Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, rocco0987 napisał(a):

Jak to jest teraz z tym ograniczeniem że ta sama uprawa nie moze być dłużej niż 3 lata na tej samej działce? Spełnienie jakiegos innego wymogu miało to kasować ? Mam pare niskich działek po łąkach gdzie tylko qq wchodzi w gre, ewenntualnie czy wpisanie że wsiana mieszanka qq z czymś rozwiązuje problem?

Tak jak @malaczarna mówi, międzyplon ozimy przerywa monokulturę.

Do końca września musisz go wysiać.

Nie musi wybujać, ważne żeby był zasiany.

Opublikowano (edytowane)

gospodarstwa do 10ha wolna amerykanka, nie interesuja cie GAEC'e. ja mialem 100% straczków w ostatnich latach. teraz dalem troche zboża na próbe. 

15 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Nie, dwa etaty już mi wystarczą

tez mnie to blokuje. chociaz w zime to tylko jeden etat. gospodarstwo uśpione. 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie jak to jest z dzierżawą  ziemi od właściciela, któremu od dnia zakupu nie minęło jeszcze 5lat, czy ktoś to sprawdza? Chłop uparł się że chce mi to na umowe dać, a ja wiem dobrze że on to ma dopiero 3 lata 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał(a):

Do 10ha też taki wymóg?

Gospodarstwa posiadające do 10 ha gruntów ornych nie mają obowiązku stosowania wymogów dotyczących zmianowania upraw (norma GAEC 7) ani dywersyfikacji upraw. Przepisy te, zgodnie z którymi ta sama roślina nie może być uprawiana na tym samym polu dłużej niż 3 lata, dotyczą wyłącznie gospodarstw większych, powyżej 10 ha gruntów ornych. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To co Ty siejesz , co z tym robisz , chyba że na przyoranie i tylko dopłaty są dochodem, dla mnie to za mało

Doplaty, ziarno zbiore ,zostawiam sobie na przyszle zasiewy, reszta handel. I tak w kolo. ( Nie utrzymuje sie z gospodarstwa, traktuje jak hobby)

• Like 2
Opublikowano

1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Panowie jak to jest z dzierżawą  ziemi od właściciela, któremu od dnia zakupu nie minęło jeszcze 5lat, czy ktoś to sprawdza? Chłop uparł się że chce mi to na umowe dać, a ja wiem dobrze że on to ma dopiero 3 lata 

Miałem tak i nikt tego nie sprawdził. Jak dla mnie to ewentulane konsekwencje poniesie wydzierżawiający bo skąd Ty masz wiedzieć ile lat już ma dane pole ta osoba?

NORMA GAEC7. Można wybrać zmianowanie albo dywersyfikacje. 

Teraz pytanie w 2026 pasuje mi wziąć dywersyfikacje ale 2027 wolałbym zmianowanie. Ktoś wie czy tak można?

• Like 3
Opublikowano
21 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

@Celownik07 Wiesz może coś na temat mojego wpisu co jest wyżej? Nie chce sie wj*bać w jakies problemy, ale to chyba nie ja za to będę odpowiadać w razie czego?

nie moze sprzedac przez 5lat, ponoc tez nie moze dac w darowiznie np. dzieciom ("ponoć" bo u mnie to przeszło, tesc kupil i potem za 2-3lata szedl na emeryture a to byly czasy ze nic nie moze miec na siebie, notariusz normalnie to pchnął,a pamietam ze jak kupowal to mu mowili zeby sie zastanowil bo wlasnie 5lat nic z tym zrobic nie moze a ma wiek emerytalny za pasem). O dzierżawie nie słyszałem ze nie mozna przez 5 lat od zakupu i w sumie by to bylo nielogiczne. ja to zawsze w takich sprawach pisze maile zeby miec podkładkę .w tym przypadku napisz (ew. zadzwon) np. do notariusza lub do gminy jezeli bedziesz finalizowal to na piśmie ( u mnie gmina wymaga umowy dzierzawy np. zeby wziac akcyze  ON na dzierzawiona zieme)

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To co Ty siejesz , co z tym robisz , chyba że na przyoranie i tylko dopłaty są dochodem, dla mnie to za mało

A Tobie ile z ha zostaje i jakie to są uprawy?

Opublikowano
31 minut temu, Celownik07 napisał(a):

nie moze sprzedac przez 5lat, ponoc tez nie moze dac w darowiznie np. dzieciom ("ponoć" bo u mnie to przeszło, tesc kupil i potem za 2-3lata szedl na emeryture a to byly czasy ze nic nie moze miec na siebie, notariusz normalnie to pchnął,a pamietam ze jak kupowal to mu mowili zeby sie zastanowil bo wlasnie 5lat nic z tym zrobic nie moze a ma wiek emerytalny za pasem). O dzierżawie nie słyszałem ze nie mozna przez 5 lat od zakupu i w sumie by to bylo nielogiczne. ja to zawsze w takich sprawach pisze maile zeby miec podkładkę .w tym przypadku napisz (ew. zadzwon) np. do notariusza lub do gminy jezeli bedziesz finalizowal to na piśmie ( u mnie gmina wymaga umowy dzierzawy np. zeby wziac akcyze  ON na dzierzawiona zieme)

Zgodnie zaś z art. 2b ust. 4 pkt 1 ustawy przepisów powyższych, a co za tym idzie wynikających z nich obowiązków oraz ograniczeń, nie stosuje się w odniesieniu do takiego właściciela nieruchomości rolnej, który przed upływem 5 lat tą nieruchomość (wydzieloną jej część) zbywa lub oddaje w posiadanie:

osobie bliskiej (tj. zstępnym, wstępnym, rodzeństwu, dzieciom rodzeństwa, rodzeństwu rodziców, małżonkowi, rodzicom małżonka, osobom przysposabiającym i przysposobionym, ojczymowi, macosze oraz pasierbom),

w wyniku wykonania umowy z następcą, o której mowa w art. 84 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, jeżeli następca ten w chwili nabycia będzie rolnikiem indywidualnym,

jednostce samorządu terytorialnego, Skarbowi Państwa lub działającemu na jego rzecz KOWR,

państwowej lub samorządowej osobie prawnej, jeżeli nieruchomość rolna jest przeznaczona na cele publiczne określone w ostatecznej decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego,

osobie, której została przyznana pomoc finansowa w ramach:

poddziałania

Opublikowano

a zobacz z ktorego roku ten przepis. pamietam dobrze jak w 2015-2016 podczas zakupu notariusz mowil tesciowi ze musi trzymac 5 lat i nie moze przepisac córce a jak do niego poszlismy w 2018 lub 2019 bo tesc juz chcial przejsc na emeryture, to bajabongo tematu nie ma, mozna przepisywac (dlatego napisałem "ponoć")

Opublikowano (edytowane)

pierdaczyl glupoty i tyle... przekazacprzedac   synowi/corce /osobie bliskiej  mozna bylo zawsze bo ustawa ma wyjatki jasno okreslone 

Art.  2b. [Obowiązki nabywcy nieruchomości rolnej]

1.  Nabywca nieruchomości rolnej jest obowiązany prowadzić gospodarstwo rolne, w skład którego weszła nabyta nieruchomość rolna, przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia przez niego tej nieruchomości, a w przypadku osoby fizycznej prowadzić to gospodarstwo osobiście.

2.  W okresie, o którym mowa w ust. 1, nabyta nieruchomość nie może być zbyta ani oddana w posiadanie innym podmiotom.

3.  Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka, na wniosek nabywcy nieruchomości rolnej, wyraża zgodę, w drodze decyzji administracyjnej, na dokonanie czynności, o których mowa w ust. 2, przed upływem okresu 5 lat od dnia przeniesienia własności tej nieruchomości, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem nabywcy nieruchomości rolnej lub interesem publicznym.

3a.  Organem wyższego stopnia, w rozumieniu przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego, w sprawach, o których mowa w ust. 3, jest minister właściwy do spraw rozwoju wsi.

3b.  Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, przepisy art. 2a ust. 5b stosuje się odpowiednio.

3c.  Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, dołącza się:

1) wypis z ewidencji gruntów i budynków dla działek ewidencyjnych wchodzących w skład nieruchomości rolnej objętej wnioskiem;

2) odpis księgi wieczystej lub zaświadczenie wydane na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości rolnej objętej wnioskiem, lub informację o numerze księgi wieczystej dostępnej w centralnej bazie danych ksiąg wieczystych;

3) dokument stanowiący podstawę nabycia nieruchomości rolnej przez wnioskodawcę;

4) dokumenty potwierdzające wskazane we wniosku okoliczności wypełniające zaistnienie co najmniej jednej z przesłanek uzyskania zgody, o której mowa w ust. 3.

4.  Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do nieruchomości:

1) zbywanej lub oddawanej w posiadanie:

a) osobie bliskiej,

b) w wyniku wykonania umowy z następcą, o której mowa w art. 84 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, jeżeli następca ten w chwili nabycia będzie rolnikiem indywidualnym,

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/ksztaltowanie-ustroju-rolnego-17023270/art-2-b

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Mi jak zapisywali rodzice to notariusz mi mówił że mogę wydzierżawic rodzicą i rodzeństwu, ten chłop dziś przyjeżdża, to napiszmy umowę a powiem żeby jeszcze sie dowiedział, przecież ja za to chyba nie będę odpowiadał w razie "w" skąd mam wiedzieć kto ile ma daną działkę na siebie, chciał dać to wziąłem, jeśli wyjdzie że nie można, to trudno będzie trzeba umowę zniszczyć i złożyć wniosek na niego

Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał(a):

Miałem tak i nikt tego nie sprawdził. Jak dla mnie to ewentulane konsekwencje poniesie wydzierżawiający bo skąd Ty masz wiedzieć ile lat już ma dane pole ta osoba?

NORMA GAEC7. Można wybrać zmianowanie albo dywersyfikacje. 

Teraz pytanie w 2026 pasuje mi wziąć dywersyfikacje ale 2027 wolałbym zmianowanie. Ktoś wie czy tak można?

Tylko jedno musisz spełnić. Możesz tylko dywersyfikacje spełniać co roku i będzie dobrze. Sam w tym roku będę sial kuku już 4 rok na działkach oddalonych od gospodarstwa tylko że na głównym gospodarstwie będę mieć 3 różne uprawy(jęczmień,pszenica,rzepak)

Opublikowano

Dostałem decyzję i urwali mi ponad 2 tyś ze zróżnicowanej za działkę na której zadeklarowałem "mieszankę wieloletnią traw" na której była warstwa "tuz potencjalny 5", teraz sprawdziłem i jest już na tej działce tuz i dlatego też ją wykluczyli z powierzchni z pozytywnym wpływem przez co spadło mi na 19,31% upraw z pozytywnym wpływem. Jest sens odwoływać się od tego czy sprawa z góry przegrana?