Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie w tamtym roku nie dalem azotu na jesień  byly przebarwienia i w tym roku chce dac 100 kg mocznika tylko czy przed siewem czy pozniej go rozsiac jak mowicie ? 

Tu się nie ma co zastanawiać. 100kg mocznika to prawie nic. Dawaj przed siewem. U mnie rok w rok idzie około 80N jesienią. W tym roku nawet przed orką poszedł azot. Niech korzeń szuka papu głęboko.

Opublikowano

Ja w tym roku dałem po talerzówce 100kg mocznika (nie zdążałem przed talerzowaniem) i 200kg Polidap + 200kg Sól potasowa

od wczoraj zacząłem orać, na czwartek planuję siew.

Słoma miejscami zbierana miejscami nie, zobaczę różnicę - pierwszy raz dałem tyle azotu pod korzeń licząc na dobry wzrost jesienią i wykorzystania tej wilgoci co mamy teraz w glebie (zresztą aż nadto...)

Opublikowano

Jak jest wilgoci oporo to danie nawozu pod pług jedyna słuszna opcja aby penetrował glebę w głąb, inaczej będzie kisić się bo ma wodę i składniki w wierzchniej warstwie także dlaczego miałby się gdzieś wybierać. 

Opublikowano

Nie jest sztuką nasypać nawozu , ale czy jest to uzasadnione i czy ma to odzwierciedlenie w kondycji roślin i w plonie? 

populacyjny stanley sypał 4,5 tony. Rewelacji nie ma ale w moich stronach to jeden z wyższych wyników.

Opublikowano

Lubofosu nie dawałem, stosowałem 2 lata lubofoske 3,5-14-16 + sól potasowa na uzupełnienie potasu wszytko pod pług i jestem zadowolony z plonów. W tamtym roku miałem porównanie mega drogiego NPS z timaca i tej lubofoski to lubofoska wyszła lepiej i duzo taniej . Dzisiaj zacząłem siać nawozy pod rzepak i juz mnie kurw%ca bierze przyjechała jakaś wschodnia sól pół na pół proch, w rozsiewaczu staneło pionem raz sieje raz sie wiesza znowu bedzie pasiato na polu dobrze ze miałem z tamtego roku 2,5 t i czesc zasiałem starą( też wschodnią).

populacyjny stanley sypał 4,5 tony. Rewelacji nie ma ale w moich stronach to jeden z wyższych wynik

z tego co pamietam nie oficjalny rekord nalezy do odmiany populacyjniej, Starszy dzwonił o odmiane alvaro i gosc z kws mówił ze w wielu rejonach w ty roku na doswiadzeniach populacje sypały najlepiej.

Opublikowano

Pod rzepak planuje dać 260 kg Polidapu + 220 kg Korn Kali, chcę dać jeszcze wapna weglanowego w ilości 3,5 tony. Jak połączyć to wszystko? Pod pług przed broną talerzową dać PK a na orkę wapno czy lepiej odwrotnie?

Opublikowano

Witam pod rzepak chce dac 250kg polifoski 6. oraz planuje wysiac 130 kizerty oraz 230 korn kali, tylko kiedy najlepej? myslalem zeby korn kali dac wczesna wiosna a kizerty jesienia jak pogoda pozwoli. Jak wedlug was bedzie najlepiej??

Opublikowano

Pod rzepak planuje dać 260 kg Polidapu + 220 kg Korn Kali, chcę dać jeszcze wapna weglanowego w ilości 3,5 tony. Jak połączyć to wszystko? Pod pług przed broną talerzową dać PK a na orkę wapno czy lepiej odwrotnie?

Za dużo Polidapu a Korn Kali drugie tyle powinieneś dać

Opublikowano

W 2012 roku miałem rzepak na klasie 4 b o nieznanym pH odmiana visby. Dał 3,7 tony średnio z działki 3,2 ha gdzie inne rzepaki wymarzły mi. Po zebraniu rzepaku zbadałem glebę i wyszło pH 5,3 fosfor bardzo niski potas bardzo wysoki. Także idzie osiągnąć w miarę zadowalający plon na słabszym Ph. Próbki 3 brałem z tych 3,2 ha aby być na 100% pewnym co tam siedzi w tej ziemi.

Opublikowano

panowie macie sile kielkowaniu na workach z monsanto dekalb , wydaje mi sie ze eqizite jakbym wysial worek to bylo by 50 sztuk na m 2 jak siejecie zmniejszacie obsade czy worek na 3 ha ? dodam ze warunki sa dobre do wschodow wilgoc jest 

Opublikowano

wiesz ja w tamtym roku tez zasialem bylo ustawione 50 sztuk na m 2 ale byl popiol  i bylo na m 15 -18 -20 na m2 i rzepak odal pieknie bylo ponad 4 tony na ha w ty mroku jest wilgoc i nie chce zeby byla szczota bo pozniej wybuja w gore i stożek bedzie od ziemi wysoko i koniec ;/

Opublikowano

panowie macie sile kielkowaniu na workach z monsanto dekalb , wydaje mi sie ze eqizite jakbym wysial worek to bylo by 50 sztuk na m 2 jak siejecie zmniejszacie obsade czy worek na 3 ha ? dodam ze warunki sa dobre do wschodow wilgoc jest 

Na Equisite nie podają nawet wagi nasion tylko zdolność kiełkowania, mtn i zawartośc w szt. Rok temu siałem go na 2.2 kg/ha co dawało ok 40-45 nasion na metrze. Obsada była w okolicach 30szt czasem więcej. Zebrałem w tym sezonie 4.8t/ha. Teraz znowu zasiane podobnie Equsite na pół z Inspiration. Ten siałem więcej bo większa MTZ, ok 3 kg/ha

Opublikowano

a to korn kali -czyli chlorek potasu to dawać najlepiej pod korzen zeby wypłukało chlorek czy wiosna???

Rzepak nie jest wrażliwy na chlorki

Opublikowano

W 2012 roku miałem rzepak na klasie 4 b o nieznanym pH odmiana visby. Dał 3,7 tony średnio z działki 3,2 ha gdzie inne rzepaki wymarzły mi. Po zebraniu rzepaku zbadałem glebę i wyszło pH 5,3 fosfor bardzo niski potas bardzo wysoki. Także idzie osiągnąć w miarę zadowalający plon na słabszym Ph. Próbki 3 brałem z tych 3,2 ha aby być na 100% pewnym co tam siedzi w tej ziemi.

jeżeli z pola o pow. 3,2ha brałeś próbkę tylko z 3 miejsc jeśli to masz na myśli to jest to zdecydowanie za mało.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v