Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JohnWick napisał:

Gdzie zamawiałeś??

jak kolega wyzej mowil na big-agro oczywisice z cruiserem

1 godzinę temu, Roxer napisał:

Jaką masz średnio wagę jednostki Ilony?

11 kg, 98% kielkowania

Opublikowano

Panowie dzisiaj zjechał mi Chrobry  jednostka 13,6kg  2 mil nasion

Jak to wysiać? podzielić na 3 ha, wysiać ok 4,5kg/ha?

zawsze siałem 1,5 mil nasion a tu powiem że nie wiem jak podejść do sprawy

Proszę o wskazówki

Opublikowano
12 godzin temu, romet737 napisał:

przyjechała  KUGA    zaprawiona  jednostka  14,05 kg , ale siła kiełkowania    tylko  86  % 

No i w czym problem ?

Nikt cię nie oszukał tak w worku masz 1,5 miliona nasion które kiełkują 😬

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, romet737 napisał:

przyjechała  KUGA    zaprawiona  jednostka  14,05 kg , ale siła kiełkowania    tylko  86  % 

A ja kolego zawsze jak zamawiam to zawsze chcę najcięższą jednostkę z najmniejsza siłą kiełkowania, bo już nie raz było że sobie wysiałem standardowo 40 sztuk a potem było np 45 na m2. I teraz przyjmuje sile kiełkowania każdej jednostki na poziomie 95% i wiecej ha obsiewam xD Trzeba jakoś te ich kosmiczne ceny zrekompensować :D

Opublikowano
2 godziny temu, Zenonim napisał:

kuga 12.55kg 

architect 6.6kg

Pierwszy raz siejesz architekta?? Czy masz porównanie z Kugą? Bo jestem ciekaw jak wypada 

Opublikowano

Mam pytanie natury technicznej do osób mających redlice z rolkami dogniatającymi/ustalającymi głębokość,, Rzepaczek wypada zasiać dość płytko a na mozaice jak jest to wiadomo dlatego zastanawiam sie nad inwestycją w takie rolki,,, zastanawia mnie tylko jak jest bardzo wilgotna gleba czy te rolki sie nie oblepiają???wtedy ta rolka raz jest ulepiona raz nie i też głębokość by sie zmieniała.. szkoda było by zainwestować nie małe pieniądze i po 2 hektarach rzucić w kąt.

Opublikowano

czy po pszenżycie z pozostawioną słomą można uprawić pod rzepak kultywatorem z zębami SV na tej szerszej redliczce potem głębosz na 30-35cm  uprawa talerzówką z wałem crosskill siew agregatem talerzowym wyżej wymienionym z siewnikiem Amazone D7 redlice stopkowe. ziemie mam mozajkowate

Opublikowano

Panowie czy stosował ktoś z was Pendigan 330 ec w rzepaku, czy ogule można go zastosowac? 

Miałby iść w mieszance z comandem i metazanexem przedwschodowo - znajomy mi poleca takie rozwiązanie

Proszę o szybką opinię

Opublikowano (edytowane)

Panowie,w tym roku pszenica skoszona dopiero kilka dni temu,a za tydzień siew rzepaku na tym polu.Czy jeśli wysieję wapno granulowane na ściernisko i później polidap i sól potasową,po tym to zaoram wszystko to fosfor się zmarnuje po prostu? Czy zrezygnować z wapnowania?

Edytowane przez zxcvbnmR
Opublikowano
15 minut temu, ASZv3 napisał:

To zależy jakie masz pH ;)

Co do pytania wyżej, o siewy w Warm-Mazur to sporo ludzi już posiało, jakieś takie ciśnienie mocne ;) Po dużych opadach pójdzie jak szalony ;)

No pH słabe i pole wymaga odkwaszania po trochu.

Opublikowano

To bardziej się zmarnuje fosfor w tym bardzo słabym jak razem z wapnem..., może warto też odpuścić rzepak, teraz zwapnować i posiać pszenicę... ale to pewnie nie takie proste ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v