Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ziel napisał(a):

Vat od sprzedaży masz albo 5 albo 8% smary części paliwa masz na 23% środki nawozy 8% 

Jestem na vat od 2011 i w tym czasie średni vat z tego co kupiłem to 14,87%. W tym czasie jestem na plus względem ryczałtu około 130tys. 

Edytowane przez poosa21
  • Like 1
Opublikowano

Wcześniej źle wpisałem zamiast 14 wpisałem 11 (blisko klawisze). Maszyn w tym czasie nakupiłem za około 600tys netto. A ile wychodzi bez środków trwałych to dokładnie nie wiem bo w mojej ewidencji liczę wszystko razem.

Opublikowano
4 godziny temu, poosa21 napisał(a):

Jestem na vat od 2011 i w tym czasie średni vat z tego co kupiłem to 14,87%. W tym czasie jestem na plus względem ryczałtu około 130tys. 

To bardzo mało jak za 15 lat lat 130 tys uciułałeś , choć z drugiej strony skoro za tyle lat kupiłeś tylko za 600 tys , a pewnie jak by to dobrze podliczyć to względem ryczałtu by zostało tyle co nic 

6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak z hektara znbieraz 5 ton to sie opłaca, jak 9 to trzeba inwestowac żeby wyjść na swoje

Mógłbyś to jakoś rozpisać ? bo nie za bardzo rozumię jak zbierasz 5 ton z ha to jesteś na + nawet jak nic nie kupujesz , a jak zbierasz 9 ton to musisz coś kupować żeby wyjść na swoje?

Opublikowano (edytowane)

Myśle że kolega wyżej obliczył względem RR , bo inaczej niema sensu liczenie , jak zbierasz 5 ton to sprzedajesz prawie połowe mniej niż jak byś znierał po 9 ton , a koszty masz z 25 % niższe przy mniejszym zbiorze , więcej sprzedajesz , to więcej tracisz względem ryczałtu , bez żakupu maszyn bym był stratny będąc na vacie

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Myśle że kolega wyżej obliczył względem RR , bo inaczej niema sensu liczenie , jak zbierasz 5 ton to sprzedajesz prawie połowe mniej niż jak byś znierał po 9 ton , a koszty masz z 25 % niższe przy mniejszym zbiorze , więcej sprzedajesz , to więcej tracisz względem ryczałtu , bez żakupu maszyn bym był stratny będąc na vacie

Jak kosisz 10 ton , a nie robisz inwestycji to sprzedajesz 5 ton na fv a resztę pchasz  na rr i wszystko się zgadza , @Bogdan_ja wie jak to się robi żeby było dobrze

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To bardzo mało jak za 15 lat lat 130 tys uciułałeś , choć z drugiej strony skoro za tyle lat kupiłeś tylko za 600 tys , a pewnie jak by to dobrze podliczyć to względem ryczałtu by zostało tyle co 

Przecież to jest policzone względem ryczałtu. Mam policzone co do złotówki.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Tym bardziej jeszcze się opłaca jak powiedzmy zona pracuje w pracy to i z jej pieniędzy z pracy można odliczyć vat czy na odwrót jak mąż pracuje a zona ma gospodarstwo a tak to przepadło kto nie jest.

O to jest za***iste. Jak to księgować?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Jak kosisz 10 ton , a nie robisz inwestycji to sprzedajesz 5 ton na fv a resztę pchasz  na rr i wszystko się zgadza , @Bogdan_ja wie jak to się robi żeby było dobrze

Do czasu większej inwestycji pasuje , ale póżniej może być wtopa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Po prostu jak ktoś pracuje to jest na zusie i urząd skarbowy wie, bo wlicza to do jednego worka,mozna zrobić przelew napisać darowizna i to się zgłasza jeszcze,jak maż czy zona to niema od tego żadnego podatku.Bo jak rodzice to chyba tylko 60tys na rok bez podatku ale też trzeba zgłosić bo jak się nie zgłosi to kary nie małe 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Po prostu jak ktoś pracuje to jest na zusie i urząd skarbowy wie, bo wlicza to do jednego worka,mozna zrobić przelew napisać darowizna i to się zgłasza jeszcze,jak maż czy zona to niema od tego żadnego podatku.Bo jak rodzice to chyba tylko 60tys na rok bez podatku ale też trzeba zgłosić bo jak się nie zgłosi to kary nie małe 

Po co niby robić darowizne ? jak masz przecież wspólnote majątkową ze współmałżonkiem 

8 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Ale co to ma wspólnego z naliczeniem lub odliczeniem podatku vat od pieniędzy z pracy? Xdd  

Masz dochodu z rolnictwa np 100 tys rocznie , robisz zakupu za np 130 tys . US cię kontroluje i pyta czemu wydatki przewyższają dochody , to mówisz że żana czy nawet i ty pracujesz poza rolnictwem na etacie i wszystkie pieniążki ładujecie w rolnictwo , i finito

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

Po co niby robić darowizne ? jak masz przecież wspólnote majątkową ze współmałżonkiem 

No ale tak trzeba bo to pieniądze z pracy i żeby je przezucić żeby coś kupić i zwrucili vat,to działa tak samo jak pożyczka żeby się wytłumaczyć skąd się ma.

Kupisz coś droższego to obrazu dzwonią czy pożyczka była 

Opublikowano (edytowane)

To się najpierw robi i niema ze dzwonią i się pytają bo tak to dzwonią i się pytają tam wszystko jest policzone.

A przynajmniej jak jesteś juz długi czas bo na początku to nie bo niewiedzą za ile sprzedajesz i z jaką kwotą weszłeś.

Ale ogólnie wole to niż dopłaty z agencji tam to wszystko co roku inaczej a to parę lat i staje się proste .

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Strongman napisał(a):

No ale tak trzeba bo to pieniądze z pracy i żeby je przezucić żeby coś kupić i zwrucili vat,to działa tak samo jak pożyczka żeby się wytłumaczyć skąd się ma.

Kupisz coś droższego to obrazu dzwonią czy pożyczka była 

Nic nie trzeba , jak ty sobie to niby wyobrażasz że gospodarzysz na roli i pracujesz na etacie , i robisz sam sobie darowizne ? przecież to śmieszne (chyba nawet coś takiego jest nierealne ) . US jeśli tylko kasa nie zarobiona na czarno to wiedzą ile zarobiłeś co do grosza choćbyś nawet robił nawet w 5 różnych dziedzinach , mają dostęp do twoich kont i jeśli robią kontrole to wystarczy że wejdą na konta czy się wszystko zgadza i tyle , chyba że coś im jeszcze nie pasuje to pogłębiają kontrole

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Jaki sam sobie zona na etacie robi tobie na roli a ty na vat.

W moich stronach wszystkie kobiety na etacie,a to prawnicy a to komornicy lekarze weterynarze, Rolnik sobie gospodaruje a kobiety pachnące sobie pracują, zresztą w dobie dzisiejszej opłacalności i kosztów rolnictwa to dobre rozwiązanie.

Zresztą jest takie powiedzenie ze jak by kot trzymał się jednej dziury to by zdechł.

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Kupę ludzi jest że ktoś prowadzi gospodarstwo i jednocześnie pracuje na etacie , a idąc  tym co wcześniej pisałeś że nie można z etatu przeznaczyć kasy na rolnictwo , tylko trzeba zrobić darowiznę,  to taki rolnik musiałby że swojego konta przelać pieniądze z powrotem na swoje konto i do tego jeszcze złożyć do US dekleracje że sam sobie ofiarował darowiznę z własnych pieniędzy? 

Przecież to brzmi jak paranoja. 

Opublikowano

Działalność rolnicza jak JDG, Twój własny majątek stanowi również majątek firmy więc każdą gotówką zarobioną z jakiego chcesz źródła ( byle legalnego) możesz inwestować w co tylko chcesz a swojej firmie czy gospodarstwie, i nie ważne czy to zarobił mąż czy żona (jeśli nie ma rozdzielności majątkowej)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, kingway napisał(a):

A jak jest z wyjściem z tego Vatu ? ;)  Bo chyba to nie taka prosta sprawa ? 

Co do wyjścia jak masz środki trwałe kupione do 5 lat to musisz je rozliczyć z vatu. 

Przykład: maszyna kupiona 3 lata przed wyjściem z vatu za 100tys na 23% , to trzeba będzie zwróć do skarbowego za 2 lata tj. 23tys x 2/5. 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

za***iście rozsądne 🤭 pogonić żonkę do roboty żeby kasę z etatu ładować w niedochodową gospodarkę 🙆 

4 godziny temu, limousine napisał(a):

Co do wyjścia jak masz środki trwałe kupione do 5 lat to musisz je rozliczyć z vatu. 

Przykład: maszyna kupiona 3 lata przed wyjściem z vatu za 100tys na 23% , to trzeba będzie zwróć do skarbowego za 2 lata tj. 23tys x 2/5. 

Na budowlankę jest 10 lat chyba?

• Haha 3
Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał(a):

W moich stronach wszystkie kobiety na etacie,a to prawnicy a to komornicy lekarze weterynarze, Rolnik sobie gospodaruje a kobiety pachnące sobie pracują, zresztą w dobie dzisiejszej opłacalności i kosztów rolnictwa to dobre rozwiązanie.

Zresztą jest takie powiedzenie ze jak by kot trzymał się jednej dziury to by zdechł.

Weterynarze też pachną , zwłaszcz Ci  jadą do bydła świń

Opublikowano
37 minut temu, pedro2 napisał(a):

za***iście rozsądne 🤭 pogonić żonkę do roboty żeby kasę z etatu ładować w niedochodową gospodarkę 🙆 

Rozejrzyj się wkoło siebie ile jest tych niedochodowych gospodarek 🤔🤔

Każdy narzeka że się nie opłaca ale gdzie pojawia się kawałek ziemi to można powiedzieć że w przeciągu kilku godzin jest po transakcji.

Wszyscy dokładają tylko pytam się z czego dokładają od kilku czy kilkunastu lat 🤔🤔🤔.

Opublikowano
14 minut temu, Sadek napisał(a):

Rozejrzyj się wkoło siebie ile jest tych niedochodowych gospodarek 🤔🤔

Każdy narzeka że się nie opłaca ale gdzie pojawia się kawałek ziemi to można powiedzieć że w przeciągu kilku godzin jest po transakcji.

Wszyscy dokładają tylko pytam się z czego dokładają od kilku czy kilkunastu lat 🤔🤔🤔.

Święta prawda.

Ale to już inna kwestia.