Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Wojkep 60km ode mnie mieszka , na konferencjach jedej firmy się spotykamy. Ogólnie nie koloryzuje jak większość 

Mi nie chodzi o to czy koloryzuje.

Bardzo dobrze. Libie go oglądać bo z sensem człowiek mówi, ale chodzi o to jakie ludzie robią sobie koszty.

Kula tak samo. Rzepaki mają słabiutkie, kulek mówi w jednym odcinku, że sąsiad robi połowę kosztów, a plony praktycznie te same. Uprawia Ursusem, rzepak zasiał pod talerzowke i ma lepszy niż jego. A tu głębosz, potem 7x po tym samym uprawa, ujeździ na nowo i rzepaku nie ma. 

Dwa odcinki później mówi, że ktoś mu nagania starą 8 dwudziestkę jd i w sumie przydał by się taki kloc 😁 

Perqinsa wciągnęli do tej bańki jutubowej, mają po 300ha to coś tam się uzbiera, a on robak 40 ha i na 1-2 kl nie daje rady wyżyć, rata goni ratę. 

Piorą mózgi ludziom i ludzie tak jak jutubery, trzeba koszty robić bo może się uda.

• Like 2
Opublikowano

Perqins to inna bajka. Na chatę zarobił w Szwajcarii przez to jest delikatnie połamany. Ma kilka czy naście ha, reszta dzierżawy i coś kupił na kredyt. Miał wozić maszyny auto na kredyt handel słabo idzie. Polak jakich wiele na dorobku z problemami. Tutaj dzieci co poszły do pracy a rodzice przepisali po 40-50ha i wywody o matematyce...

• Like 1
Opublikowano

Ja ogólnie nie śledzę nikogo na yt bo wszędzie reklama chemi , nawozów maszyn itp . A odkąd dla Ławnero××××a zaczęli produkować materiał siewny to akurat te odmiany co roku rekordy 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Perqins to inna bajka. Na chatę zarobił w Szwajcarii przez to jest delikatnie połamany. Ma kilka czy naście ha, reszta dzierżawy i coś kupił na kredyt. Miał wozić maszyny auto na kredyt handel słabo idzie. Polak jakich wiele na dorobku z problemami. Tutaj dzieci co poszły do pracy a rodzice przepisali po 40-50ha i wywody o matematyce...

Inna bajka, ale żeby z najlepszych ziem w kraju nie dało się wyżyć? To po co te dzierżawy trzymać.

Złapał się tego handlu i też go gniecie.

Opublikowano

Ile trzeba nawalić towaru żeby koszty wyszły w pszenżycie 5 koła? Za 5 koła to ja jadę po żniwach na skup i z marża kupię za 5 tys tyle ton że on w rekordowym roku tego nie zbierze  z ha najlepszej działki 😂

Opublikowano

Dla takich groszy z hektara bym nie robił tylko obsiał strączkiem w ekologii i przytulał po 3.5k jak nasza @malaczarna

Teraz, michalcium napisał(a):

nawalić towaru żeby koszty wyszły w pszenżycie 5 koła? Za 5 koła to

On policzył rzetelnie z kredytami, remontami, krusami. To nie tylko koszty uprawy 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Wojkep 60km ode mnie mieszka , na konferencjach jedej firmy się spotykamy. Ogólnie nie koloryzuje jak większość 

Mi nie chodzi o to czy koloryzuje.

Bardzo dobrze. Libie go oglądać bo z sensem człowiek mówi, ale chodzi o to jakie ludzie robią sobie koszty.

Kula tak samo. Rzepaki mają słabiutkie, kulek mówi w jednym odcinku, że sąsiad robi połowę kosztów, a plony praktycznie te same. Uprawia Ursusem, rzepak zasiał pod talerzowke i ma lepszy niż jego. A tu głębosz, potem 7x po tym samym uprawa, ujeździ na nowo i rzepaku nie ma. 

Dwa odcinki później mówi, że ktoś mu nagania starą 8 dwudziestkę jd i w sumie przydał by się taki kloc 😁 

Perqinsa wciągnęli do tej bańki jutubowej, mają po 300ha to coś tam się uzbiera, a on robak 40 ha i na 1-2 kl nie daje rady wyżyć, rata goni ratę. 

Piorą mózgi ludziom i ludzie tak jak jutubery, trzeba koszty robić bo może się uda.

Parqins dużo zeczy robi nad wyrost np.wyrywaczka do fasoli ,nowy merc 5 przyczep a i tak jedna jeździ, to jak ma mu kasy wystarczać żeby handel maszynami ciągnąć? Żeby na tym dobrze zarobić trzeba mieć dobre znajomości, i dużo kasy żeby maszyny hurtem brać

A wracając do tematu bydła,nadają mróz-29 i pytanie czy 18 miesięczne sztuki to przetrzymają na dworze? czy lepić na szybko stelarz nad wybiegłem na plandekę?

Opublikowano

Na mazurach ma być kilka nocy po -22 . Ja mam kilka jałówek na na dworzu i jak na razie te mrozu przetrzymały dobrze, gnoju mają z 50 cm pod sobą i doscielam co drugi dzień. Taka wiata że tylko dach jest i jedna ściana od obory,

Opublikowano
59 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dla takich groszy z hektara bym nie robił tylko obsiał strączkiem w ekologii i przytulał po 3.5k jak nasza @malaczarna

On policzył rzetelnie z kredytami, remontami, krusami. To nie tylko koszty uprawy 

O wypraszam sobie. Sieje 1 hektar bo musze

39 minut temu, robi57362 napisał(a):

Parqins dużo zeczy robi nad wyrost np.wyrywaczka do fasoli ,nowy merc 5 przyczep a i tak jedna jeździ, to jak ma mu kasy wystarczać żeby handel maszynami ciągnąć? Żeby na tym dobrze zarobić trzeba mieć dobre znajomości, i dużo kasy żeby maszyny hurtem brać

A wracając do tematu bydła,nadają mróz-29 i pytanie czy 18 miesięczne sztuki to przetrzymają na dworze? czy lepić na szybko stelarz nad wybiegłem na plandekę?

Do tej pory gdzie siedziały?

Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Tak , czytałem i to pisał ktoś co ma pojęcie , ale byli też tacy co pisali , że na początek najlepiej tak z 100 sztuk na próbę 🤣🤣

te 100 sztuk na pierwszy strzał to był raczej sarkazm

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, KarolaKarotka napisał(a):

te 100 sztuk na pierwszy strzał to był raczej sarkazm

Akurat moim zdaniem to ich stać na taki ruch... Tylko trochę wiedzy brakuje... 

Akurat nie daleko nich facet postawił wiatę na byki na ściółce i tylko belami słomy i jakąś siatką(chyba pryzmowa) zasłonił tą wiatę i trzyma tam opady... Oni myśleli, że w takich samych warunkach będą też trzymać byki, tylko że na rusztach 😅 

Ogólnie dla początkujących to najlepiej zainwestować w odsadki, bo najmniej problematyczne są jeżeli chodzi o choroby... 🤔 Poszczepić na beztlenowce i zapalnie płuc+ odrobaczenie i tak na prawdę do końca odpasu problem z głowy. Tylko teraz zainwestować bańkę a raczej dwie w budynek+ kolejną bańkę w odsadki to się zastanawiam kiedy to się zwróci... Sam nie jestem lepszy, ale jakoś lżej kupić cielaka za 1500 niż odsadka za 6000 🤣 

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

Mam znajomych to już kilka lat nie zganiaja jalowek mleczny. W tym roku też nie zgonili bo nie mają gdzie chyba nawet. Za dach im kilka drzew robi.

Ale mnie się to nie podoba. 

Opublikowano

7 - 8 za limousine na dzień dzisiejszy zależnie od wagi . Poprzedni rok był bardzo ciężki na choroby płuc odsadków , ledwo się dało opanować

A tam jeszcze padła kwota 1000zł dopłat do sztuki . Od kiedy takie wprowadzili ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PolandOnion napisał(a):

Na mazurach ma być kilka nocy po -22 . Ja mam kilka jałówek na na dworzu i jak na razie te mrozu przetrzymały dobrze, gnoju mają z 50 cm pod sobą i doscielam co drugi dzień. Taka wiata że tylko dach jest i jedna ściana od obory,

Wodę raz dziennie dostają w taki mróz?

Opublikowano

Apropos dopłat wchodzicie/ciągniecie dalej qmp? z jaką firmą najlepiej współpracować odnośnie qmp?

A propo wchodzicie/ciągnięcie qmp? z jaką firmą wspópracujecie odnośnie qmp?

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Bez żadnego zadaszenia ? 
Gdzie taki mróz ? 

radzioRS napisał:

Pewnie wytrzymają , ale jakaś buda to by i się przydała 

malaczarna napisał:

59 minut temu, pedro2 napisał(a):

O wypraszam sobie. Sieje 1 hektar bo musze

39 minut temu, robi57362 napisał(a):

Do tej pory gdzie siedziały?

mają oborę i przy oborze wybieg, ale z racji ze to juz spore sztuki i pojeb..e to nie mieszczą się w oborze i zwykle kilk śpi na wybiegu

lubelskie

Opublikowano

U mnie było już dwie noce po około -25 i wrażenia na nich nie zrobiło to. Ale mają wiate obitą z 3 stron. I teraz to z 50-60 cm gnoju. Wstawiłem już zdjęcie z mierzenia temperatury. Wetknąłem termometr z cm w ten obornik i pokazuje ponad 10 stopni więc ma co je grzać. Aby miały sucho. Jak noc zapada to wszystkie się ładują pod tą wiatę i leżą razem.  Nawet pokrzywione nie były przy tej temperaturze. Było widać że gorzej znosiły jak przyszła delikatna odwilż czyli -10 i silny wiatr. Wtedy było widać że niektóre lekko się skrzywiły jak stały na dworze 

8 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Wodę raz dziennie dostają w taki mróz?

Ja nalewam im koło 9-10 rano a potem koło 16-17 wylewam to co zostało aby na noc nie zamarzło. 

• Like 1