Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja kupuje w 20 internetowych i 10 stacjonarnych. W wysokim sezonie czyli kwiecień- wrzesień to po 50 faktur miesięcznie minimum Nie licząc chemii, nawozów i paliwa bo tego to może 20 szt w skali roku.  Nowy sprzęt z zagranicy tak samo się kupuje jak używany…

przecież każdy ma inną sytuacje i inne potrzeby…

Opublikowano

Wszystko Ci się psuje że tyle kupujesz , chyba jest normalne że w miesiącu w którym coś kupuje to rozliczam, nie kupuje sprzętu za granicą tylko w Polsce

Opublikowano

Obecnie można 4 miesiące w tył rozliczyć. Dużo kupuje przez internet dlatego jest tyle faktur, są sklepy że nie wezmą na WZ i na koniec m-c wystawią jedną. Najwięcej FV mam po żniwach bo są awarie, nawozy, śor, nasiona itd ale to pewnie jak u każdego a jeszcze jak przy produkcji zwierzęcej to dochodzi kilka.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, miwigos napisał:

Oczyiwste tylko kolega wyżej pisał że sa dwa miesiące, ato są dwa okresy rozlizeniowe jkby komuś sie zawieruszyła faktura, ja jak kupuje drobnice w jednym sklepie to wszystko wpisują w zeszyt i faktura na koniec roku , 

drobnica ma być pod ręką  na gospodarstwie  , a w zeszycie to są zakupy z całego powiatu tych co im paragonów nie dali na końcu roku jest zlot wydojonych wacików i podział faktur  haha

Edytowane przez stach12
s
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, stach12 napisał:

końcu roku jest zlot wydojonych wacików i podział faktur  haha

A u każdego dealera/producenta maszyn jest zlot wydojonych ryczałcików, pytających się czy można kupić maszynę za cenę netto bez faktury xD Niby takie bogole, a na 23% VAT-u nie stać xD Niecały miesiąc temu sprzedawałem pług, wyraźnie napisane cena netto+VAT, i przyjeżdża taki ryczałcik i się pyta, czy nie da rady za netto bez faktury ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, stach12 napisał:

drobnica ma być pod ręką  na gospodarstwie  , a w zeszycie to są zakupy z całego powiatu tych co im paragonów nie dali na końcu roku jest zlot wydojonych wacików i podział faktur  haha

To że ty tak robisz nie znaczy że każdy.

Albo nie masz pojęcia o co chodzi w vat. Kiedyś w kolejce też spotkałem takiego kretyna który twierdził że vatowcy dostają za towar cene netto i jeszcze od tego placą vat, ale jak spojżałem na jego rozwalającą sie czterdziestke to szkoda mi go było uświadamiać że żyje w błędzie i zacofaniu.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sadek napisał:

Możesz wyjaśnić czemu zlot na koniec roku a nie na koniec każdego miesiąca?

koniec roku to nie ja wymyślił tylko ekspert watowski miwigos  , trochę to mnie zaciekawiła ta jego porada watowska więc się odniosłem do niej

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A u każdego dealera/producenta maszyn jest zlot wydojonych ryczałcików, pytających się czy można kupić maszynę za cenę netto bez faktury xD Niby takie bogole, a na 23% VAT-u nie stać xD Niecały miesiąc temu sprzedawałem pług, wyraźnie napisane cena netto+VAT, i przyjeżdża taki ryczałcik i się pyta, czy nie da rady za netto bez faktury ...

jak byś waciku tego pługa nie miał w śt. albo był starszy i   była opcja go zezłomować   to zanim by ten ryczałcik wysiadł z auta to byś mu zaproponował  handelek  bez faktury . Ryczałtowiec nie jest taki głupi żeby kupować u wydojonego Vacika i płacić mu drożej

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Stachu.  Paliwo kupujesz u wacika części kupujesz u wacika różne środki kupujesz u wacika nowe maszyny kupujesz u wacika,  znaczy że głupi jesteś.

Edytowane przez robert1226
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, stach12 napisał:

Ryczałtowiec nie jest taki głupi żeby kupować u wydojonego Vacika i płacić mu drożej

Toć minister Bogdan mówi, że ryczałty takie bogate, a na VAT od maszyny ich nie stać ... Ale jak to zaproponować bez faktury, tak nie wolno, trzeba legalnie się rozliczać a nie oszukiwać, bo wydojonego ryczałcika na VAT nie stać ... Jeszcze niedawno oskarżaliście z Bogusiem VAT-owców, że część sprzedają bez faktury, a teraz sam ich do tego namawiasz xD 

Zresztą, w ogłoszeniu wyraźnie napisane netto+VAT, więc chyba te ryczałciki jakieś analfabety i czytać nie potrafią ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

robert1226   ty  w ogóle czytasz czy się tylko przypierd.....

co potencjalnego kupca na ryczałcie  interesuje czy sprzedający np pług  jest na wat czy ryczałt za maszyne  chce zapłacić najmniej chyba to logiczne podpowiada  więc  ryczałcik wacikowi że nie jest zainteresowany fakturą , poprostu chce kupić tanio bo świadomy tego że wydojony z tego watu który mu zapłaci i tak pożytku miał nie będzie , bo go odda do US 

na to wychodzi że ci na ryczałcie sprytniejsi haha

resztę chyba nie trzeba tłumaczyć  , bo wiadomo kółko od pługa  idzie z wat a reszta gratis

Edytowane przez stach12
z
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Widać, że @stach12 to typowy ryczałcikowy dziad, co to go na VAT od maszyny nie stać ... VAT od sprzedaży to by się chciało brać, ale przy zakupie już wąż w kieszeni, żeby VAT zapłacić ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Widać, że @stach12 to typowy ryczałcikowy dziad, co to go na VAT od maszyny nie stać ...

No ty to jesteś tynkarz akrobata🤣, jak w innych tematach np o polityce jęczysz że rząd łupi cię na każdym kroku, a tu proszę, panisko z gestem co go na vat stać, tylko już nie dodał że zaraz leci z fakturką do US by mu ten vat oddał.😝

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał:

No ty to jesteś tynkarz akrobata🤣, jak w innych tematach np o polityce jęczysz że rząd łupi cię na każdym kroku, a tu proszę, panisko z gestem co go na vat stać, tylko już nie dodał że zaraz leci z fakturką do US by mu ten vat oddał.😝

Tylko ja najpierw nie dostałem 7% VAT-u od sprzedaży, tylko sprzedałem za cenę netto ;) 

I nie ja wypisuję, jakie to waciki wydojone i na wszystko kredyciki biorą, tylko to paniska na ryczałcie tu wypisują, że na wszystko ich stać ...

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, robert1226 napisał:

Stachu.  Paliwo kupujesz u wacika części kupujesz u wacika różne środki kupujesz u wacika nowe maszyny kupujesz u wacika,  znaczy że głupi jesteś.

mowa tu jest o maszynach używanych , chłopcze  !!!

Edytowane przez stach12
ortogra....
  • Haha 3
Opublikowano
Przed chwilą, stach12 napisał:

obuć  się chłopie !!!

W jakie obuwie?

Opublikowano (edytowane)

Stachu czy ty wogule rozumiesz co to znaczy odliczyć wrócić sobie zapłacony wat czy ty tylko piszesz by coś pisać i piepszyc  głupoty. 

Piszesz bo ryczałtowiec chce kupować jak najtaniej , dlatego trzeba przejść na VAT by taniej kupować. 

Ale po co ja to pisze jak i tak nie zrozumiesz.

15 minut temu, stach12 napisał:

mowa tu jest o maszynach używanych , obuć  się chłopie !!!

Obuty jestem ,a ty nie rozumiesz bycia vatowcem .

A poprawniej by było załóż buty .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Stachu czy ty wogule rozumiesz co to znaczy odliczyć wrócić sobie zapłacony wat czy ty tylko piszesz by coś pisać i piepszyc  głupoty. 

Piszesz bo ryczałtowiec chce kupować jak najtaniej , dlatego trzeba przejść na VAT by taniej kupować. 

nie potrzeba w tym wypadku przechodzic na wat tylko kupić pług używany po cenie rynkowej

co ryczałtowca który kupuje używany pług interesuje czy sprzedający jest na wat czy ryczałcie

płaci za pług tyle ile warty a watowiec jak odliczył pług jak kupował to niech sobie teraz wat zapłaci  a fakturę niech sobie wsadzi w dooo... haha

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, robert1226 napisał:

Obuty jestem ,a ty wogule nie rozumiesz bycia vatowcem .

A poprawniej by było załóż buty .

w ogóle

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, stach12 napisał:

płaci za pług tyle ile warty a watowiec jak odliczył pług jak kupował to niech sobie teraz wat zapłaci  a fakturę niech sobie wsadzi w dooo... haha

Dlatego teraz, żeby się nie przepychać z ryczałtowymi dziadami, piszę w ogłoszeniu cenę brutto, ale nie piszę, że będzie fakturka. Normalnie dogadujemy cenę i dopiero potem proszę o dane do fakturki, a jak z fakturką nie pasuje, to mówię dowidzenia ;) 

A dla takiego stacha, ryczałcik co sprzedaje na fakturkę, a kupuje bez nie płacąc VAT-u jest OK.

Ale VAT-owiec, co sprzedaje bez faktury, a kupuje na fakturę, to już przestępca xD

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ja najpierw nie dostałem 7% VAT-u od sprzedaży, tylko sprzedałem za cenę netto ;) 

Dalej głupka rżniesz?nie wiesz że aby coś sprzedać i do stać te 7% to najpierw trzeba kupić kilka rzeczy i zapłacić vat.A nie jest tak że vatowiec dostaje + -5% do ceny netto?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

A nie jest tak że vatowiec dostaje + -5% do ceny netto?

Jest, tylko te 5% które dostaje do ceny netto musi oddać do US, czyli tak na prawdę dostaje cenę netto. I dlatego później jak coś kupuje, to płaci brutto, ale US mu VAT oddaje.

I dlatego trzeba sobie policzyć, czy VAT się w danym gospodarstwie opłaca czy nie, a nie powielać historyjki Bogusia, że każdy VAT-owiec, to jest wydojony ;) 

• Like 3