Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wilki to u nas już do miasta się przeniosły. A toto kubełek się trafi, a to jakieś psiecko, szczurów też pełno. 

Było minus 25 dzisiaj i już trochę za duszno się w oborze robi 

Opublikowano

Kiedyś to było 😀 u mnie -20 o 7, także jeszcze nie jest źle. Nie wspominając że krów nie ma to i można się wyspać jak człowiek, bykom czy dam o 6 czy o 8 większej różnicy nie ma 😀

Opublikowano

Zwierzyna sobie świetnie radzi, gdzie trawy i lucerny ładnie odbiły to są zakonserwowane pod 30cm śniegu i zwierzyna całymi dniami się pasie.

Przy stawach na groblach nie wykosiłem ostatniego pokosu to zające tak zgrzebały, że poligon. Pod spodem fajna trawka i koniczynka zielona

Opublikowano

Aktualnie 1.5c w nocy -8. W następnym tygodniu może być -15. Ostatnio przy -15 dojarnia mi zamarzła. Rurki od wody. Woda w przewodach od aparatów, myjki. 

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zwierzyna sobie świetnie radzi, gdzie trawy i lucerny ładnie odbiły to są zakonserwowane pod 30cm śniegu i zwierzyna całymi dniami się pasie.

Przy stawach na groblach nie wykosiłem ostatniego pokosu to zające tak zgrzebały, że poligon. Pod spodem fajna trawka i koniczynka zielona

U nas w zeszłym tygodniu chyba w środę  cały dzień padał deszcz przy - 5 , na wierzchu jest z 5cm lodu . Sarny się trzymają przy gospodarstwie , a w nocy siedzą przy pryzmach 

Opublikowano
4 godziny temu, Jakub5080 napisał(a):

Za takich oszukańców co teraz manipulują cenami, minister się powinien wziąć i karać surowo, bydła brakuje a oni ceny opuszczają

Masz 100 % racji minister wysle ci tych do karania tych urzędników co za tanie swinie od 20 lat karzą skupnikow, hehe

• Haha 2
Opublikowano

Wy tam na zachodzie to nie wieta co to zima. 

-10w dzień do 18-20 w nocy. 

Fakt, że już mnie cholera bierze bo kupa roboty była zaplanowana, a tu się nie da i widoków nie ma na poprawę. Z nudów w chałupie się grzebie i w kotłowni. Ale już pomysły się kończą 

Opublikowano
50 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Jak spadnie poniżej 20 to obrządek cały dzień schodzi, z przerwami ma jedzenie 

I to przy bykach

Aż tak źle to nie jest. Rano obrządek tak jak i w lato. Później koło 10 idę nalewać wodę młodzieży co stoi na zewnątrz. To tu mi z godzinkę schodzi zanim węże porozwijam, woda naleci i zwinę. Później jak co dzień Paszowoz. Tyle że teraz robię 2 jednego dnia. Żeby na kolejny dzień odpalać tylko jeden ciągnik. I wieczorem obrządek tak jak co dzień. Tak więc dochodzi tylko godzina na nalanie wody. Jak jest ciepło to mają w stawku i poidlach. 
No chyba że dochodzi odmrażanie ciągników itd. Ale odpukać paliwo jeszcze nie zamarzło a było dziś -23 na wysokości 3 metrów. Niby paliwo ma temperaturę zablokowania filtra -29 to jeszcze lekki zapas jest. A narazie takich mrozów nie nadają. Jeden ciągnik ma grzałkę to pali bez najmniejszego problemu. W drugi bez grzałki jak narazie też odpala od strzała 

Opublikowano

u mnie nie inaczej,zanim to wszystko się poodkuwa ponawozi, poidla porozmraza, a to któryś ciagnik nie chce odpalić, i często dnia braknie,do dwóch tygodni zimą fajna później to już walka

Opublikowano

Ja idę po najniższej linii oporu. Beczki plastikowe. Leje koło tej 10 i po obrządku koło 18 to co  zostało wylewam żeby nie zamarzło. Raz zostawiłem nie wylane to potem 20 cm lodu. Więc tak czy tak się nie napiją przez noc. A jakieś spragnione nie są bo jak leje koło tej 10 to jedna czy dwie sztuki przyjdą od razu się napić. Reszta nawet się nie interesuje. 

Opublikowano

To u mnie dłużej schodzi . Dwa traktory , jeden z wozem drugi ze ścielarką , dwie ładowarki chociaż teraz już tego problemu nie będzie bo są nowe z podgrzewaniem . Stacja odpajania u cielaków zamarza , poidła na oborze . W zasadzie jak kończę odmrażać to od drugiej strony już zamarza od nowa , no i zawsze pęknie jakiś korek , śrubunek czy trójnik .