Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Żyto ozime Dańkowskie Agat

galeria
Żyto Gilmor
Opublikowano

Jest sens wjeżdżać jeszcze o tej porze z ochroną? T2 miało być zrobione ale przyszła susza i odpuściłem teraz trochę podlało i pokazało się trochę rdzy, ale nie wiem czy już nie za późno? Do tego mam kupione azoksystrobine + tebukonazol 

Opublikowano

Poczytałem trochę i zalecana norma wysiewu żyta jarego to 300-350szt na m².

Siew kwietniowy sobie daruj, te żyto powinieneś zacząć już teraz siać i najlepiej wyrobić się do końca lutego

Opublikowano

No teraz to jest ta okrywa czy międzyplony(talerzówka,orka), do 15 lutego chyba musi być, więc to raz,a dwa to teraz raczej się chyba nie da siać 

Żyto jare, w porównaniu do żyta ozimego, wytwarza znacznie niższe rośliny od ok. 120 do 140 cm. Żyto jare najlepiej siać na przełomie marca i kwietnia. Jeśli warunki pogodowe w lutym są sprzyjające, można również w tym terminie zdecydować sie na siewy żyta jarego. (Coś takiego było w wyszukiwarce)

Opublikowano

To super wynik,u mnie Ziemia 4-5 klasa,i nie wiem czy próbować w pszenicę,czy z żytem dalej tylko jakoś zwiększyć plony,bo u mnie problem bo żyto można sprzedać tylko handlarzom którzy płaca najmniej,a pszenicę można na kurniki (płacą tak jak ogólnie w młynach jest)

Opublikowano

Mam problem ze słomą po żniwach. Przyorana potrafi się nie rozłożyć do następnego roku i przy uprawie wyciągam ubiegłoroczną słomę. A zostawiam słomę żeby trochę więcej próchnicy było w glebie. Macie jakiś sposób żeby słoma się szybciej rozkładała? Czytałem pozytywne komentarze o Bakto ProFos. Podobno bakterie, które tam są dobrze sobie ze słomą radzą. Sprawdzał ktoś to i czy faktycznie działa tak jak obiecują? Na stronie fajnie to opisują:https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/ zastanawiam się czy rzeczywiście tak jest pięknie.

Opublikowano
10 godzin temu, Moortenss napisał(a):

Mam problem ze słomą po żniwach. Przyorana potrafi się nie rozłożyć do następnego roku i przy uprawie wyciągam ubiegłoroczną słomę. A zostawiam słomę żeby trochę więcej próchnicy było w glebie. Macie jakiś sposób żeby słoma się szybciej rozkładała? Czytałem pozytywne komentarze o Bakto ProFos. Podobno bakterie, które tam są dobrze sobie ze słomą radzą. Sprawdzał ktoś to i czy faktycznie działa tak jak obiecują? Na stronie fajnie to opisują:https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/ zastanawiam się czy rzeczywiście tak jest pięknie.

Stosuje go już dłuższy czas i sprawdza się idealnie, nie ma śladu po słomie, tak samo nawet po kukurydzy, w rok rozkłada szybko, a i zauważyłem znaczy wzrost plonowania 

Opublikowano

Mam ofertę dzierżawy 10 ha w jednym kawałku. Myślę o życie hybrydowym tylko by było rok po centrali. Opłaca się siać takie żyto? Czy takie żyto bardzo odbiega plonem od c1? Żyto było by zasiane na rędzinie. Siał ktoś z was na rędzinach żyto, ile może plonować i przy jakim nawożeniu?

Opublikowano
6 minut temu, grzegorzw1971 napisał(a):

Ile wysiać populacji w tamtym roku była z centrali, zapomniałem nazwę,Diane było 80 czy 90 kg w tamtym roku,a w tym ile wysiać?

Ja wysiałem 85kg 

Opublikowano

Ja kiedyś siałem coś koło 115, za 3 razem 130 ale już dużo słabsze było.

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym to mówił że będzie 160 siał może tyle się powinno siać, nie wiem 😀

Opublikowano

Panowie, zamiast się bawić w populację, znajdźcie wśród sasiadów albo znajomych kogoś, kto sieje hybryde i weźcie od niego plon tej hybrydy z pierwszego roku.

Siejecie tego 80 do max 100kg jak juz jest bardzo późno i plon będzie taki, ze już na populację nie będziecie chcieli patrzeć.

Tylko trzeba się przełamać i spróbować.