Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Jasio88 napisał:

Sieje ktoś Poznaniakiem 420/3D pierwszy raz będę nim siał rzepak, ustawiając według tabeli jest bardzo duża rozbieżność, przy próbie kręconej wysiewa drugie tyle co w tabeli, np. w tabeli na skali 25 podaje 0,4kg na ha gdzie przy fizycznej próbie ustawiając aparat na 10 wysiewa 4,5 kg. Wszystko ustawiane zgodnie z instrukcją wąskie kółka itd. Ustawię go po kilku próbach ale skąd takie rozbieżności wg. tabeli siałem zboża i Groch ale nie było takiej różnicy. Może ktoś siał takim i wypowie się w temacie.

A doczytałeś, jaki ma być rozstaw redlic do normy , jaką podaje instrukcja? Na pewno podaje 0,4kg ? Niemożliwe, aby wyszło 10x więcej  w próbie niż w tabeli.

Denka zamknięte ? Może w tabeli pisze o wysiewie z grzebieniem na aparatach ??

grzebie-ii-3043001040.jpg

Edytowane przez jahooo

1 godzinę temu, Xerkses napisał:

A mi zamiast 3.2 kg wysiało 2,5 kg , poznaniak polonez a robiłem 3x próbę i wychodziło 32 gramy na 1 ar czyli teoretycznie próba kręcona nijak ma się do wysiewu. Czemu tak jest w tym siewniku ?

dlatego lepiej jest kręcić próbę na 10 arów

Edytowane przez Jarek22B

Jasio88 napisał:

Ustawiłeś przy próbie kręconej korbką i wyszło Ci faktycznie tyle czy robiłeś przejazd do 1 godzinę temu, Johny6800 napisał: u mnie hybryde zeby wysiać 2.3 kg musiałem ustawić na skali 12 bodajże. tabela nie ma się nijak do rzeczywistości ? przy probie krecononej ale kołem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...