Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał(a):

Nie wiem co wam do smiechu. Czytac ze zrozumieniem nie potraficie? Robienie licytacji to komentarze handlarzy golodupcow. Najwiekszy ubaw to ma handlarzyk jak za twoje dwa lata roboty, wiecej zarobi w kilka godzin. Dalej nie cencie swojego towaru, bo przeciez kazda branza moze tylko nie rolnik. Jak dzwonisz po cielaka to jest na ogloszeniu? Dzwonisz i mowisz, ze u ciebie taka i taka cena czy sprzedawca okresla widelki cenowe?

@johny1991

Wystawiasz ogloszenie z cena lub bez. Olx w sumie tez, ale lepiej na grupach fb. Dostaniesz kilka komentarzy od golodupcow, ze tak nie wolno, jak to tak xD, ale dostaniesz tez kilka telefonow od zainteresowanych. Negocjujesz cena i warunki sprzedazy. Np. u mnie na wstepie waga i platnosc natychmiastowa. Wtedy wybierasz komu sprzedajesz i tyle.

Normalny pośrednik niema z tym problemu. Handlarzyk golodupiec dostaje bialej goraczki. 

W ogóle  ktoś się zbliżył  z ofertą podobną do odbiorcy lub  tą samą? 

Opublikowano (edytowane)

@ab23

Pytasz o tego odbiorce o ktorym kiedys pisalismy, bo nie do konca lapie?

Ostatnie 3-4 partie poszly 0.5-1zl wyzej niz lokalnie, bo po swoich tez dzwonilem dla weryfikacji.

W skrajnych przypadkach to niektore sztuki u kogos byly "do", a u innego zaczynaly sie "od" tej samej ceny.

To tak jak z abonamentem na telefon czy kontem oszczędnosciowym w banku, nowy klient ma lepiej niz stary. Kiedys zmienilem stalego odbiorce na dwie sprzedaze, bo juz przeginal z cena, to przy następnej sprzedazy zaplacil najlepiej.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

W USA aukcje wyglądają że przywieziesz swoje bydło na miejsce. Jest grupa ludzi prezentacja w kojcu biegają i trwa licytacja kupujących na bieżąco prowadzona przez firmę. Tutaj takie gadanie że wystawie w internecie i zaczną dupsko zawracać a na końcu jeden dojedzie drugi powie że na zdjęciu wyglądały lepiej trzeci zobaczy wagę i ucieknie. My poziom handlu to mamy jeszcze z komuny i ciężko mentalność zmienić...

Opublikowano (edytowane)

@wojak1986

Ja nie pisalem o zadnej licytacji. Jak ktos ma dobrych odbiorcow to nie musi. Jak ktos cale zycie narzeka na ceny, bo liczy sie dla niego tylko jeden lokalny handlarz w promieniu 30km to niech dalej narzeka.

Juz nawet nie wspomne o towarze. Jeden za jalowke zaplaci, bo gdzies indziei to oddaje, drugi jalowke zabierze niechetnie przy okazji ladowania byka. Jeden za MM w miare placi, ale jak masz juz cos lepszego na U klase to ci dolozy łaskawie 20-30gr, a drugi takiego towaru akurat na export szuka.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

W USA aukcje wyglądają że przywieziesz swoje bydło na miejsce. Jest grupa ludzi prezentacja w kojcu biegają i trwa licytacja kupujących na bieżąco prowadzona przez firmę. Tutaj takie gadanie że wystawie w internecie i zaczną dupsko zawracać a na końcu jeden dojedzie drugi powie że na zdjęciu wyglądały lepiej trzeci zobaczy wagę i ucieknie. My poziom handlu to mamy jeszcze z komuny i ciężko mentalność zmienić...

Za dzieciaka pamiętam to na jarmarkach takie licytacje były. Krowę na dwukółkę się z ojcem pakowało i handlarze licytowali kto ile da :) 

Opublikowano
malaczarna napisał:

45 minut temu, VarP napisał(a):

3 wolce mieszance 770kg średnia waga - 17,20 netto krowa 810kg - 13,50 netto pojechały w tym tygodniu

Spore. Jaki wiek? Będzie Pan dalej hodował kolejne?

23 miesiące miały. Wygladaja i zachowują się jak jałówki może ciut większe ale od szt zależy. Kastrowalem gumkami, na próbę. Ogólnie spokojne jak baranki xD mam jeszcze kilka takich 18mies, mieszance fajne tłuste ale hf mi się średnio widzą. Byk z jajami chyba zrobiłby lepsza wagę i cenę tak uogólniając. Jak plany wypala to idę w kierunku krów mlecznych.

Opublikowano
8 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

W cywilizowanym świecie zawód handlarz bydłem na uboj nie istnieje. 

Jest cena wbc i ubojnie dają oferty. U nas magia i równania z samymi niewiadomymi 😂

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, VarP napisał(a):

23 miesiące miały. Wygladaja i zachowują się jak jałówki może ciut większe ale od szt zależy. Kastrowalem gumkami, na próbę. Ogólnie spokojne jak baranki xD mam jeszcze kilka takich 18mies, mieszance fajne tłuste ale hf mi się średnio widzą. Byk z jajami chyba zrobiłby lepsza wagę i cenę tak uogólniając. Jak plany wypala to idę w kierunku krów mlecznych.

Nie masz porównania na dłuższą metę? Mojego ojca znajomy trzyma wolce to twierdzi że nie ma znaczącej różnicy między nimi a bykami, cenowo to samo i do byków nie wraca 

Opublikowano (edytowane)

@VarP

Jaka najwieksza sztuke robiles na gumki i po jakim czasie jadra odpadaja? Znasz kogos kto robil wieksze sztuki kleszczami? Staram sie kupowac 150-300kg jak jest okazja, wiec gumki raczej odpadaja.

@Bartek933

Wiesz jak u znajomego kastracja wyglada? Max waga cielaka itd?

Tez przeszedlem na jalowki, ale wolca bym sprobowal. Ciekawostka, ze agencja do kazdego programu Jalowke liczy jako 190 Euro, a byka jako 530 euro... 

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Bartek933 napisał:

48 minut temu, VarP napisał(a):

Nie masz porównania na dłuższą metę? Mojego ojca znajomy trzyma wolce to twierdzi że nie ma znaczącej różnicy między nimi a bykami, cenowo to samo i do byków nie wraca 

Mam za małe staro na takie rzetelne porównanie. Ja gumki zakładałem jak były małe jakieś 1-2 miesiące z tym że to cielaki po moich krowach lub od kuzyna, z większymi nie próbowałem jak to wygląda. Z kim gadasz to każdy ma swoją rację. Jeden mówi że wolec nie zrobi takich mięśni jak byk tylko w tluszcz idzie, głowa mała jak u jałówki i to też zauważyłem u mnie, drugi mi mówił że miał obok siebie kojce to byki non stop ujezdzaly i traciły przez to masę a wolec to tylko żre i leży i rośnie. Na pewno obsługa jest zupełnie inna i spokój w oborze

Opublikowano

Względem obsługi to spokojniejsze niż jałówki bo one też potrafią w rui robić bałagan a wolec tylko żre i leży znajomy ma 8 szt to narazie rosną dobrze tylko fakt łeb jak u jałówki i jeszcze zaleta że można trzymać razem z jałówkami jak czasem wiekowo partie się inaczej w kojec nie zgrywają.

Opublikowano

Miałem wolce. Zwłaszcza do pastwiska się nadają. Spokój mega. 

Przyrosty dużo słabsze, ale i mniej jedzą znacznie więc pewnie wykorzystanie paszy na kg przyrostu podobne. 

Opublikowano

Wolec lepszy jak jałówka, ale daleko do byka. 

Teraz bym spróbował wykastrować jak już trochę testosteronu łapać będą, czyli gdzieś z 9 miesięcy 

Opublikowano

Pięknie oblany mięśniami👍 brawo👏

dobra genetyka i pasza białkowa i są efekty. 
PS. Co to za małe 3 tuszki za tym bykiem wiszą?

Do kolegów wyżej odnośnie kajstrowania: Czy Wam naprawdę życie nie miłe?