Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu nie chodzi o kopiowanie czyiś rozwiązań czy techniki uprawy. Co niektóre spostrzeżenia które przedstawiałeś choćby w ochronie na platka były przydatne. Patrząc na między innymi Twoje doświadczenia z intensywnym nawożeniem jesienią mam dość sceptyczne podejście do podawania pod pług jakby nie patrzeć takiej dawki azotu jak i niektórych przypada na całkowite nawożenie. I całkiem możliwe że zwyżkę potencialnego plonu zjedzą koszty zwiększonej ochrony i na końcu zysk wyjdzie taki sam albo i mniejszy niż gdyby podzielił tą ilość na połowę i dał dwóch dawkach jesienią. 

Opublikowano

Wszystko zależy jaką glebę masz z jaką pojemnością sorpcyjną. Na piachu dzielisz dawki maksymalnie, na glebie silnie próchnicznej możesz dać wszystko od razu. Chodzi mi o to że każdy ma inną glebę a często w zależności od regionu, trochę inny klimat. Różnią sie też zasobności oraz pH gleby. Polecam to wszystko brać pod uwagę planując nawożenie a nie czytać co kto na forum napisał i się tym kierować. Wiadomo można się doświadczeniami powymieniać i tyle.

Opublikowano (edytowane)

na w miare przyzwoitej ziemi, nie znam sie na piaszczystych, nie powinno byc problemu. On przesunal wiesza czesc na jesien, ale wiosna ma to ograniczyc do 200-250 kg saletry.  Sądze, że 200- 220 kg azotu całkowitego w zupełnosci wystarczy. Zgodze sie z Wami, jesli wiosna by jeszcze dodał ze 400 saletry, rzepak bedzie chorował. moze to tez chodzi o zasolenie, potem przychodza gorace dni i roslina leci w oczach. Nie mam az takiego doswiadczenia. w czasach obfitosci nie umiałem zadbac o platka. mialem umberto, wysokie i sprawiało nam trudnosci z opryskiwaniem. Z derrickiem jest łatwiej, ochrona tez wyglada lepiej. 

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano

Czytałem te rewelacje z nawożeniem i to jest robione tak jak te programy "Idę na rekord" żeby tylko klientów nałapać i towar wcisnąć. Cały problem polega na tym że doświadczenia robione są na poletkach a jak już się trafia większe kawałki to "wyniki" są z jego najlepszych fragmentów. Trzeba też dodać że  dane są z jednego roku więc też trzeba to traktować z pewnym dystnsem. Jak na YouTube kosi pszenicę i komputer pokazuje mu 9-10 ton a jak przychodzi do policzenia średniej w całej działki to się potem okazuje że ledwo ponad 7 sypało.

Przy obecnych cenach nawozów i chemii i niepewnej cenie rzepaku w żniwa takie eksperymenty są dość ryzykowne chyba że masz odpowiednie rezerwy finansowe jakby coś poszło nie tak to wtedy można eksperymentować 

Opublikowano

Nie jest problemem osiągnąć rekord, odliczając uwrocia, końce pola czy ścieżki, bo tak liczą te rekordy. Dodatkowo rekord plonu ma się nijak do rekordu opłacalności, jakoś nikt nie podaje, ile w to pole w cagu 2-3 lat wcześniej zostało włożone na górkę, aby bić rekord. Czyli mamy rekord, który przynosi ujemny zysk w ciągu 2-3 lat. Tak się mogą bawić firmy dla reklamy, a potem są ludzie co w to wierzą i kupują magiczne nasiona imagiczne środki, a wtedy się okazuje, że na średnio zasobnym polu roślina nie chce roznąć, a bez jeźdżenia co tydzień z opryskami zjadają ją choroby i szkodniki. Nietsety, producent nie gwarantuje niczego, poza tym, ze roślina wykiełkuje, czyli takie złodziejstwo w białych rękawiczkach, dodatkowo sankcjonowane przez prawo, bo przecież nie wolno ci zasiać tego, co sam zebrałeś. Rolnik coraz szybciej staje się niewolnikiem na włąsnym polu. Popatrzcie na kraje zachodnie - tam rolnik nawet obornika nie może wywieźć na pole, dopóki nie zostanie on przerobiony przez wielkie koncerny na "nawóz zdatny do nawożenia" - oczywiście za słoną opłatą. 

• Like 2
Opublikowano

Niestety taka smutna prawda. Siałem na jednym kawałku LiD invicto to handlowiec zachwalał odmianę jak zamawiałem że sypie grubo ponad 5 ton u rolników i faktycznie w opisie był jeden co miał takie wydajności tylko że działka na której miał to posiane miała poniżej 0,5 ha.

Opublikowano
49 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Jakie opinie macie na temat zamienników caramby? 

Po zostosowaniu podjeby caryxa i fajnych efektach zastanawiam się nad metkonazolem, w grę wchodzi jedynie formulacja sl. 

Otwórz etykietę Remocco i przeczytaj samą górę, kto to robi ;)

• Like 1
Opublikowano

w tym roku przez przypadek 15 marca pojechalem 1 litr oriusa. trzymalo go nie zle, bo jak pojechalem 25 marca to siedzial, a u sasiadow normalnie rosl. najpierw sie przestraszylem, ale juz w polowie kwietnia bylo wiadomo, ze to byla dobra decyzja. niski, sztwne lodygi, zielony az milo. taka twarda kapusta. mial juz zielony pak i 20 kwietnia pojechalem protiokonazolem z robakiem, cieplo sie zrobilo i zarlo go wszystko, chyba nawet biedronka przezucila sie na wegetarianizm. na 10 dzien w tym roku, bo pogoda mrozna poszedl 1 platek, czym lepszym typu pictor, by bylo sdhi i strobi, bez robaka, bo szkoda mi pszczol, po 7 dniach zawsze drugi raz robie, choc w tym roku pewnie bym nie musial, jakims tanim srodkiem, kiedys prochloraz, teraz czymkolwiek + robak, ale duzo dawke,by to dziadostwo wybic. slabo to czasem dziala , ale w tym roku bylo zimno i robak przestal latac. wiecej w kwietniu go bylo. wymlocilem jako ostatni w okolicy. sieje derricka. ten oprysk na platka 1 : gdy na gornym pedzie kwiaty i na 2 lub 3 dolnych tez sa juz platki. spoznilem sie , ale grzyb nie wszedl. wiec tolerancja jakas jest, choc sie balem. ktos fajny wykres pokazal, ze najwieksza skutecznosc od 8 do 11 dnia kwitniecia. wazne by nie lecialy platki, bo to za pozno. robie 2 razy, wiec az takiego stresa nie mam. azot 1 raz gdy zolte swiatlo sie zapali, choc w tym roku....🤔😎 400 kg saletry. ot cala moja strategia. wyniki sa dobre, mam to uschematyzowane, dlatego nie zmieniam. lubie wszystko zaszufladkowane, wcisniete w ramy schematu, poukladane 😂 latwiej sie wtedy zyje 🍷

Opublikowano

To u mnie było, najpierw Miedz systemicznie i chowacz, T1 Tebu z metko, gdy był słodyszek to Azoksytrobina dołożyłem, płatek był w pełni kwitnienia Propulse. Rzepak zielone i zdrowe łodygi i niski był, ale to Derrick był więc jest niska odmiana.