Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja dużo ze  swoich nasion nie sieje, około 30 % areału  i wiem że nie raz plonują lepiej niż kupne. F 1 raz sieje.

Znam rolników ze sieją po 50 ha i tylko 2 jednostki kupują na rozmnożenie co roku. Nie raz maja lepsze plony od de mnie, ale też maja dużo lepsze ziemie. U niech żwiru nie uświadczy a deszcz nie raz dosłownie na zamówienie pada. 

Skąd wiem  że hybryda nie zmienia właściwości przez 3 lata, a nawet więcej mówił.  Kiedyś wygadał sie przedstawiciel jednej z najwiekszej firmy produkującej nasiona rzepaku. Oni robili badanie wewnątrz firmy ale cicho sza bo rolnicy przestaną kupować. 

Miałem kiedyś odmianę Mickey dorzucaną jako reklamówka do zamówienia,  2 lata sypała normalnie jakieś 3,5 tony w 3 roku  dała 5200 ważone. Sąsaidd w miedzę pszenicy  dużo mnie ukosił. Dlatego ją tak długo siałem bo to była jedyna odmiana która nie randapowałem. 

W tamtym roku nikt w okolicy nie chwalił sie ponad 2,5 tony, tylko 2 do 2-5  mi średnia wyszła 3,1, Kosiłem od 1,5 z hektara. 

Najwyższy plon jako mi wyszedł to 5400 ważone. Średnio jak 4 mam to jestem zadowolony. 

Ja niestety  nie ściemniam tylko prawde piszę. Takie mam ziemie. Koło domu tylko jedna odmiana pszenicy daje mi ponad 6 ton. to dla mnie  rewelacja odmiana Reform, pole 4 b żwiry totalne. 

Pszenica ozima 8 lat nie zmienia parametrów. sprawdzone u sąsiada, normalnie kosił 4-5 ton jak rok dopasował 8 ukosił z 8 letniej pszenicy którą ja mu sprzedałem. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Prędko nie będą jak takie zimno będzie. Deszcz też by sie przydal i na kukurydzę. W rzepaku wilgoć jeszcze jest.

U mnie wczoraj i w nocy trochę popadało to roślinom trochę masy w nasionach przybędzie.

• Like 1
Opublikowano

Mówił że szkody dosyć duże,  mówił również że trafiają się w łodydze chowacze 

A co do wyglądu to rzepak wygląda na 30% szkód,  a ile w centrali zatwierdzą to już inna sprawa,  bo w soi np.  wyszacował na 50% strat na oględzinach a finalnie wypłacili 36%

• Thanks 1
Opublikowano

Ubezpieczenie nie obejmuje chowaczy, więc .uj go to obchodzi ! wy***ał bym mu w ryj za takie pie.dolenie

Opublikowano

I  zamiast 20 % ,dostał byś 10%, albo wezwał by policje i przestał byś cwaniaczyć , trzeba być grzecznym i się dogadać , więcej idzie uzyskać, troche dziwne że ustala centrala , a nie ten co szacuje, u mnie od 10 do 24 % przyznali

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Ubezpieczenie nie obejmuje chowaczy, więc .uj go to obchodzi ! wy***ał bym mu w ryj za takie pie.dolenie

Łatwo się komentuje z błotnika jak ojciec kieruje.

Opublikowano

Z takiego rzepaku to chyba nic już nie będzie. Jaki błąd popełniony że takie kwiatki rosną? Siany w strip-tilu ta plantacja ale i orkowe podobnie wyglądają.

IMG_20250620_150145.jpg

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał(a):

Z takiego rzepaku to chyba nic już nie będzie. Jaki błąd popełniony że takie kwiatki rosną? Siany w strip-tilu ta plantacja ale i orkowe niektóre podobnie wyglądają.

IMG_20250620_150145.jpg

Opublikowano

Kosić rumianek do herbapolu. Błąd taki, że było mokro i nikomu nie chciało się schylić i sprawdzić, że jest zachwaszczenie wtórne. Trzeba było majorem za 50 zł wiosna poprawić i po problemie. Tak jest jak ktoś wierzy, że chlop śpi i mu rośnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

A tam jest rzepak jakiś wogóle

Przecież u was wszystkie takie są każdego roku 

2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Łatwo się komentuje z błotnika jak ojciec kieruje.

Bo wy ku.wa w tej Polszy to tylko na łatwy piniondz czekacie.. dopłaty, odszkodowania, .uj wie co jeszcze.. 🤣

Edytowane przez boogie7
Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał(a):

Z takiego rzepaku to chyba nic już nie będzie. Jaki błąd popełniony że takie kwiatki rosną? Siany w strip-tilu ta plantacja ale i orkowe podobnie wyglądają.

IMG_20250620_150145.jpg

Jak się słucha takich jak tutaj niektórych co to twierdzą że wiosną się poprawek na chwasty nie robi bo niby rzepakowi szkodzi to są tego efekty.

Opublikowano
5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Jak się słucha takich jak tutaj niektórych co to twierdzą że wiosną się poprawek na chwasty nie robi bo niby rzepakowi szkodzi to są tego efekty.

Ja tylko wiosna korvetto a jesienią od jednoliściennych

Opublikowano

Korvetto można nawet na jesieni podać. Odchwaszczanie wiosną to zło konieczne nie tyle ze względu na możliwe uszkodzenie rzepaku, ale z powodu tego, że czasem mamy taką wiosnę, że ciężko znaleźć okienko pogodowe na taki zabieg, a przy ciepłych zimach chwasty są w takiej fazie, że ciężko niektóre zwalczyć w normalnej dawce 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Andpol napisał(a):

Te kwiatki to tylko skutek uboczny (a nie główna przyczyna) brak roślin rzepaku.

• Like 1