Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
galan99 napisał:

Bohaterskie wojska NATO -Dostali wp***dol od Ukraińców .

Rzeź wojsk NATO. Ukraińcy pogrążyli oddziały Sojuszu

Podczas ćwiczeń Hedgehog 2025 oddziały NATO zostały zdziesiątkowane przez uczestniczące w manewrach wojska ukraińskie - podaje "The Wall Street Journal". "Siły przeciwnika były w stanie wyeliminować dwa bataliony w ciągu jednego dnia, więc pod względem ćwiczeń, w zasadzie, nie były w stanie dalej walczyć" - mówi cytowany przez gazetę ekspert uczestniczący w ćwiczeniach.

Najpierw pojmij poco takie ćwiczenia się czyni. Ważne zatem: co teraz? Bo to że NATO wtopi to NATO wiedziało o to, a teraz zobaczymy co NATO na to. Może ta brygada co to u mnie na wsi ma powstać przestanie myśleć, wojna polega na strzelaniu baterią z betonek w Toruniu a SD to stado namiotów poustawiane w gustowny sposób wokół których łażą żołnierze...

Opublikowano

Co do SAFE  to przy pozno  się UE zorientowała i wszystkie dotacje i programy pomocowe powinny być wydatkowane na wspomaganie produkcji wewnętrznej zamiast wspomagać import ale chyba powoli zmienia sie podejscie i nie chodzi mi tylko o obronność , jaki jest sens robić dopłaty do samochodów produkowanych w chinach czy fotowoltaniki itd

Opublikowano (edytowane)

jaki jest sens dopłat w ogóle; od tego trzeba zacząć @jarecki i wtedy pytanie samo się zawęzi do - po co dopłacać do działalności z założenia komercyjnej o przydatności której winien decydować rynek? 

socjalizm stawia sobie tak absurdalne pytania że aż wstyd próbować na nie odpowiadać

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/media-o-slowach-kanclerza-merza-nie-zamierza-dluzej-tolerowac-wszystkiego-co-robi/5qdxp6k

do bandyckiej rosji ze wschodu jeszcze nam "silnych niemiec" z zachodu qwa brakowało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chyba pierwszy Minster rolnictwa jest od psów i kotów przede wszystkim  

KROPIK przyjęty przez Stały Komitet Rady Ministrów ✔Czas na kolejny krok – obrady Rady Ministrów.
Zrobiliśmy ważny krok w kierunku realnego ograniczenia bezdomności zwierząt w Polsce. Stały Komitet Rady Ministrów przyjął projekt ustawy o Krajowym Rejestrze Oznakowanych Psów i Kotów (UD128).
Jako Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjąłem decyzję, aby budowę i prowadzenie KROPiK powierzyć Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – instytucji doświadczonej w prowadzeniu ogólnokrajowych systemów informatycznych i rejestrów.
Co wprowadza projekt?
✔ obowiązkową identyfikację i rejestrację wszystkich psów
✔ obowiązkową identyfikację i rejestrację psów i kotów przebywających w schroniskach lub wprowadzanych do obrotu
✔ możliwość dobrowolnej rejestracji pozostałych kotów na życzenie właściciela
Rejestr powstanie w ciągu 3 lat. Kolejne 3 lata przeznaczymy na identyfikację i rejestrację zwierząt objętych ustawą.
Psy i koty już oznakowane mikroczipem zgodnym z normą ISO 11785 nie będą musiały być znakowane ponownie – konieczna będzie jedynie ich rejestracja w systemie.
Koszt oznakowania oraz koszt rejestracji wyniosą do 50 zł za każdą z usług. Opłaty będą pobierane przez lekarzy weterynarii za wykonane czynności.
To rozwiązanie zwiększy odpowiedzialność właścicieli, ułatwi odnajdywanie zaginionych zwierząt i wzmocni walkę z pseudohodowlami. Działamy konsekwentnie – dla dobra zwierząt i ich opiekunów.
Opublikowano
dysydent napisał:

oj to Trzaskowski teraz nie będzie ryja darł jako to "planeta płonie" a - tonie

qwa ekstremiści; jak nie wyznaniowi to klimatyczni

Dysydent - czy Ty aby tiktoka nie przedawkował? Jesteśmy zależni od ciepła oceanów. Im łocean cieplejszy tym więcej pary w lufcie a gdzie ten deszcz opada zależy wszak od tego gdzie zostanie ochłodzona owa para. To znów zależy od prądów w lufcie które napędza, uwaga, temperatura. Zasadniczo - gdzie ciemno tam zimno. Pochylenie planety względem słońca preferuje pewne regiony a znów kosmos to jest raczej zimno co oznacza, że prądy w powietrzu jakieś zawsze będą i będą przez siłę Coriloisa odchylane. Pytanie brzmi zatem czy pożar planety oznacza tylko upał? No jutubery sobie jego nie zadają.

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał(a):

Co do SAFE  to przy pozno  się UE zorientowała i wszystkie dotacje i programy pomocowe powinny być wydatkowane na wspomaganie produkcji wewnętrznej zamiast wspomagać import ale chyba powoli zmienia sie podejscie i nie chodzi mi tylko o obronność , jaki jest sens robić dopłaty do samochodów produkowanych w chinach czy fotowoltaniki itd

Lepiej późno niż wcale. Zamiast utyskiwać jak to Europa w tyle zostaje w końcu się obudzili i biorą się za robotę i to też żle. Niemcy i Angole testują pocisk hipersoniczny Niemcy chcą od nas Kupować wyrzutnie Piorun. Coś się zaczyna ruszać i dzięki safe nasz przemysł też ma jakieś szanse. Nie tylko zarobić od naszego rządu ale i od innych. I to jest największym problemem opozycji nie jakiś kredyt nie że nie Amerykańskie czy, ze Niemcy zarobią to jest ściema. Chodzi o to, ze ta kasa zostanie wpompowana w budżet i gospodarkę 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, DTaras napisał(a):

Dysydent - czy Ty aby tiktoka nie przedawkował? Jesteśmy zależni od ciepła oceanów. Im łocean cieplejszy tym więcej pary w lufcie a gdzie ten deszcz opada zależy wszak od tego gdzie zostanie ochłodzona owa para. To znów zależy od prądów w lufcie które napędza, uwaga, temperatura. Zasadniczo - gdzie ciemno tam zimno. Pochylenie planety względem słońca preferuje pewne regiony a znów kosmos to jest raczej zimno co oznacza, że prądy w powietrzu jakieś zawsze będą i będą przez siłę Coriloisa odchylane. Pytanie brzmi zatem czy pożar planety oznacza tylko upał? No jutubery sobie jego nie zadają.

tiktoki i inne szajs-zbuki yu mnie na kompach poblokowane

a wiesz co to jest "albedo"
chmury z pary wodnej w atmosferze z kosmosu są tak samo białe jak śnieg na powierzchni

nie z takich zawirowań Ziemia się broniła przed "efektem Wenus" w prehistorii jak obecny skok CO2 o ułamek procenta aby przeceniać wpływ człowieka na tę naturalną zdolność samoregulacji wpisaną we właśnie ową ilość wody w oceanach jaka jest na Ziemi

o wiele bardziej sprawczy jest incydent wybuchu jakiegoś superwulkanu niż ten ułamek procenta wzrostu CO2 i bardziej nam grozi ochłodzenie klimatu niż ocieplenie bo i bez człowieka bywał już cieplejszy a przecież "odbijał" w ery lodowcowe

ja nie posiadam wystarczającej ilości danych aby mieć czelność prognozować klimat i jedyne co wiem na pewno że nikt inny też tego nie ma

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

jaki jest sens dopłat w ogóle; od tego trzeba zacząć @jarecki i wtedy pytanie samo się zawęzi do - po co dopłacać do działalności z założenia komercyjnej o przydatności której winien decydować rynek? 

socjalizm stawia sobie tak absurdalne pytania że aż wstyd próbować na nie odpowiadać

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/media-o-slowach-kanclerza-merza-nie-zamierza-dluzej-tolerowac-wszystkiego-co-robi/5qdxp6k

do bandyckiej rosji ze wschodu jeszcze nam "silnych niemiec" z zachodu qwa brakowało

Aa widzisz. Austria i Rodja nie prowadzi wojen z Turkiem to i Niemiec nie będzie dzielił Polski bo to nie Prusak no i niema już Rzeczpospolitej Obojga Narodów...

Opublikowano

no tym razem

3 minuty temu, DTaras napisał(a):

Niemiec nie będzie dzielił Polski

bo już ją kończy dominować w całości

o szczegółach technicznych nie zamierzam podejmować dyskusji bo właśnie widać je w realu

Opublikowano

Bundeskanzler Friedrich Merz

Together for a strong Europe.

Image

tuska znowu nie zaprosili, nawet do bagażowego, po co dyskutować z kimś kto na wszystko się zgadza

nikt się nie liczy z niemieckim podnóżkiem 

Donald Tusk już obiera ziemniaki na jutro! 😆

image.jpeg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

zwłaszcza że safe nie jest to subwencja a zwykły kredyt i tyle tylko od standardowych kredytów się różni że nie jest oceniana ekonomiczna wiarygodność dłużnika a polityczne posłuszeństwo

Nagle wam k**wa branie kredytu, i to oprocentowanego niżej niż inflacja, przeszkadza?

Znajdź inny (równie dobry) sposób finansowania KONIECZNYCH inwestycji zbrojeniowych który pozwoli na taki duży udział Polski w zamówieniach. Kredyty w USA i Korei były droższe 5-6% kontra 3,3 safe, 100% kasy lokowały za granicą vs 80% (według założeń) w kraju Przy SAFE, ale i 50% będzie sukcesem i wielkim strumieniem kasy dla polskiego przemysłu

a428a28531378510c9d46765a7f67a6861683f8ce4a7239851c0931d912bba6c.jpg

Edytowane przez tomek222
Opublikowano (edytowane)

Widocznie jesteś z tych co nie pytaja o szczegóły tylko biorą kredyt , takich też trzeba 🤣, przy istniejących juz zamówieniach w trakcie dostaw wydac kolejne 150 mld zł to nie lada wyzwanie a tym bardziej żę to będzie drobnica bo główne zakupy juz zostaly zamówione , .        OK do programu przystąpić tylko rozwaznie wydawać i juz nie ważne czy zakupy w pl czy w de 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
dysydent napisał:

10 minut temu, DTaras napisał(a):

tiktoki i inne szajs-zbuki yu mnie na kompach poblokowane

a wiesz co to jest "albedo"
chmury z pary wodnej w atmosferze z kosmosu są tak samo białe jak śnieg na powierzchni

nie z takich zawirowań Ziemia się broniła przed "efektem Wenus" w prehistorii jak obecny skok CO2 o ułamek procenta aby przeceniać wpływ człowieka na tę naturalną zdolność samoregulacji wpisaną we właśnie ową ilość wody w oceanach jaka jest na Ziemi

o wiele bardziej sprawczy jest incydent wybuchu jakiegoś superwulkanu niż ten ułamek procenta wzrostu CO2 i bardziej nam grozi ochłodzenie klimatu niż ocieplenie bo i bez człowieka bywał już cieplejszy a przecież "odbijał" w ery lodowcowe

ja nie posiadam wystarczającej ilości danych aby mieć czelność prognozować klimat i jedyne co wiem na pewno że nikt inny też tego nie ma

Dane są. Wulkany pizgały zawsze zatem też przed rewolucją przemysłową. Ile wtedy było dwutlenkuC ? 280 cząstek w milionie. Teraz jest ponad czterysta. Jeszcze w latach 60 XX w. rocznie przybywało 0,8 ppm ów teraz wali po trzy i pół. To dużo. Co to znaczy. Znaczy to tyle że sramy do gniazda w postępie geometrycznym a emisja co2 mówi nam o tym, że przy okazji tematami gorszymi niż samo co2. Chmury. Wspomniany efekt jest uspokajający do momentu gdy: obejmiemy rozumem iż atmosfera jest grubsza niż maksymalna wysokość ich występowania, para wodna w chmurach jest już kondensatem, lodem lub przechłodzoną wodą a sama para wodna czyli material na chmury jest gazem cieplarnianym. Biorąc temat na wagę - cząstka CO2 jest cięższa niż H2O to prosta fizyka robi też niezłe zamieszanie. Masz rację bez człowieka było różnie ale stabilnie. W zasadzie to poziom CO2 powyżej 300 ppm nie przewidywał jego istnienia bo by go pozarastało. Znaczy to tyle, że czy to zimno od ciepła czy ciepło od ciepła mamy przerąbane i przyspieszamy tę wizję choćby ilością ludu bo lud musi żryć i oddawać się po tym przyjemności defekacji. Można nie łączyć kropek to jeden problem z bani. Można też inaczej. Ja np. śpię jak dziecko. Tzn. czasem budzę się styrany ale i tak nie pamiętam dlaczego. Dlatego nawet jak se to powiążę to nie przeżywam bo istnieje tylko "dziś", na "wczoraj" wpływu już nie mam a "jutro"? Można polegać tylko na sobie aby je zaplanować.

Opublikowano

tylko żę wzrost CO2 może powodować odbijanie swiatła 

4 minuty temu, DTaras napisał(a):

Masz rację bez człowieka było różnie ale stabilnie

nie było stabilnie , oczywiscie rozważamy dłuższy czas a nie okresy 50 letnie , o winnicach w Polsce Słyszałeś ? 

Opublikowano
galan99 napisał:

HAHAHAH Polacy sami dokonali podziału w Polsce na zachodnią i Wschodnią .

Aaale z inspiracji. Taka natura.

mirro napisał:

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

o winnicach w Polsce Słyszałeś

Yyyyy to aż takie powszechne nie jest. Bardziej przyjęły się bimbrownie.😂

Bo cóż było robić z produktem co go się nie da pić...

jarecki napisał:

tylko żę wzrost CO2 może powodować odbijanie swiatła 

4 minuty temu, DTaras napisał(a):

Masz rację bez człowieka było różnie ale stabilnie

nie było stabilnie , oczywiscie rozważamy dłuższy czas a nie okresy 50 letnie , o winnicach w Polsce Słyszałeś ? 

Było. 40 tys lat istnienia homosapiens i maks 10 tys lat cywilizacji ogółem to bardzo niewiele co do poprzednich epok. Tu jest też inna racja dysydenta - za jakie tysiac lat to co pozostanie z człowieka planeta może zepchnąć do kolebki, Afryki czyli.

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał(a):

Bo cóż było robić z produktem co go się nie da pić...

Jakaś w tym racja jest ;) Raz zrobiłem wino z przydomowego winogrona i skończyło się na destylacji u znajomego xD

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał(a):

Taka natura.

Dzisiaj naszli mnie świadki Jehowy, jak dłubałem przy bramie. Mówili że czasy niepewne, wróg u bram i koniec świata i armagedon i czy się nie obawiam.. To ja im mówię iż podążam ścieżką wojownika wiedziony wskazówkami Proroka Mahometa . No to zbaranieli i pytają o co kaman bo myśleli że tu muzułmanów nie ma. No to ja im mówię że choćbym podążał mroczną doliną , to zła się nie ulęknę.  No to oni że będzie wojna. Ja im że nie będzie. Oni że wojna już jest , to ja się pytam czy który wojnę widział z perspektywy przyrządów celowniczych, oni że nie ale i tak się boją. No to im mówię żeby się nie bali, bo se nawet nie wyobrażają czego się mogą spodziewać. No poszli ale jeszce raz pytali czy się nie boję.🤣

• Thanks 1
  • Haha 5
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jakaś w tym racja jest  Raz zrobiłem wino z przydomowego winogrona i skończyło się na destylacji u znajomego 

Ja tak mam z jabłkami, winogronem, śliwką, jerzyną, agrestoporzeczką... Kiedyś mi wino się uda.

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, jarecki napisał(a):

Widocznie jesteś z tych co nie pytaja o szczegóły tylko biorą kredyt , takich też trzeba 🤣, przy istniejących juz zamówieniach w trakcie dostaw wydac kolejne 150 mld zł to nie lada wyzwanie a tym bardziej żę to będzie drobnica bo główne zakupy juz zostaly zamówione , .        OK do programu przystąpić tylko rozwaznie wydawać i juz nie ważne czy zakupy w pl czy w de 

Tylko że bez tej drobnicy to te istniejące zamówienia to se będzie można na paradzie pokazywać... 

I dalej nie dostałem odpowiedzi jak to chcecie inaczej zfinansować?

- czyli nasze programy zbrojeniowe ma akcepotwac usa i Korea Południowa?

fedorska - tak

"Silna" i "niezależna" Polska według PiS

f9955cbfed44d02dce589819e1fbc04fc936d302160fb5a7ed9c8ed11fec75c5.webp

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedni czas nastał .  Von der Leyen . JEDEN RZĄD - JEDEN PREZYDENT - JEDNA ARMIA = UNIA . JAK NAJSZYBCIEJ ZA OBECNEJ KADENCJI .

UE przechodzi na tryb wojenny. Von der Leyen chce rezygnacji z jednomyślności.  Nadszedł czas .

Nadszedł czas, aby wprowadzić w życie europejską klauzulę wzajemnej obrony - oświadczyła w sobotę na Monachijskiej Konferencji Bezpieczeństwa szefowa Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen. By UE była do tego gotowa, musi podejmować decyzje szybciej, większością, a nie jednomyślnie - przekonywała.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/UE-przechodzi-na-tryb-wojenny-Von-der-Leyen-chce-rezygnacji-z-jednomyslnosci-Nadszedl-czas-9083867.html?fbclid=IwY2xjawP9Os1leHRuA2FlbQIxMABicmlkETB4N2NDS0lsbFFPQmpzYjRJc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4O

Edytowane przez galan99