Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

macie jakiś najprostszy program do ewidencji sprzedaży i zakupów i jpk żeby nie był rozbudowany i zrozumiały dla laika , który musi przejść  z formy papierowej na elektroniczną

Opublikowano

tak sobie liczę i za bardzo do mnie nie dociera ale wychodzi mi że lepiej dopłacić do faktury i ją mieć niż nie brać o.O

Bo kupuje się coś (np beton , żwir czy usługi ) to cenę netto zawsze dają a jak chcesz fakturę to dopłać 23%.

Opublikowano

Kupując bez vatu płacisz mniej ale też sobie nie zwrócisz, płacąc vat us go zwraca wychodzi na jedno z małą różnicą że sprzedającemu jest korzystniej nie wystawić fv bo nie odprowadzi od niej podatku, więc aby było dobrze dla nas to bez fv powinniśmy jeszcze dostać rabat od ceny netto.

Opublikowano
21 godzin temu, LukaszBRO napisał:

kurde może ja też źle liczę ale z ojcem prowadzimy 2 osobne gospodarstwa ja na vacie on na ryczałcie produkcja roślinna i zwierzęca kupujemy pasze warchlaka nawozy opryski paliwo. Tata tak samo kupuje i sprzedaje jak ja i zwrotu nie ma a u mnie wychodzi zawsze zwrot raz przez 5 lat zapłaciłem 700zł do US a zwrotu dostałem około 50-60tyś i nie inwestuje do przesady. Więc nie rozumiem czemu piszecie że ojciec ma na ryczałcie więcej niż ja skoro kupił tak samo jak ja sprzedał tak samo ma zysk taki jak ja ale ja mam jeszcze do tego zwrot VAT.

Bo nie liczysz ile byś miał na RR dlatego wychodzi ci taki plus

Opublikowano

Przecież po przejściu masz zwrot na konto to jet nadwyżka z RR. Więc to co US  przysyła rolnikowi na Vacie to  RR odaaje  bez żadnej rozmowy państwu. Po prostu RR robi prezent państwu z tego by trza było odliczyć z 4%

Opublikowano (edytowane)

Tak. Alr to tylko wtedy kiedy rolnik w roku nie kupił zadnej bo maszyby wtedy to juz duzy plus dla rolnika

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak  ja z 100 ha mam zwrotu z 12 tyś powiedzmy rocznie bez żadnej nowej maszyny i inwestycji to RR niech odliczy z 10 % nawet na różnice stawki Vat  to  te 10,8 oddaje US i państwu w prezencie  bez żadnego żalu i wiedzy. 

Przecież koszty mamy takie same. 

Dzisiaj bębnią  w telewizji i tym że 85% nowych samochodów kupują tylko firmy z czego 15% firmy jedno ,ub dwu  osobowę a 15% tylko osoby  prywatne. Pytanie z  czego kupują oczywiście z podatków zwłaszcza z dochodowego którego nie płacą

A ty rolniku haruj po 10-12 godzin dziennie nie rzadko 7 dni w tygodni i kupujemy używane samochody bo na nowe nie stać, bo przecież nie odliczymy 50% wartości  samochodu z podatku.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, tomek73 napisał:

Przecież po przejściu masz zwrot na konto to jet nadwyżka z RR. Więc to co US  przysyła rolnikowi na Vacie to  RR odaaje  bez żadnej rozmowy państwu. Po prostu RR robi prezent państwu z tego by trza było odliczyć z 4%

Tak...... pewnie dostajesz to co mi nadplaca US na rr :D

Prezent jest  od tych ktorzy traca na rr  to fakt ...

Jakie takie same koszty ? Moze jeszcze te same inwestycjie ....no nie zartuj chlopie ?

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Kto umie liczyć to wie co dla niego lepsze. Ilu rolników ryczałtowych przeszło na vat a ilu vatowców na ryczałt. Osobiście nie znam nikogo kto przeszedł na vat i żałuje najczęściej ci idą do przodu nie stoją w miejscu.

Opublikowano (edytowane)

A kto ci sie przyzna ze dostaje po dupi....? pewnie ze ida przeciesz musza dybac zeby zwrot zrobic ...wszystko wydadza aby tylko na plusie byc 

Tak sie robi koszty... zamiast obnizac i oszczedzac to sie kupuje jak najwiecej ....i o to chodzi zeby wydojc naiwnych :D i zeby mysleli ze sa do przodu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To już wiem dlaczego niektórzy niemali rolnicy mieszkają jak na wysypisku, a dom wygląda jak z XIXw. Ale krajobraz na ich podwórku urozmaicają nowe obory i maszyny.

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano (edytowane)

To bardzo dobrze że są tacy będzie od kogo kupować ziemie. Pozatym żeby gospodarka krajowa się rozwijała złotówkę trzeba obracać i pomnażać a nie żeby leżała w skarpecie.

Mój post dotyczył takich jak marko... jak sie nie rozwijasz to sie cofasz.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
12 godzin temu, sebe1033 napisał:

o teraz dotarło lepiej "dopłacam" VAT ale go odzyskam i będę na plusie jak rozumiem bo swojego nie oddam (ze sprzedaży) dobrze myślę i liczę o.O

Czy weźmiesz fakturę i ją rozliczysz i czy nie weźmiesz płacąc kwotę netto, to w kieszeni zostanie tyle samo.

Opublikowano

Tak naprawde to zależy od dochodowości . Podatek VAT w definicji jest podatkiem od vartosci dodanej. Czyli od dochodu. Różnica między rr a ogólnym rozliczaniem VAT działa podobnie im wyższa rentowność tym mniej opłacają się zasady ogólne. Dlatego nie ma prostego rozwiązania - przy małej dochodowości VAT jest zyskiem przy średniej neutralny a przy dużej kosztem. Pomijając wyłudzenia VATu którego cześć rolników się dopuszcza kupując na rolnika na zasadach ogólnych sprzedając bez ewidencjonowania lub na rolnika rr . I nie jest tak ze U.S. wszystko łyka - znajomy działają na zasadach ogólnych na miał spore problemy z tym ze nie wykazywał dochodu i vatu - skończyło się na opiniach kilku biegłych ze była susza i niekorzystne ceny. Więc jest to sprawa indywidualna i nie zalezy od wielkości gospodarstwa ale raczej od jej dochodowosci. Wbrew pozorom jest dużo dużych gospodarstw działających na zasadach rr.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, poosa21 napisał:

Mój post dotyczył takich jak marko... jak sie nie rozwijasz to sie cofasz.

Robie 0 ,5 miliona obrotu rocznie  ...110szt bydla na 55 ha .....wiem, wiem jak jestem na rr to zem nierozwojowy 

Ale jelenia 5r mam i nietylko hehe 

Poprostu na rr liczy sie koszty i je obniza i nie robi sie zbednych wydatkow zeby zrobic zwroty .....kase sie po prostu odklada albo wydaje na inne dobra od ktorych zaden zwrot sie nie należy... O tym pisalem wczesniej