Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 godzin temu, kamil800 napisał(a):

U mnie przy 9 to nie robi praktycznie zadnych polowek. Przy 6 cos tam sie trafia ale to tez jakies pojedyncze sztuki.

To bylo 7%. jak przybliżysz to widac pojedyncze sztuki

IMG_20251124_174333.jpg

Bardzo czysto wykoszony

Opublikowano

Najwyzej co kosiłem to badyle zostawały mi nad pępek,cos około 110cm, odmiana umberto, Sit za bardzo nie zamykam górne 9-10mm dół 4-5mm, zależy mi na wydajności kombajnu, jak dobrze dojrzały to w zbiorniku czysto, jak zielonkowaty to nawet przymykanie sit za wiele nie daje, no chyba że bardzo przymknąć ale wtedy trzeba jechać bardzo powoli.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, rocco0987 napisał(a):

Najwyzej co kosiłem to badyle zostawały mi nad pępek,cos około 110cm, odmiana umberto, Sit za bardzo nie zamykam górne 9-10mm dół 4-5mm, zależy mi na wydajności kombajnu, jak dobrze dojrzały to w zbiorniku czysto, jak zielonkowaty to nawet przymykanie sit za wiele nie daje, no chyba że bardzo przymknąć ale wtedy trzeba jechać bardzo powoli.

Masz może jakieś zdjęcie tego ścierniska ? bo nie wierzę żeby rzepak tak wysoko można kosić .

Chyba że sam pęd główny bez rozgałęzień 

Opublikowano

No ja koszę powyżej rozgałęzień , tak żeby tylko łuszczyny były wszystkie zebrane , ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie żeby rzepak mógł być skoszony tak wysoko , a kosiłem rzepak z 2 metry miał , a i tak wyżej niż te 70 cm się nie dało kosić bo się już łuszczyny trafiały na takiej wysokości 

Jak by się można w tym temacie cofnąc ze 2,5 roku wstecz to wstawiałem zdjęcia wysoko skoszonego 

Opublikowano
5 godzin temu, rocco0987 napisał(a):

to u nas byś tylko czubki zebrał w tym roku taki niziutki był, zdjęcie niżej derrika, to pewnie od 30-50cm zależy od miejsca.

IMG_20250721_195310-min.jpg

Opublikowano (edytowane)
Teraz, mysza103 napisał(a):

Masz może jakieś zdjęcie tego ścierniska ? bo nie wierzę żeby rzepak tak wysoko można kosić .

Chyba że sam pęd główny bez rozgałęzień 

niestety nie mam zdjęć, to było w żniwa 2022r.,, Zastanawiałem się nawet czy w ciągniku przy talerzowaniu nie powyrywa jakich kabli bo aż tak wysokiego ścierniska to nigdy nie było. Zrobie zdjęcie w tym roku chyba że słabo urośnie. 

Teraz, Tigon napisał(a):

to u nas byś tylko czubki zebrał w tym roku taki niziutki był, zdjęcie niżej derrika, to pewnie od 30-50cm zależy od miejsca.

IMG_20250721_195310-min.jpg

tu było  za nisko koszone, u mnie po ścierni zostają u góry poodcinane rozgałęzienia boczne, w sensie kawałek łodygi bocznej odstający od głównej

Edytowane przez rocco0987
Opublikowano

Tak sobie dumam czy jeżeli tnie się przy samych łuszczynach to nie są większe straty na stole, ziarnko ma w razie czego mniej czasu by opaść na stół, zawsze to dłużej zejdzie spaść z 30/40cm niż z 10.

Opublikowano

nie widziałem żeby to miało jakikolwiek wpływ na straty na hederze, może jeżdze dość szybko 5-6 km/h to stół prędko podsuwa sie pod uciety rzepak. Ale wątpie że ma to jakikolwiek wpływ,, mam pola z takimi górami że strach jechać, gdyby to powodowało straty to jadąc w dół wzniesienia sypało by przed hederem a nie ma czegoś takiego.

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 09:09, Grzesiu90209 napisał(a):

Tam może być to po co go szukać? 

lepiej mi się dobitniej nie wypowiadać na te tematy 

W dniu 23.11.2025 o 09:12, Marek1129 napisał(a):

Inna kwestia czy w ogóle szukają, bo z tego co wiem to tylko papiery sprawdzają i ocena wizualna.

👏👈 😉

Opublikowano (edytowane)

Zamawiałem dzisiaj mocznik z inhibitorem 2300 netto, trochę poszedł do góry na koniec października chcieli 2250. A z tego co mówią to po nowym roku ma jeszcze zdrożeć przez kolejne podatki 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

ile???!! polski tyle czy import? ilość detaliczna nie całosamochodowa rozumiem? W ostatnich latach dawałem ten z inhibitorem bo rozrzuciłem na początku marca pod qq i jako druga dawke w pszenicy i był spokój  z nawozami na reszte sezonu ale jak bedzie po tyle to trzeba wrócic do rsm albo zwykłego mocznika.

Opublikowano

Polski, ilości detaliczne, dwie tony potrzebuje na teraz. Import maja bez inhibitora po 2250 netto a przy takich różnicach w cenie nie opłaca się brać tego z importu. Już się przejechałem na DAP gdzie zrobili wypełniacz z siarczanu magnezu 

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Zamawiałem dzisiaj mocznik z inhibitorem 2300 netto, trochę poszedł do góry na koniec października chcieli 2250. A z tego co mówią to po nowym roku ma jeszcze zdrożeć przez kolejne podatki 

Jakie znowu podatki?

Wczoraj czytalem, ze gaz jest najtanszy od lat ale cos nawozy nie tanieja. Teraz juz gaz nie stanowi 80% ceny 

Opublikowano (edytowane)

Jak się wojna zaczęła to cena gazu stanowiła 200% ceny nawozu. Choć co niektórzy "eksperci" w mediach mówili że podchodzi pod 300%. Pamiętam jak na farmerze były promowane artykuły z takimi bzdurami jako prawda  objawiona przez "mędrców narodu". Wprowadzają CBAM , podatek od importowanych nawozów i paru innych rzeczy co spowoduje podniesienie cen na nie i przy okazji cena wzrośnie na nawozy krajowe 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

Zawsze tak jest - jak jakaś podwyżka, to zaraz  podwyżka ceny produktu, bo "rośnie istotny składnik ceny", potem jak ten :istotny składnik stanieje do 80% ceny sprzed podwyżki, jakoś cisza, nic nie tanieje. Widać to na przykładzie nawozów czy chleba, jak pszenica była po 1500, to piekarze na gwałt podnosili ceny pieczywa, mimo, że piekli z mąki kupionej, gdy zboże było po 800, ale czy ktoś widział potem obniżkę, jak pszenica dupnęła na 600 ??

• Like 3
Opublikowano

Czy to dobry pomysł to powiem w żniwa, jak się tylko warunki zrobią to jadę właśnie 200/ha. Reszta wiosna w saletrosanie. W zeszłym roku dostał 100/ha i ładnie przetrzymał pełzająca wegetację przez zimę