Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, misiak napisał(a):

Czy  ktoś  się  orientuje  jakie  mogą  być  ubytki  wagi  rzepaku  przy  długim  przechowywaniu?

Znajomy w listopadzie sprzedawał to od żniw ubyło 0,1%

Opublikowano
1 godzinę temu, Badwolf napisał(a):

No na rzepaku to chyba zawsze się oplacalo

Szczególnie ze 3 czy 4 lata temu jak w żniwa było po 3200-3400 , a potem cena była 2300-2600 

Opłacało się po uju 

Opublikowano

Ale rok wcześniej ponad 4,5 tysiąca za tonę było to i tak średnia bardzo dobra wyszła, najgorzej jak ktoś przetrzymał jak cena była 3200-3600 a rok wcześniej też sprzedał po żniwach. Znam osobiście takiego.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Szczególnie ze 3 czy 4 lata temu jak w żniwa było po 3200-3400 , a potem cena była 2300-2600 

Opłacało się po uju 

Masz rację. W tamtym roku nic nie opłaciło się przetrzymac

Opublikowano

Tak jest już z przechowywaniem , jak sprzedaż za wcześnie to sąsiedzi się śmieją że poszło po taniości , a jak przyjdzie cena to ci marudzą że też mogli poczekać , pamiętam jak sprzedawałem po 5300 to mało mnie nie zjedli 😀.

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Opłacało się po uju 

I tak finalnie lepiej wychodzi na przechowywaniu jak po 5tys się sprzedało to dało zarobić rok do przodu. 

Opublikowano
45 minut temu, marek1977 napisał(a):

Tak jest już z przechowywaniem , jak sprzedaż za wcześnie to sąsiedzi się śmieją że poszło po taniości , a jak przyjdzie cena to ci marudzą że też mogli poczekać , pamiętam jak sprzedawałem po 5300 to mało mnie nie zjedli 😀.

Po prostu życie. Człowiek człowiekowi wilkiem.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Sadek napisał(a):

Ale rok wcześniej ponad 4,5 tysiąca za tonę było to i tak średnia bardzo dobra wyszła, najgorzej jak ktoś przetrzymał jak cena była 3200-3600 a rok wcześniej też sprzedał po żniwach. Znam osobiście takiego.

Ja tez znam , bo ja tak zawsze sie hu...owo wstrzele 😄 

Opublikowano

Ja też jestem w tym klubie, zamiast 3100 w żniwa wziąłem wiosną tysiąc mniej... A kolega czekał do maja i poszedł po 1550 minus 100 za prawie roczne przechowywanie.  Życie.  Teraz też chyba stracę, bo raczej cena ze żniw nie wróci. 

Opublikowano

Ja czekam gdzieś do połowy marca bo Kanada znowu ma zacząć handel z Chinami i z początkiem marca Kanada obniża cła na canole i znosi chyba cła na śrutę rzepakową. Przez co więcej będzie szło na Chiny. I może wtedy coś skoczy cena. Tak to sobie tłumacze. Ale zobaczymy co będzie.

Opublikowano
W dniu 21.01.2026 o 17:28, Daro20 napisał(a):

Ciekawe do ilu dobije to jedno a druga sprawa nie wiadomo jak będzie z obecnymi zasiewami, czyli kondycją roślin po zimie.

Tak zasiewy to jedno , a zakupy canoli przez Chiny to drugie , może być jeszcze ciekawie.

Opublikowano
9 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Na rzepaku to i tak lepsza cena jest niz na matif.

Bo tam ledwo 2000zł przekroczone 

a Kruszwica 2100zł placi

Bo mają stare kontrakty 

Opublikowano

Mi się osobiście wydaje, że jeżeli na giełdach nie zaczną realizowac zysków np na kruszcach i nie zaczną przerzucać sie na tanie plody rolne to jak wszystko pierdyknie na giełdach to ceny na plody jeszcze polecą. 

A tutaj wklejka części artykułu premium ze znanej stronki, od zeszłego roku mam takie poczucie, że jest rzepak "za drogi" względem zboza.. 

Jak dla mnie, jak gdzieś teraz rzepak złapałby jakies 2100netto na zniwa z podworka to trzebaby ryzykować i pisać bo jak zrobią co zechcą to zjedzie na 1600-1800zl, bo czemu by nie, pszenica tez juz bywała po 600, rzepak pamiętam 1200-1300netto ...

Giełda wskazuje na zbyt drogi rzepak

Przyglądając się kolejnym kursom rzepaku na giełdzie MATIF widzimy ciśnienie na obniżanie cen. Już relacja lutowych kursów do notowań rzepaku na maj wskazuje na obniżki 4–5 euro, ale to co paryska giełda pokazuje na nowe zbiory nie pozostawia złudzeń. 

Według notowań rzepaku na MATIF rzepak jest za drogi. Nowe zbiory giełda wycenia o 20 euro taniej niż rzepak ze żniw 2025 r. To wszystko jest wyraźnym sygnałem dla ustawienia się do bieżącego handlu. Wszak już za chwilę pierwszym rzepakowym notowaniem będzie maj, a potem już tylko sierpień, a więc nowe zbiory. 

Czy możemy i powinniśmy liczyć, że aktualne mrozy i obawy o ich efekty zmienią coś w giełdowych nastawieniach? Oczywiście możemy, a nawet powinniśmy. Tyle, że MATIF już sygnalizuje, że na dłuższą metę relacja notowań rzepaku do pszenicy wynosząca 2,5 jest nie do utrzymania. A przecież, gdy dzisiejszy rzepak porównamy do cen pszenicy, to w złotówkach mamy 2100:750 i relację dochodzącą do 2,8.

Zdaniem rzepakowych przetwórców coś w tym mechanizmie musi się zmienić, bo wielu jeszcze pamięta czasy, gdy oczekiwania były by dwukrotność cen pszenicy dawało cenę rzepaku. Wskazują oni, że przy aktualnych poziomach surowca i cen oleju oraz śruty przerób zaczyna ocierać się o granicę opłacalności. Tu jednak bardziej chyba winne są konkurencyjne śruty z importu, niż za drogi rzepak. Śruta sojowa z Brazylii w naszych portach w aktualnych cennikach pojawia się nawet po 1370 zł/t, a słonecznikowa na granicy w Dorohusku jest wyceniana po 960 zł/t. To powoduje, że śrutę rzepakową w cenach 970–1045 zł/t sprzedać wcale nie jest tak łatwo.

Przy zmianach relacji cen rzepaku do pszenicy wolelibyśmy by jednak ten schemat został złamany przez drożejąca pszenicę, a nie taniejący rzepak. A jak na to patrzy europejska giełda?