Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, macko94 napisał(a):

Planuję dorzucić do tego fosforu 21 kg/ha mocznika i jakieś 11 kg/ha siarczanu magnezu. I mogę to pomieszać bez obaw? Bo niby piszą że mieszanie fosforu z siarczanem magnezu nie jest zalecane.

Spróbuj sobie PeKacid 60-20 fosfor na podobnym poziomie i podobno można go mieszać z magnezem. Piszę podobno bo nie stosowałem jeszcze, choć planuję, a piszą że można.

Opublikowano
Godzinę temu, macko94 napisał(a):

Planuję dorzucić do tego fosforu 21 kg/ha mocznika i jakieś 11 kg/ha siarczanu magnezu. I mogę to pomieszać bez obaw? Bo niby piszą że mieszanie fosforu z siarczanem magnezu nie jest zalecane.

Siarczan magnezu nie wskazany do tego, chodź ja raz dawałem. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Spróbuję z tym co zaproponował @Prodigy7 bo to faktycznie można mieszać z siarczanem magnezu.

Tylko zastanawiam się jaka dawkę dać. Czy 3 kg/ha to nie za mało.

Mam na jednej działce późno siany rzepak, działka z wysokim ph i niby rośnie ale jakoś słabo.

W przyszłym tygodniu ma być kilka ciepłych dni powyżej 15 stopni to myślałem żeby dać właśnie ten fosfor z mocznikiem i siarczanem.

Tylko czy 21 kg/ha mocznika to nie za dużo na rzepak który miejscami ma tylko 2-3 małe liście właściwe.

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

Jakim siewnikiem to siane?

Miałem podobne i do kasacji poszło.

Horsh Focus 

Stanowisko po pszenicy,Siane 2 tyg po talerzowce 

Dzień po siewie 40L, w nocy po siewie doglebówka... I przepis na katastrofę gotowy...

Wg prognoz miało tylko popadać więc stąd decyzja o nocnym oprysku....

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Koniec października i pole niezakryte, dla mnie katastrofa, regulacje robiłeś ?, bo na takiej plantacji żaden zabieg nie wiadomo kiedy robić 

Tak, w poniedziałek poszedł difenkonazol+ Tebu 

Czekam do kwietnia i mam już wybrane miejsca gdzieś trzeba będzie orać... No chyba że jeszcze coś wzejdzie, bo jeszcze wschodzi miejscami co jest wręcz nieprawdopodobne!!!

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

A jakbyś pomieszał trochę saletry z rzepakiem i dosiał rozsiewaczem? Po deszczu ziarno powinno przyklepać do ziemii. Zawsze to lepiej zaplonuje jak rzepak jary 🤔

Siałem saletrę 2 tyg temu... Nie pomyślałem niestety o tym żeby wrzucić rzepak 😪😪😪

Teraz już chyba za późno 😪😪

Opublikowano
5 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Horsh Focus 

Stanowisko po pszenicy,Siane 2 tyg po talerzowce 

Dzień po siewie 40L, w nocy po siewie doglebówka... I przepis na katastrofę gotowy...

Wg prognoz miało tylko popadać więc stąd decyzja o nocnym oprysku....

Tak, w poniedziałek poszedł difenkonazol+ Tebu 

Czekam do kwietnia i mam już wybrane miejsca gdzieś trzeba będzie orać... No chyba że jeszcze coś wzejdzie, bo jeszcze wschodzi miejscami co jest wręcz nieprawdopodobne!!!

Siałem saletrę 2 tyg temu... Nie pomyślałem niestety o tym żeby wrzucić rzepak 😪😪😪

Teraz już chyba za późno 😪😪

Czemu nie robiłeś po deszczu? 

Opublikowano
32 minuty temu, panczo1922 napisał(a):

Bo prognoza mówiła o niewielkich opadach więc pomyślałem że ładnie wciągnie....

No i wciągło🙆🙆🙆

Doglebówka to jest jednak chujowe rozwiązanie....

Dlaczego? Ja w pył po siewie metazachlor i chlomazon z jakimś najtańszym przylepiaczem i jest czysto. I na nierówne wschody było to dobre rozwiązanie.

Tyle że nie zaklepało mi rzepaku, a pierwszy deszcz po ok 10 dniach.

Opublikowano
8 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

A jakbyś pomieszał trochę saletry z rzepakiem i dosiał rozsiewaczem? Po deszczu ziarno powinno przyklepać do ziemii. Zawsze to lepiej zaplonuje jak rzepak jary 🤔

Ja tak zrobiłem chyba 4 października, jeśli się nie mylę, to coś tam powschodziło po deszczach. Teraz liczę na chociaż trochę ciepłych dni, ale podejrzewam, że robak to i tak załatwi, bo dalej jest go od groma u nas na dolnym śląsku. Łącznie ponad 100 kg rzepaku na 10 ha. Ale niestety ścieżki 22,5m to za szeroko. Mogłem brać połowę z tego, to by było idealnie. 

Opublikowano

Panowie, pomóżcie. Wstawiałem kiedyś zdjęcie uszkodzonego rzepaku i już wiem że to wina oprysku w złych warunkach znaczy pogody w następnych dniach (niskie temperatury). I tak średnio wzięło chwasty. Szedł metazanex i navigator, czym to teraz poprawić? Tym samym? 

Opublikowano
11 godzin temu, macko94 napisał(a):

Ja mieszałem co prawda inny fosfor bo osd fosfor od osadkowskirgo z siarczanem mg z intermagu i 0 problemów 

Ważył mi się tylko fosfor z rootstar czyli amonowy octan cynku ale nie potrafię znaleźć na to odp 

Może nie tyle Ważył co wytrącał osad którego chciałem uniknąć 

A ze cala mieszanina wedlug tabel nie miala racji bytu to sprawdzalem ja właśnie w wiaderku

Nawet fosfor z Borem mi nie zareagował 

Opublikowano
11 godzin temu, macko94 napisał(a):

Spróbuję z tym co zaproponował @Prodigy7 bo to faktycznie można mieszać z siarczanem magnezu.

Tylko zastanawiam się jaka dawkę dać. Czy 3 kg/ha to nie za mało.

Mam na jednej działce późno siany rzepak, działka z wysokim ph i niby rośnie ale jakoś słabo.

W przyszłym tygodniu ma być kilka ciepłych dni powyżej 15 stopni to myślałem żeby dać właśnie ten fosfor z mocznikiem i siarczanem.

Tylko czy 21 kg/ha mocznika to nie za dużo na rzepak który miejscami ma tylko 2-3 małe liście właściwe.

Ja w środę pryskałem 20kg/ha mocznik 8kg/ha siarczan magnezu 3.5kg/ha plonvit phospo i wszystko ładnie się wymieszało. Według tabeli intermagu phospo z siarczanem można mieszać 

IMG_2244.jpeg

Opublikowano

DK Excited 

Przedsiewnie poszła polifoska 6 250kg/ha. Zdjęcia robione półtorej tygodnia temu. Jedno i dwu liścienne zwalczone, poszło 130g tebu + 30g metkonazolu, adob mikro rzepak 2kg/ha. Jak pogoda pozwoli pod koniec tygodnia zastanawiam się podać mocznik i siarczan dolistnie. Co myślicie o podaniu 100kg mocznika teraz? Ze względu na niskie temperatury wolałbym nie stosować saletry, przed przymrozkami które nadają. 

IMG_2539.jpeg

IMG_2538.jpeg

• Root Admin
Opublikowano

To mój najgorszy rzepak, gdzie kilku się pytało, czy będę przesiewał.

Po prosty dostał czasu.

Ale widze ze mimo zrobienia zabiegu tribenuronem w pszenicy idzie ostrożeń. 

Jakie macie doświadczenia z chlopyralidem na tak duży ostrożeń w repaku?

20251018_103254.jpg

20251018_103353.jpg

20251018_103403.jpg

20251018_103509.jpg