Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam! Szykuje mi się teraz wymiana oleju w zetorze 7011 i chciałbym się dowiedzieć o waszej opini o oleju mobil delvac. Już od 15 lat zetor chodzi na turdusie  ale słyszałem że mobil jest lepszej jakości i jest odrobinę droższy od turdusa ale może akurat warto dopłacić parę złotych do oleju.

Opublikowano

A dlaczego chcesz zmienić z turdusa? Silnik tego Zetora ma koło 40 lat, nie ma tam jakiś cudów, wianków i UJ wie czego i nie ma potrzeby tam lać czegoś lepszego i droższego jak turdus. Jakie masz ciśnienie,mierzyłe?

Opublikowano

Porównanie:

Mobile Delvac MX 15W-40

Klasa lepkości

SAE 15W-40

Popiół siarczanowy, [%wag.], ASTM D874

1,1

Gęstość w 15°C, lb/USg, ASTM D4052

0,87

Temperatura zapłonu w tyglu otwartym, Cleveland Open Cup, °C, ASTM D92

225

Lepkość kinematyczna w 100°C, mm2/s, ASTM D445

14,6

Lepkość kinematyczna w 40°C, mm2/s, ASTM D445

110

Temperatura płynięcia, °C, ASTM D97

-36

Liczba zasadowa TBN, mgKOH/g, ASTM D2896

9,2

Wskaźnik lepkości, ASTM D2270

136

Lepkość względna CCS (Cold-Cranking Simulator) w 20°C, [mPa.s], ASTM D5293

5800

Lotos Turdus SHPD 15W-40

Klasa jakości API CH-4/CG-4/CF/SL
Klasa lepkości SAE 15W/40
Lepkość kinematyczna w temp. 100ºC 14,3
Wskaźnik lepkości, min 133
Temperatura płynięcia, max (ºC) -30
Temperatura zapłonu COC, min (ºC) 228
Liczba zasadowa, mg/KOH/g 11,00
Specyfikacje

ACEA E3-02/E3-96/E2-96

Nieznacznie lepszy Mobil tylko zobacz na liczbę zasadową TBN, Turdusa nie powinno stosować się gdy wcześniej były gorszej klasy oleje i w sumie tyle dla takiego typu silnika.

W sumie jest cala masa olei, wg. mnie dobrze wychodzi PLATINUM Ultor CG-4 15W40

Opublikowano
1 godzinę temu, agrosoltys13 napisał(a):

Witam! Szykuje mi się teraz wymiana oleju w zetorze 7011 i chciałbym się dowiedzieć o waszej opini o oleju mobil delvac. Już od 15 lat zetor chodzi na turdusie  ale słyszałem że mobil jest lepszej jakości i jest odrobinę droższy od turdusa ale może akurat warto dopłacić parę złotych do oleju.

Wypadałoby sprecyzować o którego turdusa i którego delvaca chodzi. 

Turdusa mamy ponad 10 rodzaji, a delvaca pewnie jeszcze więcej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał(a):

Porównanie:

Mobile Delvac MX 15W-40

Klasa lepkości

SAE 15W-40

Popiół siarczanowy, [%wag.], ASTM D874

1,1

Gęstość w 15°C, lb/USg, ASTM D4052

0,87

Temperatura zapłonu w tyglu otwartym, Cleveland Open Cup, °C, ASTM D92

225

Lepkość kinematyczna w 100°C, mm2/s, ASTM D445

14,6

Lepkość kinematyczna w 40°C, mm2/s, ASTM D445

110

Temperatura płynięcia, °C, ASTM D97

-36

9,2

Wskaźnik lepkości, ASTM D2270

136

Lepkość względna CCS (Cold-Cranking Simulator) w 20°C, [mPa.s], ASTM D5293

5800

Lotos Turdus SHPD 15W-40

Klasa jakości API CH-4/CG-4/CF/SL
Klasa lepkości SAE 15W/40
Lepkość kinematyczna w temp. 100ºC 14,3
Wskaźnik lepkości, min 133
Temperatura płynięcia, max (ºC) -30
Temperatura zapłonu COC, min (ºC) 228

W sumie jest cala masa olei, wg. mnie dobrze wychodzi PLATINUM Ultor CG-4 15W40

Nawet miałem pytać o ten olej, bo ostatnio w sklepie spojrzałem na niego. Wychodzi taniej niż Delvac, a parametry niby ma dobre

Opublikowano
Godzinę temu, plati napisał(a):

15w40 nadal się na pracę w zimowych warunkach?

Jak zimą dużo pracujesz to lepiej 10W-40, jeśli sporadycznie wystarczy 15W-40. Oczywiście zgodnie z instrukcją obsługi 

Godzinę temu, rafal4610 napisał(a):

Nawet miałem pytać o ten olej, bo ostatnio w sklepie spojrzałem na niego. Wychodzi taniej niż Delvac, a parametry niby ma dobre

Trochę lepszy jest PLATINUM Ultor CH-4 15W40 - widzę że teraz w podobnej cenie 

Opublikowano
51 minut temu, plati napisał(a):

Lepszy według ulotki jaj rozumiem bo empirycznie ciężko to stwierdzić 

normalnie, zobacz jakie ciśnienie ma rozgrzany silnik na pomyjach Turdus a takim orlenowskim czy Delvac'u

Opublikowano

Zlewasz czysty olej i wlewasz kolejny zeby porównać jakie mają ciśnienie?

Jeśli nie to takie gadanie jest mało warte. 

Żyjemy w takich czasach że ulotka markowego sprzętu i ulotka sprzętu który kosztuje 10 x mniej zawiera te same dane 

Opublikowano
4 godziny temu, Alchemik napisał(a):

Wypadałoby sprecyzować o którego turdusa i którego delvaca chodzi. 

Turdusa mamy ponad 10 rodzaji, a delvaca pewnie jeszcze więcej. 

15w-40

Sprawa wygląda tak że będę zakładał turbo do zetora i przed montażem będę chciał zastosować płukankę i wymienić olej. Producent zaleca mobila jak już to ewentualnie może być turdus ale raczej zaleca mobila.

Kolega ma w c360 i mówi że cena jest jest podobna a jest lepszej jakości i nie ma tyle nagaru co po turdusie.

A co myślicie o oleju fush bo znalazłem bańkę 20l za 334zl a 20l mobila kosztuje 330zl więc raczej warto

Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał(a):

Turdusa nie powinno stosować się gdy wcześniej były gorszej klasy oleje i w sumie tyle dla takiego typu silnika.

Bo

gdzie dla Mobila:

9,2

Tymczasem bez zająknięcia proponujesz :

2 godziny temu, akmaly napisał(a):

Jak zimą dużo pracujesz to lepiej 10W-40, jeśli sporadycznie wystarczy 15W-40. Oczywiście zgodnie z instrukcją obsługi 

Gdzie obecnie to oleje pół- lub syntetyczne o wyższej  liczbie TBN . ??

Opublikowano

Ludzie przecież to zetor w czasach gdy projektowali jego silnik to co byś dzisiaj nie wlał o najsłabszych parametrach dostępnego w handlu to i tak będzie cudem o którym projektantom tego silnika się nie śniło.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, agrosoltys13 napisał(a):

Ale jak się nic złego nie dzieje tyle lat....

Jest dobrze....

To po co zmieniać?

Opublikowano
3 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Gdzie obecnie to oleje pół- lub syntetyczne o wyższej  liczbie TBN . ??

Zauważyłeś że ta odpowiedź nie dotyczyła autora tematu?

Opublikowano
4 godziny temu, agrosoltys13 napisał(a):

15w-40

Sprawa wygląda tak że będę zakładał turbo do zetora i przed montażem będę chciał zastosować płukankę i wymienić olej. Producent zaleca mobila jak już to ewentualnie może być turdus ale raczej zaleca mobila.

Kolega ma w c360 i mówi że cena jest jest podobna a jest lepszej jakości i nie ma tyle nagaru co po turdusie.

A co myślicie o oleju fush bo znalazłem bańkę 20l za 334zl a 20l mobila kosztuje 330zl więc raczej warto

Fuscha używam prawie 20lat, przyszedł po turdusie.

Opublikowano

Ja już kilka beczek 200 l devlaca mx 15w40 zużyłem u mnie chodzi wszystko na nim oprócz osobówek w zetorze 5211 juz z 3 wymiany na nim mam a przedtem tez chodził na turdusie to na mobilu ma raczej lżej zapalić w zimie i silnik jest czyściejszy w środku

Możesz mieć taki minus ze jak wlejesz mobila to zacznie wypłukiwać ten muł po turdusie        

Opublikowano

Nie wiem co jest złego w tym turdusie...

Kilkanaście lat kombajn na nim chodzi i nie ma problemów...

Ciągniki też...

Parametry to raczej różnice w laboratorium bedą a nie takie zauważalne "gołym okiem".

Co innego jakby sięgnąć np po dawny superol a np delvac czy nawet turdus powiedzmy...

Nie wiem,tak na chłopski rozum myślę.

• Like 1