Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

W rzepaku jeszcze pójdzie raz bor i pewnie coś na robaka jak skosimy kukurydzę.

A jesienna ochrona zbóż dopiero przed nami. Opryskiwacz pewnie do 20 listopada będzie w użyciu 

Opublikowano
12 godzin temu, ravoj napisał(a):

IMG_20250417_183450755_HDR_copy_1224x1632.jpg

Paaaanie!

Takie sprzęty i Ty chcesz gospodarkę rzucać?:)!

Jeśli masz w nim przepływomierz to polecam zakupić komputer od PEIKA (WACS) - sterowanie tabletem z aplikacji, wszystko ładnie liczy, pięknie dawkę utrzymuje niezależnie od prędkości. Dałem za niego razem z przygotowaniem pod mój opryskiwacz coś około 1700zł...

Fakt - dwa lata temu :)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ksawery napisał(a):

No, nie gadaj naprawdę, ja się zastanawiam, czy lepiej nowy tadlen czy stary hardi:)

Nie,  jak Polski to najwyżej krukowiak reszta to chłam, to wszystko Rzemieślnicza podróba, a nawet nie podróba bo daleko im do rozwiązań Zachodnich, to zwykłe zlepy z materiałów z Mrówki 

Przepływomierz mam,  pomyślę nad komputerem, ale tutaj jak ustawię 200 to nie ma bata jest 200,  mam sprawdzone więc nie wiem czy jest sens inwestować. 

Wszystkie sprzęty mam nowe kupione w latach 14- 22 jak jeszcze to się jako tako opłacało.  Jeszcze jest szansa to w dobrej cenie sprzedać a jak tak dalej pójdzie to nikt tego nawet kupić nie zechce ode mnie

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam znajomego, który bierze od bardzo znanej formy n O... Rsm. Wlewa do mauzerow 1000l. Miał chyba 4 i 2 z nich zamarzły. Lane z jednej beczki. Nie chcę ryzykować 

Jak może rsm zamarznąć? 

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

Dawałem 1,5l i duże nakładki były a rzepakowi nic nie było. Teraz przy tych chłodach Labrador będzie działał czy lepiej poczekać na ocieplenie?

Dać, on już będzie podany. Wiadomo będzie działał wolniej ale będzie. Przyjdzie ciepłej to działanie przyspieszy.

1 godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Chlopyralid w celu zwalczenia ostrożność teraz czy lepiej wiosną?

Zdecydowanie teraz, jeśli już wylazł 

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

Dać, on już będzie podany. Wiadomo będzie działał wolniej ale będzie. Przyjdzie ciepłej to działanie przyspieszy.

Wstrzymuje się jeszcze bo 80% rzepaku 2 listki ma a presji samosiewów dużej nie ma ale w tym tyg trzeba dać.

Opublikowano

opryskałem soję to było jeszcze ciepło - wzięło ładnie, teraz bym już nie ryzykował - po piersze, jak nie ma temperatury, to ostrożeń nie będzie wschodził, a chlopyralid nie działa doglebowo

• Root Admin
Opublikowano
25 minut temu, Andpol napisał(a):

Wstrzymuje się jeszcze bo 80% rzepaku 2 listki ma a presji samosiewów dużej nie ma ale w tym tyg trzeba dać.

wielkość rzepaku nie ma żadnego znaczenia dla zastosowania graminicydów. Przy siewie po jęczmieniu ozimym pierwszą dawkę stosowałem już  w czasie kiedy rzepak dopiero wschodził i był w 70% w fazie liścieni a juz była bardzo duża presja jęczmienia. Oczywiście wtedy optymalne sa dawki dzielone z 2 powodów: 1. mały rzepak, 2. tylko część samosiewów wzeszła.

A w tym roku już jestem po 2 dawkach na 1 liscienne, pierwsza dawka - tzw połówkowa, druga dawka pełna, ze względu na problem z wyczyńcem, zycicą i perzem na jednym polu.

27 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Jechać dziś z jednoliściennymi czy poczekać? Zapowiadający 0/-1 w nocy

gdyby to był mój rzepak to bym nie pojechał, nigdy nie jadę z żadnym opryskiem jak prognoza na noc pokazuje minus.

raz pokażą -1 i jest 0, -1, a innym razem -4.

Szkoda roślin, jeszcze zdążysz.

Opublikowano
50 minut temu, ravoj napisał(a):

Wszystkie sprzęty mam nowe kupione w latach 14- 22 jak jeszcze to się jako tako opłacało.  Jeszcze jest szansa to w dobrej cenie sprzedać a jak tak dalej pójdzie to nikt tego nawet kupić nie zechce ode mnie

Masz takie samo myślenie jak ja...

Jesteśmy chyba na samym końcu łańcucha, po nas już nikt może tego wszystkiego nie kupić :(:(

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Zdecydowanie teraz, jeśli już wylazł 

Wyszedł ale są miejsca gdzie jest zasłonięty przez rzepak.

Godzinę temu, Zetor-7340 napisał(a):

Wczoraj pryskałem

Jaka dawka? 0,4?

Mogę go pomieszać ze środkiem na jednoliścienne?

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano
yacenty napisał:

27 minut temu, micgal39533 napisał(a): Jechać dziś z jednoliściennymi czy poczekać? Zapowiadający 0/-1 w nocy gdyby to był mój rzepak to bym nie pojechał, nigdy nie jadę z żadnym opryskiem jak prognoza na noc pokazuje minus. raz pokażą -1 i jest 0, -1, a innym razem -4. Szkoda roślin, jeszcze zdążysz.

Poczekam do soboty chyba no tam gdzie było najwięcej to mam zrobione tutaj sporadycznie coś wyskoczyło

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Fosforem poprawić, ile dałeś? 

1L Rootstara dostał wcześniej
Teraz przy sobocie  mam w planie jakieś 2,5 kg takiej odżywki fosforowej
https://osadkowski.pl/produkt/osd-fosfor-9kg--s-86234
Po prostu wypadła najtaniej , w ten sposób dostarczę 1350g fosforu 
Do tego 100g boru i 10% mocznika + 7 kg siarczanu magnezu
Dumałem o tych asahi itd ale ostatecznie raczej zrezygnuje. Koszty nie małe a powierzchnia do asymilacji taka ooo.
Po niedzieli ma być w miarę ciepło więc coś może jeszcze podrośnie.
Tak to wygląda.
Regulacja to w tym momencie najprawdopodobniej Tilmor 0,5L by nie narobić dużo szkody temu małemu ale najwcześniej w połowie przyszłego tygodnia.
I jeśli będzie jakiś potencjał do rośnięcia dalej to wtedy zrobię poprawkę 0,5l Caryx.
Myślałem by dać mu teraz Toprex 0,3 ale jakoś moim okiem na taki rzepak to przy mocne rozwiązanie.

20251001_161928.jpg

20251001_162041.jpg

20251001_162008.jpg

20251001_162032.jpg

20251001_162037.jpg

20251001_161938.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Dumałem o tych asahi itd ale ostatecznie raczej zrezygnuje. Koszty nie małe a powierzchnia do asymilacji taka ooo.
Tak to wygląda.
Regulacja to w tym momencie najprawdopodobniej Tilmor 0,5L by nie narobić dużo szkody temu małemu ale najwcześniej w połowie przyszłego tygodnia.
I jeśli będzie jakiś potencjał do rośnięcia dalej to wtedy zrobię poprawkę 0,5l Caryx.
Myślałem by dać mu teraz Toprex 0,3 ale jakoś moim okiem na taki rzepak to przy mocne rozwiązanie.

20251001_161928.jpg

20251001_162041.jpg

20251001_162008.jpg

20251001_162032.jpg

20251001_162037.jpg

20251001_161938.jpg

Najtaniej to wypada fosforan monoamonowy, polecam z ICL

Co na drugą regulację dość wyrośniętego rzepaku? Pierwsza była trochę spóźniona poszło 0,65 Caryx + 0,7 tebu + 0,15 metko. Chciałbym dać Moddus i protio tylko w jakich dawkach?

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Wyszedł ale są miejsca gdzie jest zasłonięty przez rzepak.

Jaka dawka? 0,4?

Mogę go pomieszać ze środkiem na jednoliścienne?

Jak zasłonięty to nic mu nie zrobisz bo preparat nie trafi na lusc a działa przez lisc

Opublikowano
1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Tak to wygląda.

20251001_161928.jpg

20251001_162041.jpg

20251001_162008.jpg

20251001_162032.jpg

20251001_162037.jpg

20251001_161938.jpg

Olej ta odżywkę drogo w cholere🤪, weź to co powiedział @ervyn 

Opublikowano

Oj za późno wczoraj zamówiony ... :D
Ale będę miał podpowiedź na przyszłość z tym fosforanem.
Tylko, że teoretycznie on jest tylko do fertygacji. 
@Tomek90 @ervyn jakbyscie  podeszli do tematu regulacji takiej plantacji?
Mi przedstawiciel bezpośrednio z Bayera podpowiada dawkę dzieloną jak ma być dobrze
Teraz 0,5 Tilmor 
Jak będzie potencjał wzrostu za 1,5 tyg poprawka Caryx 0,5l
Pytam o Tilmora 0,75 to mówi, że takie małe rośliny mogą ucierpieć
0,75 Tilmora to 120g czystego Tebu a 0,5L to 80g Tebu bo to ma największe działanie regulujące, protio nie traktuje za mocnego triazola do regulacji. 

Opublikowano

Wiem zdaję sobie z tego sprawę, że jest słaby stąd mój pomysł na niego.
Wcześniej byłem zdecydowany żeby dać te 0,75L jak mówi etykieta ale coraz bliżej mi tą dawkę obniżyć na 0,5 a w razie potrzeby poprawić potem Caryxem.
Toprex w dawce 0,3L tez wydaje się zbyt mocnym rozwiązaniem.