Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już była taka wiosna całkiem niedawno- 2020-2021? Przez cały marzec i kwiecień zaledwie nic nie znaczące ochłapy. Wydawało się, że już pozamiatane. Deszcze zaczęły padać 30.04 i przepadywało cały maj oraz czerwiec. Nie pamiętam, czy siałem już rzepak, ale pszenica przekroczyła 7t

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, cichy30 napisał(a):

Zapowiadali -3 pochowane w stodole wracam z pracy -8  wlalem ostatnio 2l borygo na w razie W ale w zeszlym roku blad drogo kosztowal, wiec teraz na szybko powinno być ok :)

Screenshot_20250317_233326_Gallery.jpg

co się zadziało w zeszłym roku? ;/

juz przeczytałem w postach wyżej ;) 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

Czy jak po tych przymrozkach będziecie robić t1 to dodajecie coś na robaka ? Czy nalot chowaczy już był i drugi raz nie wylatują ? 

Opublikowano (edytowane)

Żółte wiaderka i trzeba monitorować czy się pojawia po przymrozkach czy nie.

Rano o 6 -5, jak się prognoza sprawdzi i od piątku na plusie całą dobę to koło niedzieli trzeba będzie jechać.

1 godzinę temu, marcianjargit napisał(a):

Czy można dawać rsm teraz na rzepaku jak są przymrozki ? Czy poczekać lepiej 

Nie, poparzy liście 

Edytowane przez arnoldino
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, marcianjargit napisał(a):

Można, byle nie świeciło mocno słońce 

Opublikowano
54 minuty temu, Czesku napisał(a):

Czy jak po tych przymrozkach będziecie robić t1 to dodajecie coś na robaka ? Czy nalot chowaczy już był i drugi raz nie wylatują ? 

Chowacze do żniw będą się kręcić.  

Opublikowano
3 godziny temu, marcianjargit napisał(a):

Tak. Aby nie z samego rana na szron albo na bardzo mokry rzepak

Opublikowano

Ja planuję na t1 metkonazol 0,5 l + difenokonazol 0,5 , lubelskie w tym roku skrócenie skróceniem ale te odrzucone zmarzniete liście sam toprex na grzyba może być mało ? co myślicie ? zawsze szedł toprex 0,3-0,45

Opublikowano

Co dać na T1 na robaka cyperkil mospilan czy sivanto? A może coś innego pasowałby?

Co dać na T1 na robaka cyperkil mospilan czy sivanto? A może coś innego pasowałby?

Opublikowano
18 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Czy stosował ktoś Korvetto w obniżonej dawce i z jakim skutkiem? 

Pasowało by mi 0,95l/ha

Spokojnie,opryskałem 1,35 ha razem z labradorem i dało radę, tylko dodaj jakiś adiuwant i musi być ciepło 

Opublikowano
16 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Już była taka wiosna całkiem niedawno- 2020-2021? Przez cały marzec i kwiecień zaledwie nic nie znaczące ochłapy. Wydawało się, że już pozamiatane. Deszcze zaczęły padać 30.04 i przepadywało cały maj oraz czerwiec. Nie pamiętam, czy siałem już rzepak, ale pszenica przekroczyła 7t

2020, wtedy pierwszy raz w życiu 9t/ha pszenicy kosiłem. Przez 1,5 miesiąca spadło 3l, a potem przez maj i czerwiec padało w miarę regularnie dzięki czemu zboża sypały dobrze.

Opublikowano

Warto to ciągnąć czy lepiej odpuścić? Pole kolegi trochę przyspał jesienią z zabiegami. Zdjęcie robione z 15 cm od rośliny. Coś tam na pewno sypnie tylko czy będzie z takiego możliwy zysk czy tylko dokładka.

IMG_20250319_162111.jpg

Opublikowano
8 minut temu, arnoldino napisał(a):

Warto to ciągnąć czy lepiej odpuścić? Pole kolegi trochę przyspał jesienią z zabiegami. Zdjęcie robione z 15 cm od rośliny. Coś tam na pewno sypnie tylko czy będzie z takiego możliwy zysk czy tylko dokładka.

IMG_20250319_162111.jpg

Idealne ujęcie aby ocenić całą plantacje🤣

Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał(a):

2020, wtedy pierwszy raz w życiu 9t/ha pszenicy kosiłem. Przez 1,5 miesiąca spadło 3l, a potem przez maj i czerwiec padało w miarę regularnie dzięki czemu zboża sypały dobrze.

U mnie też ten rok był rekordowy, pod koniec kwietnia to juz naprawdę można było się załamać że nawet kropla nie spadnie, ale w maju i czerwcu super opady dopisały i nawet jare sypały jak ozime

Opublikowano

Na jesienną regulację niezbyt wybujałego rzepaku bardzo dobry zabieg. 

Na wiosnę 0,35 - 0,5l/ha toprexu i po temacie.

Na wyrośnięty rzepak na wiosnę @Tomek90 polecał w zeszłym roku 60g/ha metkonazolu.

• Root Admin
Opublikowano

każde z tych rozwiązań jest dobre pod jednym warunkiem, zabieg musi być we własciwym momencie.

Jesienią co nie dasz na 4 liściu to pięknie skróci, a jak bedziesz skracał na 6 czy dalej to moim zdaniem nie ma już po co stodować regulatorów.

Wiosną moim zdaniem optimum to 10 cm stożka

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

U mnie też ten rok był rekordowy, pod koniec kwietnia to juz naprawdę można było się załamać że nawet kropla nie spadnie, ale w maju i czerwcu super opady dopisały i nawet jare sypały jak ozime

Jaki rejon polski? Ja lubelskie. Bo u mnie kwiecien byl spoko, duzo wody bylo ale caly maj. Rowno od 1 do ostatniego dnia bez kropli deszczu, a potem znowu w miare ok padało i jak jare zalatwila ta susza, ze plon uwalilo o 50% tak zimowe sie obronily i byly piękne plony, a pszenics wrecz dala rekordowo. Myslalem, ze bedzie slabo bo flagowy lisc nie byl za bardzo rozwiniety, byl wrecz marny a ostatni tydzien maja juz zaczal sie tez ostro krecic w rurke ale finalnie wyszlo pieknie. Co prawda 90% paszowa za to ilosc nadrobila. Czy piszac "ten rok" masz na mysli 2020?

Jak na razie patrząc na dlugo terminowe prognozy w lubelskim to zapowiada sie dosc fajnie. Praktycznie na 2 miesiace w przod nadaja co kilka dni jakis deszcz. Tylko, ze to za tydzien moze sie zmienic o 180 stopni 😂 no ale jezeli sie nic nie zmieni to bedzie dobrze tylko, ze zaraz pojawia sie spekulacje jak to europa zasypie rynek i jeb gielda w dol 🙈 

Ogolnie dzis to chyba 1 dzien od tygodnia gdzie matif zaswiecil sie na zielono. Rzepak doslownie w 3-4 dni spadl o ponad 50 euro

W tamtym roku opryskalem rzepak na wiosne jak mial "graniczne" 20cm bo nie szlo tego zrobic wczesniej.. i mozecie mi wierzyc lub nie ale na dzialce po grochu rzepak byl nie duzo nizszy niz kukurydza... Jak go kosikem to mialem go miejscami wyzej kolan jak siedzialem w kabinie. Takze chyba tez polecam opryskac wczesniej i w tym roku tez tak wlasnie zrobie. Wtedy byla odmiana pt297. Teraz jest 314

Mam zdjecie. Za bardzo na nim tego nie widac ale ten rzepak praktycznie dotykal ramki lusterka w kombajnie. A to nie byl ten o ktorym pisze bo tamten byl jeszcze wiekszy ale nie zrobilem zdjecia. Jezeli ktos wie jak wyglada dominator 98 to ten rzepak byl praktycznie na wysokosci rury wydechowej 😂

IMG_20240713_121036.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
Godzinę temu, Łukaszek napisał(a):

Idealne ujęcie aby ocenić całą plantacje🤣

Cała plantacja wygląda tak samo, jest wyrównana, obsada jest odpowiednia tylko przyspał na regulacji jesienią i tego są efekty.