Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narazie jest sioook i niedowierzanie że jest jakakolwiek korekta cenowa. 

Przecież przynajmniej 40 zł za wbca powinno być osiągalne do końca roku za wbca w o klasie 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

mi akurat bardziej Vw leży z wyglądu no i kwestia napędu akurat niepodważalna

Chodzi Ci o jakieś blokady dyferencjału ? 

Wiesz, że 99% ludzi z tego nigdy nie skorzysta. Do tej pory jeździłem autami z napędem na przód i tył i nigdy nie miałem problemu by skądś wyjechać. Pierwszy rok mam auto z napędem na 4, ale nie było to jakieś konieczne już nie wspominając o dodatkowych blokadach. Takie auta z reguły tylko więcej zużywają paliwa i więcej ważą. O ile nie mieszkasz w ekstremalnych warunkach typu, dojazd przez błotniste rozjeżdżone drogi przez lasy to nigdy z tego nie skorzystasz. Dla większości wystarczy tak naprawdę napęd na jedną oś plus dobre właściwości zawieszenia pod drogi asfaltowe, jak już jest dołączana druga to już lux na praktycznie każde warunki.

Chyba, że korzystasz z takiego auta do przepraw przez rzeki i bagna, ale do takiego czegoś wolałbym kupić jakąś tania typową terenówkę niż niszczyć auta za kilkaset tysięcy złotych. W dodatku z reguły takie wyprawy i tak się skończą podróżą po hol na ciągniku.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Bartekj1994 napisał(a):

+ z badań wyszedł coronawirus bakteria w coli kokcydioza i wiele innych 

No to masz odpowiedź. Baza wirusów została zaktualizowana. 

Należy wspierać handlarzy i jeszcze młodsze, jeszcze drożej kupować. 

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał(a):

Ale wiesz że ludzie poczuli piniondz, a rolników to strasznie uzależniony hazardzista 😉

No ale daj spokój, ile można czytać wkoło o tym. Każdy się łudzi że jego to nie spotka. 

A na FB albo tutaj co chwilę o chorobach cieląt i o oszustach handlarzach, a kupują cielaki których oficjalnie handlarz nigdy nie widział. 

Przerzucone przez 3 ręce a ma tydzień

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No to masz odpowiedź. Baza wirusów została zaktualizowana. 

Należy wspierać handlarzy i jeszcze młodsze, jeszcze drożej kupować. 

W taką pogodę kupić tyle sztuk od handlarza gdzie każdy z innej obory to ogólnie trzeba mieć dużą pewną część ciała. Druga sprawa to ciekawe ile one jeździły zanim do niego trafiły. Nie mam pewności czy to ten bo się z kolegą dogadać nie mogę ale ostatnio ten handlarza znajomemu za 3 tygodniowe mieszance "hfa z hafem" zaśpiewał prawie po 3 tys. Kiedyś od niego miałem parę sztuk bo nie miałem gdzie kupić i co do zdrowotności problemów akurat nie było ale na cielaki od handlarzy to mnie nie stać że tak powiem delikatnie 

Edytowane przez krzychrol
  • Like 3
Opublikowano

Zależy też skąd przyjechały, ale w sumie nawet i z Polski jakby miał cielak przyjechać 300 km to dla niego jest ciężko przy mrozie rzędu -15... A co mowa Litwa, Austria itp. 

11 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Kupiłam z pewnego źródła. Jak sr** mi zaczęły to nie wiedziałam co robić. Jeszcze pod krowę były dopuszczane.  Kokcydioza wyszła.

Tego czasami nie da się uniknąć, jedno ciele bez jakichkolwiek oznak zniesie zmianę pokarmu, drugie już gorzej... To tak samo jak z człowiekiem, jeden toleruje laktozę, drugi będzie miał sraczkę 😅 ale do sedna, teraz mam grupę 3 miesięcznych cielaków, 7 sztuk, 5 kupionych od handlarza, co po okolicy skupuje, 2 od rolników, odpukac wszystko jest git, ale co ciekawe to te co od handlarza to w sumie najzdrowsze były. Jeden był przez jakiś czas osowiały, ale dostał jajko, elektrolity przez 2-3 dni i cielak zupełnie inny. Z jednym od rolnika miałem taki przypadek, że na początku bardzo energiczny, ale po 2 dniach, zmiana pokarmu itp, aż nie miał siły ustać, raz się w rękach przewrócił i padł... Na szczęście nie padł, że zdechł, tylko nie miał siły... Elektrolity poszły, jajko i też w 2-3 dni cielak całkowicie inny, biega, żywy, je musli, uratował się. Później dopadła go biegunka, kupiłem i weta środek, muszę później zobaczyć jaki dokładnie, ale po prostu trzeba szczepić co dzień od momentu biegunki przez max 5 dni i max 2 dni po ustąpieniu biegunki. Tamten cielak po 2 dniach nie miał już biegunki, zaszczepiłem go jeszcze 3 dnia i przestałem, od tamtej pory wszystko z nim git. Ogólnie grupa dość ładna się trafiła z pojedynczymi problemami. Ale całość oceniam na dobre 4+ pod względem odchowania się. Także nie ma co się bawic podczaszy biegunki w jakieś kawy, wywary z kory dębowej tylko szczepić i do tego elektrolit, żeby się cielak nie odwodnił. Efekty murowane w 2 dni. A nie raz było tak, że człowiek wymyślał cuda-wianki i jak biegunka była tak nie chciała ustąpić.

1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

@Mistrzu2 Przez najbliższe 2 tygodnie nikt ci ceny nie napiese, bo teraz to muszą wyjaśnić co jest ładniejsze, czy x5 czy vw, dopiero gdzieś za 2tygodnie może ci napiszą, ale wtedy to będą pisać że z azotem trzeba lecieć 

Wyluzuj, w końcu to forum, jak kogoś chce wiedzieć cenę i chce sprzedać to zadzwoni po odbiorcach w okolicy. Nie ma co sr** żarem. A z azotem to też sraczki nie będzie, przynajmniej u mnie, gdzie jest 20-30 cm śniegu a miejscami zaspy po metrze 

Opublikowano
Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

Chodzi Ci o jakieś blokady dyferencjału ? 

Wiesz, że 99% ludzi z tego nigdy nie skorzysta. Do tej pory jeździłem autami z napędem na przód i tył i nigdy nie miałem problemu by skądś wyjechać. Pierwszy rok mam auto z napędem na 4, ale nie było to jakieś konieczne już nie wspominając o dodatkowych blokadach. Takie auta z reguły tylko więcej zużywają paliwa i więcej ważą. O ile nie mieszkasz w ekstremalnych warunkach typu, dojazd przez błotniste rozjeżdżone drogi przez lasy to nigdy z tego nie skorzystasz. Dla większości wystarczy tak naprawdę napęd na jedną oś plus dobre właściwości zawieszenia pod drogi asfaltowe, jak już jest dołączana druga to już lux na praktycznie każde warunki.

Chyba, że korzystasz z takiego auta do przepraw przez rzeki i bagna, ale do takiego czegoś wolałbym kupić jakąś tania typową terenówkę niż niszczyć auta za kilkaset tysięcy złotych. W dodatku z reguły takie wyprawy i tak się skończą podróżą po hol na ciągniku.

Ja mieszkam w takim miejscu gdzie nieraz 4x4 ma problem z wyjazdem. Szczególnie jak podepniesz przyczepę z 2-3 tonowym ładunkiem. Zresztą na yt jest pełno filmów z porównaniem napędu x drive i quattro… 

wracając do tematu to kupno odsadka za 8 tysięcy też nie wydaje się jakimś mega biznesem, a są tacy co więcej płacą. Wystarczy że cena dużego spadnie do 17 zł i robisz za darmo przez półtora roku. Na ten moment to chyba producenci odsadkow mają najlepszy biznes 

Opublikowano (edytowane)

Jak porównujesz stare quattro z blokadami to może i tak, jak zwykłe quattro to żaden szał.

TU masz porównanie nowych aut. Niby porównywalnie, ale BMW przeciąga na linie audi z łatwością.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
10 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje ale twój jest h.u.j.o.w.y ;)

mi akurat bardziej Vw leży z wyglądu no i kwestia napędu akurat niepodważalna

Chyba nigdy nawet nie widziałeś z bliska na trzeźwo takiego turasa, jak i tego komentarza nie pisałeś 

Gusta i guściki. W środku nie można powiedzieć, Touareg nie ustępuje jakością X5, ale z zewnątrz totalna kupa. 

Poprzedni wypust już ładniejszy był. Oczywiście mowa o wersji R. 

I ta V6 w dieslu całkowicie nie brzmi. W Xsie w standardzie motor pięknie warczy, nawet na comforcie, na sporcie klapy uchyla i jest kocur. 

Opublikowano

Te filmiki to o kant tyłka można. 
Nie od dziś wiadomo że robi się tak że już przed nagrywaniem ma wygrać dany model czy marka. I na jednym filmiku rozpływają się nad Audi, nad innym nad bmw a jeszcze innym nad mercedesem. 
Cos jak na filmikach z Tarnowa. Arbos tam wygrywa zawsze. 
A przy dzisiejszej technice i ujednoliceniu wszystkiego można łatwo manipulować poprzez opony i inne rzeczy. Nawet silnik można podkręcić i kto to sprawdzi.  Itd 

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

@Mistrzu2 Przez najbliższe 2 tygodnie nikt ci ceny nie napiese, bo teraz to muszą wyjaśnić co jest ładniejsze, czy x5 czy vw, dopiero gdzieś za 2tygodnie może ci napiszą, ale wtedy to będą pisać że z azotem trzeba lecieć 

HF-15 mięsne-17 ceny netto

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał(a):

Tymczasem dalsze realia biznesu. 

Screenshot_20260118_075554_Facebook.jpg

Ja z 15km od tej miejscowości mieszkam. Na drugi dzień znaleźli jeszcze jednego 61 latka też prawdopodobnie atestowanego przez te byki.

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Kwestia opon i wagi… mogę tu wkleić 10 filmów na korzyść drugiej marki ale po co. 

Dlatego nie ma sensu mówić, że dany napęd jest lepszy, nie ja to podkreślałam. Jak dla mnie to praktycznie to samo i nie ma to żadnego znaczenia. Obydwa będą wystarczająco dobre dla przeciętnego użytkownika.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, HF86 napisał(a):

Tymczasem dalsze realia biznesu. 

Screenshot_20260118_075554_Facebook.jpg

Dobra. Jeden stratowany przez byli, a drugi zmarły? Napisali że śmierć niepowiązana ze sprawa. Ciekawe

Opublikowano
6 godzin temu, lexiflexi napisał(a):

Zależy też skąd przyjechały, ale w sumie nawet i z Polski jakby miał cielak przyjechać 300 km to dla niego jest ciężko przy mrozie rzędu -15... A co mowa Litwa, Austria itp. 

Tego czasami nie da się uniknąć, jedno ciele bez jakichkolwiek oznak zniesie zmianę pokarmu, drugie już gorzej... To tak samo jak z człowiekiem, jeden toleruje laktozę, drugi będzie miał sraczkę 😅 ale do sedna, teraz mam grupę 3 miesięcznych cielaków, 7 sztuk, 5 kupionych od handlarza, co po okolicy skupuje, 2 od rolników, odpukac wszystko jest git, ale co ciekawe to te co od handlarza to w sumie najzdrowsze były. Jeden był przez jakiś czas osowiały, ale dostał jajko, elektrolity przez 2-3 dni i cielak zupełnie inny. Z jednym od rolnika miałem taki przypadek, że na początku bardzo energiczny, ale po 2 dniach, zmiana pokarmu itp, aż nie miał siły ustać, raz się w rękach przewrócił i padł... Na szczęście nie padł, że zdechł, tylko nie miał siły... Elektrolity poszły, jajko i też w 2-3 dni cielak całkowicie inny, biega, żywy, je musli, uratował się. Później dopadła go biegunka, kupiłem i weta środek, muszę później zobaczyć jaki dokładnie, ale po prostu trzeba szczepić co dzień od momentu biegunki przez max 5 dni i max 2 dni po ustąpieniu biegunki. Tamten cielak po 2 dniach nie miał już biegunki, zaszczepiłem go jeszcze 3 dnia i przestałem, od tamtej pory wszystko z nim git. Ogólnie grupa dość ładna się trafiła z pojedynczymi problemami. Ale całość oceniam na dobre 4+ pod względem odchowania się. Także nie ma co się bawic podczaszy biegunki w jakieś kawy, wywary z kory dębowej tylko szczepić i do tego elektrolit, żeby się cielak nie odwodnił. Efekty murowane w 2 dni. A nie raz było tak, że człowiek wymyślał cuda-wianki i jak biegunka była tak nie chciała ustąpić.

Wyluzuj, w końcu to forum, jak kogoś chce wiedzieć cenę i chce sprzedać to zadzwoni po odbiorcach w okolicy. Nie ma co sr** żarem. A z azotem to też sraczki nie będzie, przynajmniej u mnie, gdzie jest 20-30 cm śniegu a miejscami zaspy po metrze 

Jak możesz napisz czym szczepisz ? I szczepisz odrazu jak przywieziesz czy dopiero jak ma ewentualnie biegunkę?

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał(a):

Dobra. Jeden stratowany przez byli, a drugi zmarły? Napisali że śmierć niepowiązana ze sprawa. Ciekawe

Pewnie nie chciało się ormowcom nawet obejść posesji i teraz trzeba rączki wyczyścić to robią niepowiązane