Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Daro20 napisał(a):

W PL są za wysokie podatki i zusy i to zjada zyski. Pozatym życie zrobiło się bardzo drogie i każdy chce zarabiać więcej.

Wszyscy tylko nie rolnik on może za  darmo nap...... lać.   taka prawda

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Tak prze pierwsze 4 miechy tamtego roku podczas tego dynamicznego rajdu z 5,20e do 7 e zarobilem naprawde sporo kasy.

Okolo 40% z tego co zarobilem , stracilem od maja do grudnia.

Z tego twojego wywodu zostawiłem tylko to co miało jakiś sens dla chodowcy tego bydła którym ty handlujesz. Znaczy to że wy handlarze macie jeszcze za duży zarobek skoro przez 4 miesiące zarobiłeś na 8 a nawet 9 miesięcy strat.  

A swoją drogą to czy kiedykolwiek jakikolwiek handlarzyna powiedział że zarabia? Oni zawsze są w plecy, zawsze straty i robią to charytatywnie żebyśmy tylko  my rolnicy mieli gdzie sprzedać. 

• Haha 1
Opublikowano

Tanim żarciem budują dobrobyt i mogą zwiększać podatki. 

Dzisiaj na kg schabu to i z delikatesów się pracuję mniej jak godzinę. 

Przypominam sobie że 20 lat temu też kg kosztował 20 zł, a ja na godzinę miałem 5 .

Opublikowano

Tylko jaki ten schab był 20 lat temu a dzisiaj warzywa czy inne produkty. Takie nowoczesne niewolnictwo bo pozostałe opłaty tylko we górę. Śmieci już w niektórych gminach po 50 zł na osobę i jeden pokój na segregację tych butelek do zwrotu🤭

• Like 1
Opublikowano

Ale uczciwy handlarzyna sie tu trafil napisal ile mial przychodu ile mu sie ostalo na czysto czlowiek krysztal 😅 jeszcze ta rentownosc na poziomie 0.65 % przychodu, hm troszke to zastanawiajace 🤔

Opublikowano

Straszny syf w tym temacie. Wchodzę poczytać a tu same pogawędki takie same jak zawsze. Pięć stron przewinąłem i kilka wpisów o cenach....  Z tego co kojarzę to są inne tematy o luźnych rozmowach.

• Like 2
Opublikowano

Nowa Era handlu się rozkręca .

Wołowina z kraju Mercosur przyleciała do Europy samolotem - Tego jeszcze nie było - Argentyna po raz pierwszy w historii wyeksportowała schłodzoną wołowinę do jednego z krajów Unii Europejskich drogą lotniczą. Czy po wejściu w życie umowy z krajami Mercosur takie transporty staną się normą .

Mięso trafiło do Europy samolotem rejsowym do Madrytu, a następnie zostało dostarczone drogą lądową do portugalskiego importera.

W przesyłce znalazło się ponad 4 tony wysokiej jakości wołowiny, w tym cenione na rynku europejskim elementy klasy premium. 

Zastosowanie transportu lotniczego w przypadku mięsa schłodzonego oznacza istotne skrócenie czasu dostawy -  lepszą kontrolę łańcucha chłodniczego oraz możliwość oferowania produktu o wyższej świeżości i jakości.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Agrobiznes to stan umysłu😂

Może chociaż ziarko prawdy w tym jest. 

Nawet szkoda to komentować

4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Wołowina z kraju Mercosur przyleciała do Europy samolotem - Tego jeszcze nie było - Argentyna po raz pierwszy w historii wyeksportowała schłodzoną wołowinę do jednego z krajów Unii Europejskich drogą lotniczą. Czy po wejściu w życie umowy z krajami Mercosur takie transporty staną się normą .

Mięso trafiło do Europy samolotem rejsowym do Madrytu, a następnie zostało dostarczone drogą lądową do portugalskiego importera.

W przesyłce znalazło się ponad 4 tony wysokiej jakości wołowiny, w tym cenione na rynku europejskim elementy klasy premium. 

Zastosowanie transportu lotniczego w przypadku mięsa schłodzonego oznacza istotne skrócenie czasu dostawy -  lepszą kontrolę łańcucha chłodniczego oraz możliwość oferowania produktu o wyższej świeżości i jakości.

Opublikowano
7 godzin temu, Morela15 napisał(a):

Ile na żywą krowa mięsna 750-800 kg?

13-14 netto 

32 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Coś dzisiaj mówili w agrobiznesie że nie ma dużych bydlaków za bardzo, ponoć sporo jest młodzieży. I że brakuje wołowiny.

To prawda. Młodzież z całej Europy trafia do Polski.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 13:11, Pitraszek napisał(a):

Brutto? Ile procent odcięte?

brutto, 7%

W dniu 5.02.2026 o 13:30, artek27 napisał(a):

Kto odbierał?

Frankpol Kowalewski Franciszek

Opublikowano
W dniu 1.02.2026 o 12:31, micgal39533 napisał(a):

o sobie mówisz? uważam że jak ktoś nie ma nic wspólnego z gospodarowaniem to powinien być wykluczony z wszelkich dopłat i programów rozwojowych, bo potem mamy takie cyrki jak teraz że rozpatrują po parę lat wnioski. 

na czym by stracili? 

Nie no...rolnicy po fachu i co będziemy się spierać?

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 08:31, ZetorMisio napisał(a):

A swoją drogą to czy kiedykolwiek jakikolwiek handlarzyna powiedział że zarabia? Oni zawsze są w plecy, zawsze straty i robią to charytatywnie żebyśmy tylko  my rolnicy mieli gdzie sprzedać. 

To tak jak i rolnik. On zawsze w plecy. A już w waszych okolicach opowieści o handlazach to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać 😂

• Like 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 17:03, galan99 napisał(a):

Bzdura. Ponad 20 lat temu jeździłem do pracy do Niemiec ( Frankfurt nad menem) to już wtedy 2x w tygodniu przylatywały tam steki z Argentyny. 

• Like 1