Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

To musi zainwestować w izolacje 😆 u nas na 220m2 idzie ok 3000l gazu rocznie, aktualna cena 1.9zł , koszt gazu śmieszny , koszt pieca niski . Budynek 3 letni , ogrzewanie to najlepsza rzecz w tym domu 

Tylko powiedz ile masz gdzie izolacji? Bo to wydane pieniądze dużo zmieniają w ogrzewaniu. Ściany podwójne czy dużo styropianu?

Opublikowano (edytowane)

Niestety, dzwoniłem do innych okolicznych  odbiorców i dawali o 20 gr jeszcze mniej, nawet słynny Agnes zaproponował mniej. Moje i tak musiały w styczniu zejść, nie zawsze się wygrywa...Jeśli macie większe ceny pozazdrościć tylko zostaje 

Edytowane przez KamilK199
Opublikowano
12 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

To musi zainwestować w izolacje 😆 u nas na 220m2 idzie ok 3000l gazu rocznie, aktualna cena 1.9zł , koszt gazu śmieszny , koszt pieca niski . Budynek 3 letni , ogrzewanie to najlepsza rzecz w tym domu 

Tam zawsze będzie źle. Nadmiar kasy. Trzecią bramę ma w ciągu kilku lat. Najpierw była klasycznie otwierana, potem przesuwna, teraz automatyczna. Na początku każda była najwspanialsza. Kuchnie to on już miał w każdej części domu 😅. Ale ogólnie spoko gość, nieszkodliwy jako sąsiad a co najważniejsze moja płyta gnojowa kilka metrów od jego płotu nigdy nie była problemem. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, KamilK199 napisał(a):

Niestety, dzwoniłem do innych okolicznych  odbiorców i dawali o 20 gr jeszcze mniej, nawet słynny Agnes zaproponował mniej. Moje i tak musiały w styczniu zejść, nie zawsze się wygrywa...Jeśli macie większe ceny pozazdrościć tylko zostaje 

A ile Agnes daje? 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie przypłynęło , Sprzedaz stoi tak jak co roku w do połowy lutego. 
Pyzatym , jak ktoś myśli ze do tego towaru będzie swobodny dostęp to niech przemyśli jeszcze raz 

10 -20 europejskich hegemonów będzie miało do tego dostęp, reszta zgarnie okruszki ze stołu

Tak jak co roku tydzień ze świętem 3ch króli i następny troszkę leszy, bo każdy chce ruszyć.

Pyzatym Import tańszy niż Polskie mięso, wiec naturalne jest, ze importuja

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@karol091193

Bez urazy, ale ty juz niejednokrotnie wrozyles spadki i ze to niema prawa rosnac, a bylo odwrotnie. Twoje cyferki w 99 procentach przypadkow sie nie zgadzaly.

Z jednym sie z toba zgodze, ze jezeli cos doplynie to nie do lokalnej ubojni krzak. Wypowiedz sie na temat exportu. Skoro np. zydy przyjezdzaja tutaj na uboj i po mieso to po co mieliby kupowac argentynskie sprowadzone do PL ubojni i dopiero wysylane do nich? Jakby byli tym zainteresowani to by z stamtad sprowadzali?

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze nie kazdy chce sie z zydami bawic. Szczegolnie jak roznica cenowa nie jest znaczaca.

Przez wiele lat taka byla, i zydzi tez przyjezdzali do kreju ktory oferowal im mozliwie najwiecej za mozliwie najmniej. W momencie gdy to juz jest wyrownane to obecnie zyda robi tylko Lukow i Sokolow.

Kraje pozostale europejskie maja ich w nosie bo ich rynek wewnetrzny jest silny i nie musza dla 20c/kg akceptowac panoszenia sie ludzi kontrolujacych produkcje.

Zreszta obecnie ich udzial w lukowie tez spadl bardzo bardzo mocno. Sa marginalni obecnie.

Sytuacja nasz jest poprostu nastepujaca.

85% produkcji idzie na eksport.

Ceny w europie sie wyrownaly wiec stracilismy przewage cenowa. Jednoczesnie wolowina jest tak droga ze spadla konsumpcja. Wiec kraje ktore importowaly, robia tego importu mniej.

Druga sprawa, ze w polsce powstalo bardso duzo rozbiorow w ostatnich latach co zmusza ich do produkcji. To podbilo ceny w kraju w zakupie cwierci. Natomiast oni finalnie te swoje elementy i tak wysylaja nadal w 85% na export.

Gdzie wracamy do koleczka.

Zakup cwierci, koszty produkcji wywindowaly ceny elementow powyzej sredniej unijnej. W momencie gdy zapotrzebowanie spadlo,nasze bardzo drogie produkty sa ostatnim wyborem bo nie moga sprzedac awojego

Kolko sie zamyka

Nie wiem co bedzie, sprzedaje wlasnie 2 ciezarowki, zwolnilem 1 osobe z biura i 2 kierowcow.

Bo nie mam dla nich pracy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Karol8885

Czyli wedlug ciebie wszedzie jest drogo i wszedzie za drogo, czy u nas czy za granica. Tylko dlaczego niby jest drogo i kto tej ceny niby nieakceptuje? Konsument?

Troche to dziwne teorie, bo wszystko podrozalo od spozywki, po plytki na scianie i jakos inflacja i swiat idzie dalej, a nagle nie mozna zaakceptowac, ze wolowina zamiast 25 kosztuje 30 wbc? Rozumiem, jakby w ktoryms regionie bylo sporo taniei, ale wedlug twoich relacji wszedzie jest "drogo"

P.S

Z tym zydem, to troche umniejszasz. Pamietam jak obnizyli cene na panike na 2 tygodnie, ale byly info, ze po 15 pazdziernika zyd przyjezdza i to tylko zagrywka i pojdzie ostro w gore i poszlo. Jakby to bylo marginalny uboj w jednej ubojni to by tak ceny nie dyktowal.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

W Polsce ceny dyktuje Konskowola, Lukow sokolow i Zakrzewscy no moze Biernacki.(I inalca i Osi w krowie)

I wiekszosc konkuruje miedzy soba o ten sam towar.

Ja bym chcial zeby kazdemu dobrze szlo, zebys Ty mial jako rolnik, zaklady jako zaklady, no i ja oczywiscie.

Caly poprzedni rok nie byl zly. Bo styczen - kwiecien zarlo niesamowicie. A potem miesiac po miesiacu coraz trudniej.

Ja moge sobie opinie powiedziec, ale nie wiem jak dokladnie stoja zaklady, czy ktos tam doklada czy nie i jak rozlicza.

Niemniej ja wiem po sobie, moja sprzedaz rok do roku spadla bardzo, od maja do grudnia jakby podliczyc okres to zysk spadl o 90%[ rok do roku o 40]

Tez podejmuje zle decyzje, podam Ci przyklad

Po swietch zostalo mi 85% zamrozonej wolowiny ktora mialem. Nie zeszla poprostu.

A w tatym roku sprzedalem w samym listopadzie i grudniu, tylko poledwicy 61 ton. A teraz mialem zamrozone 16 i sprzedalem ...3tony

13 ton warte prawie 2 banki lezy i czeka na lepsze czasy, a cena poledwicy juz jest o 2e/kg nizsza niz moj zakup + przechowywanie

To sie nie stanie z dnia na dzien.

Stabie sie to samo co ze swinia. Krok po kroku, najpierw import 1 auta, potem 2 potem 5 w tygodniu.

W tym momencie jest bardzo bardzo trudno. Mam tylko nadzieje, ze na koncu kazdy otrzyma swoje pieniadze. Ja tez. Firmy ubezpieczeniowe wycofaly mnostwo limitow i wielkosci tych limitow. No to raczej nie jest dobry sygnal

Opublikowano

Nie stanie się to samo co ze świnkami bo tu jest za długi cykl produkcyjny i nie da zasypywać rynku co kilka miesięcy duża ilością bydła, 1 krowa-jeden cielak-1 rok, tego nie da się przeskoczyć, poza tym konsumpcja globalna wołowiny rośnie i będzie rosła dalej bo w muzułmańskich rodzinach przyrost naturalny ma się dobrze, jeść muszą, krótkie wahania rynku były są i będą no i trzeba zmienić podejście: nasza wołowina ma być najdroższa bo jest najlepsza i ch*j...nas obchodzi czy się komuś podoba czy nie🤣

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

@karol091193

Bez urazy, ale ty juz niejednokrotnie wrozyles spadki i ze to niema prawa rosnac, a bylo odwrotnie. Twoje cyferki w 99 procentach przypadkow sie nie zgadzaly.

Z jednym sie z toba zgodze, ze jezeli cos doplynie to nie do lokalnej ubojni krzak. Wypowiedz sie na temat exportu. Skoro np. zydy przyjezdzaja tutaj na uboj i po mieso to po co mieliby kupowac argentynskie sprowadzone do PL ubojni i dopiero wysylane do nich? Jakby byli tym zainteresowani to by z stamtad sprowadzali?

Eee... Ale nie do mnie tak 🤣

Chyba pomyliłeś użytkowników nie nie przypominam sobie żebym miał magiczną kulę i nie bardzo bawię się w wróżenie cen. Zgodzę się że raz na jakiś czas mogę coś tam pier*olnąć ale piszę swoje zdanie a nie żeby coś tam ugrać na rynkach 😉

Opublikowano
31 minut temu, Karol8885 napisał(a):

A w tatym roku sprzedalem w samym listopadzie i grudniu, tylko poledwicy 61 ton. A teraz mialem zamrozone 16 i sprzedalem ...3tony

Dzisiaj w sklepie widziałem polędwicę po 147zł