Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

W razie kontroli musisz okazać faktury na zakup nawozów

Tak samo jak sprzedajesz to masz faktury. Musi być równowaga, bo nikt mądry nie kupi nawozów na 100ha a faktur że sprzedaży tylko z 30ha.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.01.2019 o 19:11, Adam86 napisał:

Komu się musi tłumaczyć? Nie wiesz co piszesz.

PAnowie a co powiecie o osobach ktore sa vatowcami jak np slawetny na yt "jocker farm" maja 10 ha na wlasnosc i prawie 90ha w dzierzawie. Jesli nie bedziemy mieli koszty na poziomie 20 tys   sprzedawac towaru za 250-400tys to urzad normalnie bedzie patrzyl. 

Pozatym rownie dobrze chyba w polsce nie ma jako tako nakazu zglaszania pola do doplat??? TO tak samo jak z 500 plus jak nie zglosisz to chyba nie dostaniesz??? Niech mnie ktos poprawi jak sie nie myle. 

Temat z tzw. dzierzawami na lewo pewnie wyjdzie przy pierwszych kontrolach, najlepiej by bylo uprzatnoc tych pseudo doplatowcow wg mnie to pierwszym krokiem bylaby ksiegowosc w rolnictwie, sam znam biznesmenow co po 50,100 ha oddalii w dzierzawe na gebe do gospodarstw 1000ha+, doplaty jednak nadal pobieraja. Z drugiej strony jak ktos kupuje nawoz na paragon to moze nawet go sypac do rzeki (;

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Sprawdzali konus ilość zakupionego nawozu z faktur ? Mysle ze nie a pier**licie. Po drugie rolnictwo jest branża w ktirej ciężko udowodnić . Kto mądry to środki kupuje na fakturę odlicza VAT a sprzedaż robi na znajomego ryczałtowca . Sypać mogę na 10 ton a zebrać 3-4 bo takie prawo natury. Ale to trzeba myśleć żeby tak robić a nie siedzieć i za przeproszeniem pier**lic. Te forum to robi się już lipa. PrzewaNie zejdzie się tu kilku 5 hektarowcow i myślą czy wszystko wymarzone albo czy jechać śnieg talerzowac.zeby mieć kasę z rolnictwa w dzisiejszych czasach to trzeba być przedsiębiorca który potrafi myśleć czytać przepisy i z nich korzystać . Taka brutalna prawda. A większość sama sobie wymyśla problemy a kontrol to już większy strach niż diabeł. Dlatego większość gospodarzy na tych kilku hektarach bez żadnego rozwoju

Opublikowano

Jeszcze nikt nie miał takich kontroli A wszyscy wiedzą jak to wygląda i  jakie kary są :)

Dzierżawa na gebe to też dzierżawa A jak kupujesz nawozu na 50 ha a masz tylko 10 to wiadomo że później trzeba sprzedać towaru z tych 50 ha a nie z 10 i myślę że wtedy nie będzie problemu ale jak janusze byznesu chcą wydymac freda to niestety Fred wydyma was 

• Like 1
Opublikowano

Spokojnie spokojnie, KAS tez się przyglada, ile kupujesz nawozu na faktury, a ile masz sprzedaży. To, że CIEBIE jeszcze nie kontrolowali, to nie znaczy, że tak wogóle nie kontrolują.  Mozna nieźle umoczyć, tylko jeszcze niektórzy sobie z tego nie zdają sprawy.

Opublikowano
13 minut temu, tommy66692 napisał:

No to pisze że kupuje wszystko na fakturę nawet to co mam na dzierzawach ale i wszystko sprzedaje na fakturę więc nic nie ukrywam to nie wiem o co chodzi 

Robię tak samo a mimo to miałem kontrolę z US. Przez 7 miesięcy trwała kontrola. 

Opublikowano

co oni robili u Ciebie przez 7miesięcy? osobiście także miałem kontrol i to co zostało zakupione poprosili aby im pokazać trwało to 30 min. natomiast faktury itp.odesłałem ich do biura rachunkowego które mnie rozlicza i to wszystko cała kontrol.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

7 miesięcy trwa postępowanie kontrolne, a u ciebie mogą być w sumie godzinę - to nie ma żadnego związku

Może i nie ma ale sprawdzili wszystko 2 razy w miesiącu przysłali pytania i trzeba było na wszystko odp. Wyciągi z kąt bankowych. Wszystkie dzierżawy pisemne i ustne, odległość do pól, godziny w ciągniki bo akurat był rok po modernizacji. A na koniec dwa nieduże mandaty. Nikomu nie życzę

Edytowane przez Adam86
Opublikowano

Ja bym się powołał na RODO🤔

2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Jeszcze nikt nie miał takich kontroli A wszyscy wiedzą jak to wygląda i  jakie kary są :)

Dzierżawa na gebe to też dzierżawa A jak kupujesz nawozu na 50 ha a masz tylko 10 to wiadomo że później trzeba sprzedać towaru z tych 50 ha a nie z 10 i myślę że wtedy nie będzie problemu ale jak janusze byznesu chcą wydymac freda to niestety Fred wydyma was 

Jak nie bierzesz dopłat to nie ma umowy ustnej

Opublikowano

Takie szybkie pytanie bo namawiają mnie,stosował ktoś Prosan ns wiosną z Procamu,stosowałem kizeryt i na połowie rzepaku oczywiście zastosuję,ale zastanawiam się na test na działke na której nie mam zakupionego kizerytu właśnie ten prosan sypnąć?

Opublikowano

Jeżeli bierzesz wyciągi z kat bankowych i odległość do pół godziny w ciągniki cokolwiek to znaczy to rzeczywiście kontrol dla ciebie może być straszna. Jak udowodnisz mi ze zebrałem 2 , 3 czy 9 ton pszenicy z hektara. Wszystko da się wytłumaczyć odpowiednio tylko trzeba to robić z głowa. Ty widocznie miałeś burdel w papierach dodatkowo twoje zakupy VAT były podejrzane

Opublikowano

Niektórym to Tata powinien komputer chować na ferie . Kontrole w opolskim już są odnośnie planu azotowego. Kilka osób w okolicy miało także kontrolę krzyżowe z US ojciec  albo syn na VAT a żona córka , brat albo blisko spokrewniony na ryczałcie   . To samo w US wychodzi jak sprzedaż za 100 A kupno za 120 i do tego jeszcze zakup pola. Teraz nawet pytają młodego rolnika skad ma kasę na wkład do kredytu , więc jak już ktoś coś to niech zachowa to dla siebie A nie zgrywa Al Capone 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jeżeli bierzesz wyciągi z kat bankowych i odległość do pół godziny w ciągniki cokolwiek to znaczy to rzeczywiście kontrol dla ciebie może być straszna. Jak udowodnisz mi ze zebrałem 2 , 3 czy 9 ton pszenicy z hektara. Wszystko da się wytłumaczyć odpowiednio tylko trzeba to robić z głowa. Ty widocznie miałeś burdel w papierach dodatkowo twoje zakupy VAT były podejrzane

Właśnie nie było to dla mnie straszne bo miałem wszystko w porządku w papierach. 

Opublikowano

A co miało znaczył odległość do pół godziny w ciągniki ?

Oj  Piotr Piotr jeszcze dobrxe ludzie nie wiedza ze maja robić plan a już kontrol. Większość bzdetów dotyczących kontroli to wy rozsiewacze robiąc z tego jakiś problem. 

A co jak brat żona córka ma ziemie i jest na ryczałcie? Co zrobi us? A co jak mam różne źródła dochodu nie tylko ziemie , to mogę mieć sprzedaż na mniejsza kwotę niż zakupy? Jak myslisz? 

Poprostu niektóre kwestie i myślenie wielotorowe przerasta niektórych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v