię podorywkę po minimum 14 dniach po skoszeniu i jest dobrze, sąsiad tez odgapił ode mnie i tak zaczął robić.

3 lata temu nie wytrzymałem i na części zrobiłem po 7 dniach i wszystko poprawiałem.

Pszenicę najlepiej po kombajnie, od razu, zwłaszcza przy uprawne bez płużnej.

Opublikowano

A co powiecie, czy na dośc mocno powalony rzepak lepiej było by najpierw wykosic pokosówką i młócic jak wyschnie, czy może glifosat + sklejacz i pewnie kosic w jedną stronę kombajnem?

Opublikowano (edytowane)

rok temu gnojowica i talerzówka ok tydień po zbiorze, potem orka we wrzesniu i siew na początku pazdziernika

w tym roku planuje zaraz po kombajnie przejechać talerzówką i potem na początku września zaorać i zasiać na drugi dzień po orce pszenice, a na kawałku ok 0,5 ha spróbuje po talerzówce przejechać podorywkowym na 25 cm bez skrzydełek i zasiać.

Edytowane przez jacek472
Opublikowano

Ja w tamtym roku zaraz po skoszeniu zrobiłem agregatem ścierniskowym. Do września poplon wyrósł sobie na 25cm, ale jak przyszło do orki to tragedja, tak rzepak wyciągną całą wode. Więcej tego błędu nie popełnie.

Opublikowano

Co może być powodem skręcania, usychania strąków rzepaku w tak późnej poże robak czy może grzyb ? Wystąpiło to zjawisko na jednym polu na pozosałych jest wszystko ok a agrotechnika wszędzie była taka sama.

Opublikowano

No tak, 2 razy ale raz przejechać 26 ha to dzień mało i 180 litrów paliwa. A tak ja po 2 tygodniach po skoszeniu i bez problemu raz starcza, wody nie wyciąga, a łodygi rzepaku są suche i po podorywce nic nie zostaje.

Opublikowano

Co może być powodem skręcania, usychania strąków rzepaku w tak późnej poże robak czy może grzyb ? Wystąpiło to zjawisko na jednym polu na pozosałych jest wszystko ok a agrotechnika wszędzie była taka sama.

99% w środku są larwy pryszczarka....

Opublikowano

teraz już nic nie poradzisz... jak są larwy w środku to po zawodach...

więcej ich też nie będzie niż jest teraz bo pryszczarek w tak późnej fazie rzepaku nie przegryzie łuszczyny żeby złożyć nowe jaja...

tak więc otworzą Ci się te co są zainfekowane, larwy opuszczą łuszczynę i koniec...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v