Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie jestem super rolnikiem, bardziej biologiem :) ale zasiać rzepak bez strip tilla , to wolalbym zaorac i po kłopocie! maszyny nie mam, ale chłopak przyjezdza i sieje. trzeba zaplacic ale dla mnie akurat warto. orka to nie zło, ulatwia prace, ale jest pracochlonna. Jesli ktos nie ma czasu, to musi siac inaczej. Równorzędne uprawy, porównywalne plony.

Opublikowano
4 godziny temu, mj23 napisał(a):

Ilona wykoszona 

20250805_165854.jpg

Ten rzepak wygląda jak by był jeszcze nie w pełni dojrzały

3 godziny temu, mj23 napisał(a):

Nie ważone,  wg doświadczeń kombajnisty i patrząc na przyczepy 4.2-4.3 

Na przyczepy nie ma co patrzeć bo w tym roku rzepak sporo lżejszy niż rok temu na przyczepie gdzie w tamtym roku usypao się 6,5 tony , to teraz 6 ton max się nasypie , tak że wagi nie ma , chyba że tylko w naszym rejonie tak jest ?

3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Jakby faktycznie była to 5 klasa to rzepak o ile by urusł to dałby w porywach 2,5 tony a pomiot kurzy to wypaliłby rośliny przy niedoborach wody. Tak że klasa na papierze to niekoniecznie w rzeczywistości.

Już tu o tym pisałem , siałem gościowi rzepak , i między innymi kawałek (1,4ha ) był piach gdzie po innych latach pszenica to marniutka była , zazwyczaj było siane pszenżyto bo pszenice prawie zawsze wypalało , a i pszenżyto też szału nie robiło (delikatnie mówiąc) , a teraz ten rzepak gościu na tym piachu ma najlepszy z tych wszystkich pól co siał , tego jeszcze tydzień temu nie miał wykoszonego bo sporo jeszcze było zielonego ale spodziewał się tam że 4,5 tony przebije , a na rędzinach kosił ok 4 ton

Sam z niedowierzaniem patrzyłem na ten rzepak że taki wyrósł , bo znam te pola i ludzie tam bardziej owsy- żyta - pszenżyta sieją niż bardziej wymagające rośliny 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Cezar81 napisał(a):

35 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ten rzepak wygląda jak by był jeszcze nie w pełni dojrzały

Na przyczepy nie ma co patrzeć bo w tym roku rzepak sporo lżejszy niż rok temu na przyczepie gdzie w tamtym roku usypao się 6,5 tony , to teraz 6 ton max się nasypie , tak że wagi nie ma , chyba że tylko w naszym rejonie tak jest ?

Tydzień temu mial ponizej 8%

Edytowane przez mj23
Opublikowano (edytowane)

Nie mówimy jaką ma wilgotność , tylko że wygląda jak by jeszcze nie był dojrzały , chyba że zdjęcie przekłamuje ?

Co do wilgotności to u gościa kosiłem taki i miał wilgotności 7.1 - 7.4% , a jak widać łuszczyn zielonych opór , które wilgoci nie zawyżały bo kombajn je d*pą wypluwał 

20250724_171546.jpg

20250724_171538.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Rzepak topi się orce przy tych redlicach trzeba w mokre siać albo zageszczone. 

Za pługiem idą wały cambela, w lużną ziemie chcesz siać , 

Opublikowano
8 godzin temu, jacek37 napisał(a):

Trezora sieje od kilku lat niezawodzi w tym roku 4.8 

A w tamtym roku też byla ilona ?

Tak. W tym  sezonie znowu będzie siana. Bardzo zdrowa odmiana. W tamtym sezonie miałem każdy kawałek osobno zważony bo były inne terminy koszenia.  W tym była szybka akcja 18t przyczepa i co się nie zmieściło to 3,5t czekała 

Opublikowano

Witam serdecznie. Niespełna dwa lata przejąłem gospodarstwo po dziadku. Bardzo cenię sobie Waszą wiedzę, na której wielokrotnie polegałem. Do tej pory obsiewane było zbożem bądź grochem. Przyszedł czas na rzepak, a po analizie zdecydowałem się na odmianę Derrick. Zaprawiony będzie Integral Pro+.... i tu mam problem bo insektycyd u producenta to Buteo Start, a na forum spotkałem się z opiniami, że niewiele on daje, a swoje kosztuje. Czym go zastąpić? Dodam, że nie mam dostępu do środków "spod lady". Wyczytałem, że jest jeszcze lumiposa, ale na ten moment nie do kupienia. Z góry dzięki za każdą pomoc. 

Opublikowano

Witam mam pierwszy raz rzepak i mam pytanie ile dni po deszczu można kosić jak szybko spada wilgotność rzepaku który już się nadawał do koszenia? I mam drugie pytanie mam ok 2 hektary rzepaku pogryziony przez chowacza który poszedł w odmlod i większość tego odmłodzonego rzepaku już doszła ale trafiają się zielone straki czy podzielić i kosić na dwa razy czy te zielone to zanim dojdzie to więcej będzie straty na tych dojrzałych? I ostatnie pytania o której godzinie sprawdzać wilgotność i zaczynać koszenie? Z góry dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano
50 minut temu, piotrk8212 napisał(a):

Witam mam pierwszy raz rzepak i mam pytanie ile dni po deszczu można kosić jak szybko spada wilgotność rzepaku który już się nadawał do koszenia? I mam drugie pytanie mam ok 2 hektary rzepaku pogryziony przez chowacza który poszedł w odmlod i większość tego odmłodzonego rzepaku już doszła ale trafiają się zielone straki czy podzielić i kosić na dwa razy czy te zielone to zanim dojdzie to więcej będzie straty na tych dojrzałych? I ostatnie pytania o której godzinie sprawdzać wilgotność i zaczynać koszenie? Z góry dziękuję za odpowiedź 

DNI ? chyba godzin jak deszcz w nocy a słońce grzeje od rana to w południe rzepak jest gotowy do zbioru 

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj u mnie spadło 10mm, dzisiaj wieczorem się przeszedłem to łuszczyny już ładnie szeleszczą. Jutro sprawdzę jaka jest wilgotność.

58 minut temu, piotrk8212 napisał(a):

Zbliżamy się do połowy sierpnia, nie bawiłbym się w dzielenie, bo zielone łuszczyny i tak wylecą tyłem. Myślę że najpóźniej około godziny 14-15 można sprawdzać czy nadaje się do koszenia.

Opublikowano
21 godzin temu, kubamako66 napisał(a):

Ja sieję punktowo co 5.5cm i rozstaw 45cm.i wtedy wychodzi jednostka na 3.8ha około 

W dniu 5.08.2025 o 19:10, ravoj napisał(a):

Siejecie populację punktowo ? Mam KWS Derrick i zastanawiam się,  czy właśnie go punktowo nie posiać. Jakieś opinie, doświadczenia? 

Opublikowano
Godzinę temu, Prodigy7 napisał(a):

Witam serdecznie. Niespełna dwa lata przejąłem gospodarstwo po dziadku. Bardzo cenię sobie Waszą wiedzę, na której wielokrotnie polegałem. Do tej pory obsiewane było zbożem bądź grochem. Przyszedł czas na rzepak, a po analizie zdecydowałem się na odmianę Derrick. Zaprawiony będzie Integral Pro+.... i tu mam problem bo insektycyd u producenta to Buteo Start, a na forum spotkałem się z opiniami, że niewiele on daje, a swoje kosztuje. Czym go zastąpić? Dodam, że nie mam dostępu do środków "spod lady". Wyczytałem, że jest jeszcze lumiposa, ale na ten moment nie do kupienia. Z góry dzięki za każdą pomoc. 

Jak dla mnie doprawianie jest bez sensu, tak czy tak na 4 liść pojedzie się na robaka i tak. Tym bardziej, że ciężko teraz o środek, który faktycznie by coś dał, nuprid widzę, że niedostępny

Opublikowano
6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Odnośnie siewu w luźną ziemię.

Sąsiada uprawa, orka na drugi dzień siew Agromaszem SN 300 najbogatsza wersja 2019r. Rzepak w większości w grudniu wbity w ziemię bez regulacji. Mieszane trzy odmiany, dwu i trzy letnie które mi zostaŁy. 

Teraz wiem, że taki siew nie wplywa na tzw "wbicie rzepaku" w ziemię.

Opublikowano
6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tak siałem niedawno i wschodu bardzo dobre ale warunek mokra ziemia. 

Opublikowano

Sial dzień po mnie 26 sierpnia. Rzepak na tej dzialce sieje co trzy lub cztery lata już nie pamiętam. Plon ma najlepszy w okolicy. W tym roku nie robil nawet platka choroba mu nie pozwolila plon 4tony z kawalkiem.

Nawożenie robi full z obornikiem co cztery lata. Ogólnie z opryskiwaczem na tym polu byl 5 razy.

Opublikowano
7 minut temu, Nowy81 napisał(a):

Sial dzień po mnie 26 sierpnia. Rzepak na tej dzialce sieje co trzy lub cztery lata już nie pamiętam. Plon ma najlepszy w okolicy. W tym roku nie robil nawet platka choroba mu nie pozwolila plon 4tony z kawalkiem.

Nawożenie robi full z obornikiem co cztery lata. Ogólnie z opryskiwaczem na tym polu byl 5 razy.

5 razy to dużo i mało, bo 5.4t to kiedyś ojciec robił 2 wjazdy jesień i 2 wiosna. 

Zalezy od roku