Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, asus921 napisał(a):

Byk byl 30zl + to pisales, ze ciezko z handlem, bo jestesmy na granicy konkurencyjnosci w Europie i najlepiej jakby spadło z 2-3zl to sprzedaz ruszy. Jak spadło to nadal handel nie idzie? Czy to jednak tylko w skupie spadlo, bo ktorys na taki genialny pomysl sobie wpadl, ze kazdy powod do obnizki dobry, a mieso nadal w sprzedazy w starych cenach?

Nie no bo reszta europy wogole nie zareagowało przeciez.  Tak W europie tez spadło wiec mimo llekkiej korekty w Polsce to nic sie specjalnie nie zmienilo 

Euro pomaga , bo byk na sprzedazy spadł w Euro ale ten wzrost w ciagu tygodnia o 0,08c troszke pomogl aby cena w PLN az tak nie spadała. 
A ze sprzedaz w lutym słaba, no normalne, nałozył sie Post , Ramadan i ogolnie słaby luty wiec dokładnie tak to wyglada. 

Mam nadzieje, ze zamieszanie na bliskim wschodzie spowoduje zmiane destynacji turystycznej na poludnie europy i ze sezon od polowy kwietnia troche nam pomoze

Opublikowano
7 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Ze u Ciebie nie ma czy w twojej okolicy to nie znaczy że nie y. Lulek jesteś? .

U mnie sprzedaż planowana w czerwcu -lipcu 

a pokaż mi gdzie tego bydła tyle jest w Polsce 

Opublikowano
5 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Przyjedz na podlaskie 

Pokaże okoliczne. Największy 600szt w tym 150 dojnych i reszta opasa. 

Takich około 200 to całkiem sporo. Temu cielaka nie ma na rynku, bo wolą sami tuczyc. Stacja odpajania i tak jest, paszy zwłaszcza w zeszłym roku rekordy i bele nie sprzedawalne, ziarko tanie, to kręcą paszowozy i sypią w szopy i hale 

Opublikowano
HF86 napisał:

5 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Przyjedz na podlaskie 

Pokaże okoliczne. Największy 600szt w tym 150 dojnych i reszta opasa. 

Takich około 200 to całkiem sporo. Temu cielaka nie ma na rynku, bo wolą sami tuczyc. Stacja odpajania i tak jest, paszy zwłaszcza w zeszłym roku rekordy i bele nie sprzedawalne, ziarko tanie, to kręcą paszowozy i sypią w szopy i hale 

Raz że to nie są jakieś wielkie ilości dwa większość to krowy mleczne i hf. Bydła z roku na rok jest coraz mniej

Opublikowano (edytowane)

Względem 2022 r ubyło 350 tys sztuk bydła , rok do roku też są spadki ogólnie tendencja spadku pogłowia jest od wielu lat , teraz sytuację ratuje import cieląt bo spadki pogłowia były by o wiele większe czytając raporty GUS i stanie pogłowia kluczowe jest pogłowie krów i na tym się skupić a w tej grupie spadki są największe 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
53 minuty temu, micgal39533 napisał(a):

Raz że to nie są jakieś wielkie ilości dwa większość to krowy mleczne i hf. Bydła z roku na rok jest coraz mniej

Przyjezdza do mnie kierowca po bydło i spojrzę co ma na samochodzie nieraz to same krowy przeważnie ale tyle na ich mięsa że szok takie sztuki.

Opublikowano
24 minuty temu, jarecki napisał(a):

Względem 2022 r ubyło 350 tys sztuk bydła , rok do roku też są spadki ogólnie tendencja spadku pogłowia jest od wielu lat , teraz sytuację ratuje import cieląt bo spadki pogłowia były by o wiele większe czytając raporty GUS i stanie pogłowia kluczowe jest pogłowie krów i na tym się skupić a w tej grupie spadki są największe 

Import cielaka do jesieni był strasznie mizerny. Teraz ruch z Holendrami się zrobił i trochę Austria

Opublikowano (edytowane)

Jakbysmy sporo cielaka zaimportowali i sporo krajowego mieli to cielak bylby powszechnie dostepny i co za czym idzie tani popyt/podaz. Jednoczesnie poglowie bydla spada, wiec te cielaki z importu nawet luki nie wypelniaja. Bydla duzego niema i nie bedzie i wszystko w temacie. Ubojnie i handlarze moga sobie zaklinac rzeczywistosc i lapac chwilowe spadki, bo kazdy pretekst dobry.

Jak juz kiedys pisalem w kwesti ceny to teraz tez paradoks handlarza. Jak sprzedaje cielaki to "Panie cielakow niema, trzeba ostro placic". Jak przyjedzie po duze sztuki, to juz obrot o 180 stopni. "Panie bydla jest w kazdej oborze, na kolejki po odbior trzeba sie umawiac" Cudowne rozmnozenie.

Edytowane przez asus921