Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla handlarzy cielakow nie istnieje slowo HF. Sa NCB, CB, cebeki czy nawet frisiany gdzies kiedys widzialem .

Ciekawe, ze bydlo NCB jest pod ochrona zasobow genetycznych z doplata, bo zostalo tego z kilka tysiecy sztuk, ale chyba rozrod maja dobry, bo tyle tych cielakow rodza...

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, HF86 napisał(a):

Ncb to skróty, byki do 600 kg i takie bebzuny jak u angusa 😉

Ja tam wolę 100 % hf, aby tylko z wersji kaliber, to wagę potrafią zrobić 

O to to... długi wysoki i chudy... a na wadze ponad 400 mięsa i jeszcze sie zastanawiasz czy przypadkiem po drodze kolczyki się nie teleportowały z innego byka😅

Opublikowano (edytowane)

Złotówka zjechała drastycznie na dół , od 15.03 "blokada doplatowa bydła" w mniejszych gospodarstwach . Wojna - idealny pretekst do siania zametu i obcinania ceny... efekt lawiny. Bydło tanieje , panika " bydzie jak ze zbożem , jak ze świńmi ludzie łapokalipsa ,kunic bydzie " , wiara wyprzedaje ... obstawiam ze najdalej  za miesiac nie bedzie co bic , ceny skocza do góry , zaklady zwolnią - jak obstawiacie  🙂? Jak sie pomyle poprosze o opiernicz za miesiąc 😁

Edytowane przez Berthold
  • Like 3
Opublikowano

jak dopije herbate to powróżę z fusów 😀, trzeba by odszukać dane o stanie pogłowia bydła w UE i na tej podstawie można coś przewidywac , do tego jak wiosną bedzie pogoda , chłodna wiosna to wiecej wołowiny bedzie zjedzona ciepła to bardziej sałatki itd .             a tak na marginesie to u mnie dziś -3 i dziś jest 40 męczenników czyli kolejne 40 dni chlodnych 

Opublikowano

Kończę kawę i już widzę fusy. 

Czy 30 za o Czy 25 to i tak bydła nie ubędzie i nie przybędzie .

Zakłady i tak się dogadają i tak. Będzie to samo co było. 

A klijent nawet nie odczuję różnicy, czy wołowina Będzie 5 zł tańsza czy5 droższa. 

Identyczne jak nabicie w butelkę, bo woda 50 gr podrożała w imię ekologi, a i tak większość butelek w koszu ze zmieszanymi. 

Ktoś się fajnie pobawił, nadzieję rozbudzone, budynki pełne, prowy podpisane i trzeba karmić i wspominać że było lepiej i może kiedyś znów tak będzie 😁

A większość tego zysku zostało i tak u handlarzy cielunami, paszami, mlekiem itd. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, HF86 napisał(a):

Kończę kawę i już widzę fusy. 

Czy 30 za o Czy 25 to i tak bydła nie ubędzie i nie przybędzie .

Zakłady i tak się dogadają i tak. Będzie to samo co było. 

A klijent nawet nie odczuję różnicy, czy wołowina Będzie 5 zł tańsza czy5 droższa. 

Identyczne jak nabicie w butelkę, bo woda 50 gr podrożała w imię ekologi, a i tak większość butelek w koszu ze zmieszanymi. 

Ktoś się fajnie pobawił, nadzieję rozbudzone, budynki pełne, prowy podpisane i trzeba karmić i wspominać że było lepiej i może kiedyś znów tak będzie 😁

A większość tego zysku zostało i tak u handlarzy cielunami, paszami, mlekiem itd. 

To juz jest bodajze czwarty raz od jesieni kiedy tak robią nas w bambuko .... Spokojnie cena wróci ...

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Berthold napisał(a):

Złotówka zjechała drastycznie na dół , od 15.03 "blokada doplatowa bydła" w mniejszych gospodarstwach . Wojna - idealny pretekst do siania zametu i obcinania ceny... efekt lawiny. Bydło tanieje , panika " bydzie jak ze zbożem , jak ze świńmi ludzie łapokalipsa ,kunic bydzie " , wiara wyprzedaje ... obstawiam ze najdalej  za miesiac nie bedzie co bic , ceny skocza do góry , zaklady zwolnią - jak obstawiacie  🙂? Jak sie pomyle poprosze o opiernicz za miesiąc 😁

Życzę cen sprzed obniżek. Nie wierzę że będą tak iść do góry jak spadają. Mam teraz  4 byki powyzej 700kg x 1.5zl obniżki za dosłownie tydzień... Jeden zaraz w gratisie będzie wyhodowany. 

• Sad 1
Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Życzę cen sprzed obniżek. Nie wierzę że będą tak iść do góry jak spadają. Mam teraz  4 byki powyzej 700kg x 1.5zl obniżki za dosłownie tydzień... Jeden zaraz w gratisie będzie wyhodowany. 

Poczekaj wiec miesiąc , ja tez mam towar do sprzedania , ale wiem jak czesto są podejmowane takie próby przez skupy ...teraz po prostu bardzo przypasowało i panika na całego...

Opublikowano
1 godzinę temu, Berthold napisał(a):

To juz jest bodajze czwarty raz od jesieni kiedy tak robią nas w bambuko .... Spokojnie cena wróci ...

Stawiam czapkę dorodnej, dojrzałej mirabelki że 30 za o to będzie długo wspominane. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Stawiam czapkę dorodnej, dojrzałej mirabelki że 30 za o to będzie długo wspominane. 

Dzwoniłam do drugiego człowieka co ode mnie odbiera to mówił że już się stabilizuje sytuacja z cenami. Takie prawo rynku. Jadę zatankować jeszcze do pełna auto puki 7.49 ropa dzis

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Dzwoniłam do drugiego człowieka co ode mnie odbiera to mówił że już się stabilizuje sytuacja z cenami. Takie prawo rynku. Jadę zatankować jeszcze do pełna auto puki 7.49 ropa dzis

Paliwo droższe nie będzie , a na weekend kolejne stacje dadzą promocje 

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Pod koniec 2025 wg analityków cena na koniec 2026 miała łapać przedział 14-16 złotych. Wiadomo że to było może na pałe ale u nas tyle nie wytrzymali czekać 

Co będzie na koniec roku nikt nie wie. Tymczasem większość cenników nie aktualna .