Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie. Ale w suchym roku w środkowej Polsce pszenica po późno kopanym buraku to jest dramat. Ja pierwszy raz zasiałem i planuje na wczesne się zapisać żeby nawet w sierpniu uciekać z nimi z pola. Byle z limitu się wywiązać.

Z innej beczki, czy jest sens jechać z jakimiś odżywkami jeszcze. Mam kupione ale jakoś nie było kiedy. Buraki bardzo ładnie rosną. Pryskać czy zostawić na przyszły rok?

Opublikowano (edytowane)

ja jeszcze w piątek pryskałem, bo miejscami im czegoś było brak :) Teraz troche deszczyk pada, to może w końcu zaczną rosnąc jak trzeba i zakryją międzyrzędzia :/ Jeszcze wczesny odbiór w tym roku. W tamtym roku dośc późno i na polu była gąbka i ledwo dało sie wykopac, a teraz w sierpniu trzeba kopac...

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano

ja pryskałem w sobote ostatni raz odzywka potasowa jeszcze tylko chwościk i do zbioru juz nic plantacja ładna tylko zapłata bedzie do d-y ostatni rok sieję

Opublikowano

To co powiecie na taki przypadek. Znajomy rolnik z sąsiedniej wsi, ma jakieś 20 ha uprawia je trochę hobbystycznie ponieważ ma firmę transportową. Ziemia w nailepszym miejscu IVb kiedyś siali głównie żytko, ziemiaki, owies. Od trzech lat bez przerwy buraki cukrowe :o Siew koniec marca, w ubiegłym roku to się tak wcześnie wyrwał, że bał się że będzie przesiewał przez zimny kwiecień. Zbiór buraków we wrześniu, za ropą od razu tego samego dnia idzie talerzówka, z siewnikiem poplonu, i jednoczesnym siewem gorczycy białej. Pole tak zostaje na zimę w lutym daje PiK. W dniu siewu część N następnie leci raz agregatem uprawowym, i siewnik. Powiem szczerze, kilka dni temu przejeżdżałem koło jego pól, i ma chyba najładniejsze buraki w naszej okolicy, w każdym bądź razie jedne z lepszych. Co wy na to 🤔 Sam szczerze powiedziawszy mam chęć tak przygotować pole po buraki na przyszły rok. Gorczycę już mam zamówioną z cukrowni. Tylko jest jedno ale buraki wypadają mi niestety po qq na kiszonkę. I gorczyca może nie wypalić, ale zobaczymy co czas pokaże. 

Opublikowano

Polecam lekturę: http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/rolnik-uprawa-burakow-dla-koncernu-suedzucker-to-stracony-czas,79314.html.

W następnym roku też nie sieję. Nie będę na darmozjadów robił. Kukurydza, pszenica ozima i jara i dywersyfikacja spełniona, a i o jeden problem mniej :D

Opublikowano

U mnie straszne nasilenie mszycy  i gąsienice jakieś też są w tej chwili mimo, że w ostatnim wjeździe poszedł danadim..także w tym tygodniu pewnie w drugiej połowie jak się da to wjazd z proteusem pewnie żeby potrzymalo trochę i może boru dorzucę...

Opublikowano

u mnie danadim nie zadzialal na mszyce i polecialem dursbanem i poszlo. Ja tez w przyszlym roku juz nie sieje, ostatni rok teraz mam, bedzie pszenica pszenica rzepak i bez stresu a kasa podobna. W tym roku mam pszenice po zebranych w listopadzie burakach, nie zdarzyla sie rozkrzewic mimo dokrzewiania ccc i nie wiem czy tam bedzie 70% plonu w porownaniu do pszenicy zasianej w terminie, po rzepaku.

Opublikowano

JA też ostatni rok sieje bo tylko dopłata zostaje jakby nie to to całkowita porażka. Pszenica po buraku beznadziejna, przez dwa lata potrafi  być słaba, tyle burak wody wyciąga, jęczmień  w tym roku też słaby. 

Opublikowano

Albo zrobić tak, że po 1 ha zasiać, żeby być w razie czego w grze :D. Starych plantatorów nie mogą wywalić coś mi się zdaje. Mam nadzieję że urząd ochrony konsumenta przetrzepie im te dupska i rząd może się zaciekawi sytuacją w suedzucker. Nowy minister to w końcu też rolnik, a nie politikier i do tego śpioch. Najgorsze chamstwo, to to że nasi prowadzący tak nas w h... zrobili. Nie wiem gdzie ta nadwyżka ze sprzedaży cukru się zmieści w rozliczeniu z 94 zł są wszystkie premie zawarte. I jeszcze u mnie z tego samego pola wyszło że na 1 próbce było 18,7 procenta, a drugim 16 cukru. Tylko odstawiane w dwóch terminach. Normalna złodziejnia

Opublikowano (edytowane)

Nie idzie tego edytować, wpisuje farmer i dobrze się wyświetla a zapisuję  i jest agrofoto.

Ale napisane że burak wyjdzie po 15-16 euro za tonę po odliczeniach dla rolnika, więc szał-pał.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Agrofoto gdzieś w regulaminie ma o niewstawianiu linków do pewnych stron, dlaczego? nie wiem, Ich sprawa, a że coraz lepsi w informatyce to z automatu program na serwerze takie zakazane linki podmienia.

Opublikowano

W KSC jednak lepsze warunki ale raczej nie ma szans, żeby KSC przejeła od Suedzuckera jego polski oddział, przynajmniej dopóki będą chętni do siania buraków po takich stawkach.

Opublikowano

ciekawe czy wszystkim w europie tak płacą czy tylko polakom

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v