Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Sadek napisał(a):

Każdy narzeka że się nie opłaca ale gdzie pojawia się kawałek ziemi to można powiedzieć że w przeciągu kilku godzin jest po transakcji.

To ciekawe u mnie inaczej może dlatego ze tak się cenią bo jak ktoś szybko sprzeda to znaczy ze cena niska.

Jak ludzie sprzedają to chcą rozgłosu i patrzą jak najwięcej wziąć za te ziemię a nie tak szybko sprzedać bo ktoś by może dał więcej.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
22 godziny temu, limousine napisał(a):

Dokładnie ruchomości 5, nieruchomości 10 lat.

I teraz pytanie: jak chcę zalać 10m2 betonu koło obory bo się błoto robi to też się liczy czy tylko budynki?

Opublikowano

Vat możesz odliczyć , przecież to jest podwórko , słuzy do działaności  rolniczej , jak kładłem kostke to odliczyłem ponad 2 tys metrów odzielna faktura na 150 m to co wkoło domu

Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Wy myślicie że wyjście to takie proste , trzeba rozliczyć stany magazynowe

A jaki problem? Na ryczałcie i tak nie odliczasz VATu, więc brakującą amortyzację można tak samo bez żalu zwrócić

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

U mnie obora w tym roku się zamortyzuje

Na stodołę na samą blachę poszło 25tys to kolejne 10 lat z bani. 

Trochę z dvpy ten limit 

To blachy nie mogles rozbic na 2-3 faktury? po 10 tys?

Opublikowano

Z VAT nie trzeba wychodzić wystarczy zawiesić i działasz jak na ryczałcie. Szczegółów nie znam ale kuzyn tak zrobił mówił że dużo łatwiej 

• Confused 1
Opublikowano

Zapytałem ChatGPT

Jako rolnik prowadzący gospodarstwo rolne na zasadach ogólnych, możesz w określonych warunkach skorzystać z opcji zawieszenia rozliczania się z podatku VAT i powrotu do rozliczania na zasadzie ryczałtu.

Zasady te są regulowane przepisami o podatku od towarów i usług (VAT) oraz przepisami dotyczącymi ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Oto kluczowe kwestie, które warto wziąć pod uwagę:

1. **Zawieszenie VAT:**
   Rolnik może zawiesić obowiązek rozliczania VAT, jeżeli spełnia określone warunki. Zwykle odbywa się to poprzez złożenie odpowiednich dokumentów (formularza VAT-R) do urzędów skarbowych, wskazujących na chęć rezygnacji z bycia czynnym podatnikiem VAT. Takie zawieszenie może być tymczasowe, np. na okres, kiedy rolnik nie prowadzi działalności związanej z VAT lub kiedy obroty nie przekraczają określonych limitów.

2. **Powrót na ryczałt:**
   Z kolei możliwość powrotu do rozliczenia w systemie ryczałtu zależy od spełnienia kilku warunków:
   - Musisz przekroczyć limity dochodów, które wymagają przejścia na zasady ogólne.
   - Możliwe jest, że po zakończeniu okresu rozliczania VAT na zasadach ogólnych, możesz ponownie przejść na ryczałt, o ile spełnisz warunki tego systemu, czyli np. nie przekroczysz limitu przychodów (obecnie 2 miliony euro rocznie).

Warto skonsultować się bezpośrednio z doradcą podatkowym lub w urzędzie skarbowym, aby sprawdzić dokładne zasady dotyczące zmiany systemu rozliczenia podatkowego w Twojej sytuacji, ponieważ przepisy mogą się zmieniać, a każda sytuacja może być indywidualnie różna.

Jeśli chodzi o **zawieszenie obowiązku rozliczania VAT** przez rolnika, to jest to możliwe w określonych przypadkach, w zależności od sytuacji podatnika. Zawieszenie może dotyczyć jedynie rolników, którzy są zarejestrowani jako podatnicy VAT, a zatem mogą korzystać z opcji rezygnacji z bycia czynnym podatnikiem VAT. Oto kluczowe kwestie związane z zawieszeniem rozliczania VAT:

### 1. **Kiedy można zawiesić VAT?**
Zawieszenie VAT dotyczy głównie sytuacji, w których rolnik chce zaprzestać bycia czynnym podatnikiem VAT, mimo że początkowo zarejestrował się jako podatnik VAT czynny. Możliwość ta dotyczy przypadków, gdy:
- Rolnik nie osiąga już obrotów związanych z działalnością gospodarczą objętą VAT, czyli np. w wyniku przerwy w produkcji rolnej, ograniczenia działalności czy wstrzymania obrotów.
- Rolnik osiąga obroty poniżej kwoty, która obliguje go do bycia czynnym podatnikiem VAT.

Zawieszenie VAT może być tymczasowe i stosowane np. w sytuacji, gdy rolnik tymczasowo wstrzymuje działalność (np. nie sprzedaje produktów rolnych) lub nie ma wymogu rozliczania VAT na dany moment.

### 2. **Formularz VAT-R**
Aby zawiesić rozliczanie VAT, rolnik musi złożyć odpowiedni formularz zgłoszeniowy – **VAT-R**, w którym informuje urząd skarbowy o zaprzestaniu bycia czynnym podatnikiem VAT. Zgłoszenie to składane jest w terminie do 7 dni od momentu zaprzestania wykonywania czynności podlegających VAT.

### 3. **Warunki zawieszenia:**
- **Brak działalności VAT-owej** – jeśli rolnik przestaje wykonywać czynności opodatkowane VAT, może zawiesić rozliczanie VAT. To oznacza, że nie prowadzi sprzedaży towarów lub usług, które byłyby objęte VAT, co może mieć miejsce np. w okresach sezonowych, w których działalność rolnicza jest ograniczona.
- **Spełnianie wymagań limitów obrotów** – zgodnie z przepisami, jeśli rolnik osiąga obroty poniżej określonego limitu (w przypadku VAT to limit 200 tysięcy złotych rocznie), może zrezygnować z bycia czynnym podatnikiem VAT, jeśli nie wykonuje działalności objętej VAT. Przekroczenie tego limitu oznacza, że rolnik musi powrócić do rozliczania VAT.

### 4. **Zawieszenie rozliczenia VAT, a działalność rolnicza:**
Zawieszenie rozliczania VAT może być stosowane również w przypadku, gdy rolnik nie spełnia kryteriów do bycia czynnym podatnikiem VAT, ale jednocześnie wciąż prowadzi działalność rolniczą. W takim przypadku rolnik nie jest zobowiązany do składania deklaracji VAT i wpłacania podatku, chyba że wznowi działalność objętą VAT.

### 5. **Wznowienie działalności i powrót do VAT:**
Jeśli po zawieszeniu VAT rolnik wznowi działalność objętą VAT, musi ponownie zgłosić się jako czynny podatnik VAT poprzez złożenie formularza VAT-R. Może to nastąpić, gdy rozpoczniesz sprzedaż towarów rolnych lub usług objętych VAT, które przekroczą wymagane limity obrotów lub po prostu wznowisz działalność w pełnym zakresie.

### 6. **Zawieszenie VAT, a ryczałt:**
Po zawieszeniu VAT, jeśli rolnik nie przekracza limitów przychodów (2 miliony euro rocznie) oraz spełnia inne warunki, może powrócić do rozliczania się na ryczałcie. Warto jednak pamiętać, że przejście z VAT na ryczałt wiąże się z innymi zasadami, m.in. ryczałt oznacza uproszczoną formę rozliczeń, ale bez możliwości odliczania VAT z faktur zakupowych.

### Podsumowanie:
Zawieszenie VAT może być rozwiązaniem dla rolników, którzy chwilowo zaprzestają działalności objętej VAT lub nie osiągają wymaganych obrotów. Procedura wymaga złożenia formularza VAT-R w odpowiednim terminie. Ważne jest, aby monitorować zmiany w przepisach oraz dobrze zrozumieć, jakie konsekwencje niesie zawieszenie VAT dla dalszego rozliczania się z podatków (np. ryczałt). Warto również skonsultować się z doradcą podatkowym, by upewnić się, że podejmowane kroki są zgodne z obowiązującym prawem.

Zawieszenie VAT i powrót na ryczałt to dwa różne zagadnienia związane z systemami podatkowymi, które rolnik może wybrać w zależności od swojej sytuacji. Chociaż oba procesy dotyczą zmiany formy rozliczania podatków, różnią się one zasadami, celami i procedurą. Oto szczegółowe różnice:

1. Zawieszenie VAT

Zawieszenie VAT polega na wstrzymaniu obowiązku rozliczania się z podatku VAT przez rolnika, mimo że jest on zarejestrowany jako czynny podatnik VAT. Zawieszenie to może dotyczyć sytuacji, w których:

• Rolnik przestaje prowadzić działalność objętą VAT (np. wstrzymuje sprzedaż towarów lub usług).
  • Rolnik nie osiąga wymaganych obrotów, które obligują go do bycia czynnym podatnikiem VAT (np. poniżej 200 tysięcy złotych rocznie).

Kluczowe cechy zawieszenia VAT:

• Zawieszenie obowiązku rozliczania VAT – oznacza, że rolnik nie musi składać deklaracji VAT ani płacić VAT, jeśli nie prowadzi działalności objętej tym podatkiem.
  • Możliwość wznowienia VAT – jeśli rolnik wznowi działalność objętą VAT (np. sprzedaż towarów rolnych), musi ponownie zarejestrować się jako czynny podatnik VAT, składając formularz VAT-R.
  • Nie dotyczy formy opodatkowania przychodów – zawieszenie VAT nie ma wpływu na to, jak rolnik rozlicza swoje przychody (czyli nie ma związku z ryczałtem, PIT czy innym systemem opodatkowania).

Procedura zawieszenia VAT:

1. Rolnik składa formularz VAT-R w celu zawieszenia obowiązku bycia czynnym podatnikiem VAT.
  2. Zawieszenie może być tymczasowe lub na stałe, zależnie od sytuacji.

2. Powrót na ryczałt

Powrót na ryczałt oznacza przejście z systemu ogólnych zasad opodatkowania (PIT) lub z systemu VAT do rozliczania się na ryczałcie. Ryczałt to uproszczona forma opodatkowania, w której podatek płaci się od przychodów, a nie od dochodu, bez możliwości odliczania kosztów uzyskania przychodów.

Kluczowe cechy powrotu na ryczałt:

• Związek z opodatkowaniem dochodów – ryczałt dotyczy sposobu opodatkowania przychodów, a nie VAT. Oznacza to, że rolnik będzie rozliczał się na podstawie stawek ryczałtowych, które zależą od rodzaju działalności, a podatek płaci się od przychodu (bez odliczania kosztów).
  • Brak VAT – w przypadku ryczałtu rolnik nie odlicza VAT-u od zakupów (nie jest czynnym podatnikiem VAT), co oznacza, że nie składa deklaracji VAT.
  • Możliwość zmiany formy opodatkowania – rolnik może przejść na ryczałt, gdy spełnia odpowiednie warunki, np. nie przekracza limitu przychodów (2 miliony euro rocznie), oraz jeśli nie prowadzi działalności, która wyklucza ryczałt (np. nie jest VAT-owcem).

Procedura powrotu na ryczałt:

1. Złożenie formularza PIT-16 lub PIT-16A, w którym rolnik informuje o wyborze formy opodatkowania ryczałtem.
  2. Wybór ryczałtu jest związany z określeniem stawek podatkowych, które zależą od rodzaju działalności (np. sprzedaż produktów rolnych czy świadczenie usług).

4. Przykład sytuacji:

• Zawieszenie VAT: Rolnik, który przez kilka miesięcy nie prowadzi działalności związanej z VAT (np. w okresie zimowym, gdy nie sprzedaje produktów rolnych), może zawiesić obowiązek rozliczania VAT. Po wznowieniu działalności (np. na wiosnę) może ponownie zarejestrować się jako czynny podatnik VAT.

• Powrót na ryczałt: Rolnik, który rozliczał się na zasadach ogólnych i nie chce dłużej prowadzić skomplikowanych obliczeń (np. odliczać kosztów), może przejść na ryczałt, o ile spełnia warunki (np. nie przekracza limitu przychodów). Będzie wtedy płacił podatek od przychodu bez odliczania kosztów i bez konieczności rozliczania VAT.

Podsumowanie:

• Zawieszenie VAT dotyczy czasowego zaprzestania obowiązku rozliczania VAT, bez zmiany systemu opodatkowania dochodów (rolnik może wciąż pozostać na zasadach ogólnych lub ryczałcie).

• Powrót na ryczałt oznacza zmianę formy opodatkowania dochodów na uproszczoną formę, w której rolnik płaci podatek od przychodu, a nie od dochodu, i nie jest zobowiązany do rozliczania VAT.

obraz.png

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, ahten napisał(a):

To blachy nie mogles rozbic na 2-3 faktury? po 10 tys?

Trzeba by było na 3 lata rozpisać te faktury. Ponoć liczą się wydatki na budowlankę, a nie pojedyncza faktura 

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Jakoś ludzie wychodzą 

Przy przekazaniu gospodarstwa jest to bardzo proste, jeśli następca chce być płatnikiem vat. Wtedy defekto tracimy tylko na kosztach przelewów.  

Inaczej trzeba zwrócić vat po amortyzacji. 

Najlepiej jak gospodarstwa są prowadzone systemem mieszanym.

Opublikowano

Wyjście z VAT to raczej jak ktoś już widzi koniec produkcji i tylko dotrwać do końca bez większych inwestycji. Ale to ciekawy temat kiedy wyjść i na jakich warunkach to się dzieje. Szczególnie przy budowach i remontach budowlanych bo przy maszynach sprawa prosta.