Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

Rzepaku jeszcze nie kosiłem , ale widzę że wszystko uschnięte to co było , więc raczej nie będzie żle z koszeniem 

Kiedy tak było żeby nie skosić ? różne lata się zdarzały i różne cuda , ale na przestrzeni 50 lat nie znam nikogo kto by nie wykosił 

2 razy widziałem jak qq na wiosnę kosili

ale skosili

Opublikowano
4 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

Pewnie Bamber z Masłomęcza on nową sieje a stara jeszcze na polu.

A nie bo w Hulczu dreny z ekipą kładliśmy bo pola częściowo pozalewało bambrowi co po pegerowskie pola ma a 2 raz na LHS-sie kilka działek.

Opublikowano

Rzepak wykoszony. Odmiana Derrick, plon od 4.3 do 4.8 ton z hektara. Uwagi: miejscami place zjedzone przez robaki, po przymrozkach straty na pędzie głównym, miejscami zielone łusznyny po podwójnym kwitnieniu, ściernisko jak na zdjęciu poniżej. Ogólnie jak na ten "dziwny" rok to plon super. 

20250726_171153.jpg

Opublikowano
Teraz, respecto088 napisał(a):

Rzepak wykoszony. Odmiana Derrick, plon od 4.3 do 4.8 ton z hektara. Uwagi: miejscami place zjedzone przez robaki, po przymrozkach straty na pędzie głównym, miejscami zielone łusznyny po podwójnym kwitnieniu, ściernisko jak na zdjęciu poniżej. Ogólnie jak na ten "dziwny" rok to plon super. 

I jaka wilgotnosc wyszla? u mnie jeszze sporo takich zielonych miejsc i wstrzymuje sie z koszeniem....

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Andpol napisał(a):

2 razy widziałem jak qq na wiosnę kosili

ale skosili

a kukurydza to najmniejszy pikus, u nas też bamber w jednym roku to chyba w marcu kosił i trzeba było zaczynać nową siać xd 

Opublikowano
11 minut temu, ahten napisał(a):

I jaka wilgotnosc wyszla? u mnie jeszze sporo takich zielonych miejsc i wstrzymuje sie z koszeniem....

Ja nie czekałem bo jeśli prognozy się sprawdza i pójdzie ostry deszcz przez kilka dni to prędko bym nie wjechał w ten rzepak, górki i miejscami glinka robią swoje. Rzepak suchy w przedziale 6-8%.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, lassie napisał(a):

czyli 6,6 jest w zasięgu na liniówce ? w dobrym roku ?

bez przesady chyba że  warunkach laboratoryjnych, derrik w tym roku to bardzo dużo ludzi zadowolonych w tym i ja, będę siał c3 bo przy takim dużym popycie ciekawe czy w worku będzie to samo. Ale należy nadmienić że bardzo udana ochrona przeciw robakom, po prostu dobrze siadły opryski, i mimo że spód zielony pięknie równiutko doszedł, z minusów zauważyłem że łatwo się sypie więc tez nie ma na co czekać akurat z nim.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
13 minut temu, lassie napisał(a):

czyli 6,6 jest w zasięgu na liniówce ? w dobrym roku ?

Jak jest dobry rok na plon to 5.5 tony w dobrze prowadzonym rzepaku + pogoda + klasa ziemi. 

Opublikowano

U mnie derrick zdziczał po tych przymrozkach i ciagłym deszczu (zielone rośliny). Również zżarty przez robaka, nie mam pojęcia czego się spodziewać. Prowadzony był dosyć dobrze, nawożenie na poziomie 220N, działka która nigdy nie widziała rzepaku.

192.168.1.64_01_20250727142358867.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Fugeo napisał(a):

Jaki mesh w filtrach międzysekcyjnych 80, 100? Dysze dwustrumieniowe.

zalezy jeszcze jakie dysze? 2x0,1? 2x,0,15? 2x0,2 czy większe? Ale raczej im wiecej mesh tym lepiej.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Ksawery napisał(a):

A jak ocenianie w tym roku różnice między liniowymi a hybrydami? Które lepiej się spisały?

Ja miałem Bachusa, Jurka i LG Areti i LG Adeline. Hybrydy oprócz Jurka, sypały lepiej, ale nie była to według mnie na tyle duża różnica aby powiedzieć, że warto siać hybryde zamiast populacji. No i jeszcze kwestia koszenia, w hybrydzie sypiącej pod 5t, zrobie około 2.5ha/h, w populacji sypiącej 4+t, dojde do 3ha/h. Spalanie też średnio około 3-5l/ha więcej w hybrydzie.

Edytowane przez Rowan
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Ksawery napisał(a):

A jak ocenianie w tym roku różnice między liniowymi a hybrydami? Które lepiej się spisały?

Ja hybrydy nie siałem, ale znajomi sieli więc widziałem między innymi rzepaki z LG ale też i Onca, wg mnie majowe przymrozki hybrydom w moim regionie nie zrobiły praktycznie nic. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, marcianjargit napisał(a):

Okolice LKS rzepak deszcz młuci już z godzinę zlewa

Chyba oberwanie chmury

które okolice? bo u mnie na szczęście spokój

Opublikowano
7 godzin temu, Fugeo napisał(a):

rzepaki wykoszone, średnia koło 3 t/ha. Naloty chowacza wczesną wiosną, przymrozki do -7 w momencie gdy rzepak kwitł, wtórne kwitnienie trwające 1,5 miesiąca. Rok fatalny w mojej okolicy jeśli chodzi o rzepaki.

Jeśli było jak piszesz to skosiłeś za zielony