Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

Tyle dać to trzeba co dwa dni jeździć . Ja daję na 200 l do 4,5 kg 

Ostatnio żółtego dałem 2 kg. Bo tak mi stykało. 

No właśnie. Na worku jest napisane jedno a praktyka drugie. 

Też kiedyś wlansie jakoś do 4kg dawałem na ha. Później się zastanawiałem czy miałem szczęście że nie przypaliło czy to normalna dawka i nie ma ryzyka że się roślina uszkodzi. Teraz wiedząc że zalecenia są inne to nie wiem jak go dawkować by nie było wtopy  

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał(a):

No właśnie. Na worku jest napisane jedno a praktyka drugie. 

Też kiedyś wlansie jakoś do 4kg dawałem na ha. Później się zastanawiałem czy miałem szczęście że nie przypaliło czy to normalna dawka i nie ma ryzyka że się roślina uszkodzi. Teraz wiedząc że zalecenia są inne to nie wiem jak go dawkować by nie było wtopy  

Oczywiście nie sugeruje się tym co tu napisze 

Ja daję do 1,5 kg jak roślina jest mała jak robię od robaka pierwszy zabieg , później każdy kolejny już wjazd jest min 3 kg z tego powodu że ilość masy do pobrania jest większa i roślina tak mi się wydaje starsza to i na lepsze możliwości pobrania. Choć kiedyś czytałem na farmer.pl artykuł w którym pisało że największe dawki dawać jak roślinami mała a coraz mniejsze jak duża . Ale tutaj nie odpowiedzieli na pewno że musi mieć mała obsadę liści do pobrania . 

Z uwagi że jestem tylko hobbysta nie bambrem i mam 4+ h rzepaku to mogę sobie pozwolić na jakieś tam większe eksperymenty bo mam z czego dołożyć . I z własnego doświadczenia wiem że jak dasz 5 kg też nic się roślinie nie stanie pytanie czy wytrzyma kieszeń bo ja już łącznie dałem yary 25 kg 12-12-36 i 9,5 kg żółtej i sporo mocznika dolistnie i szczerze efektu łał nie ma jakiegoś mocno. 

Jeszcze trzeba pamiętać że jak jest dobre pH to o wiele lepiej będą działać nawozy posypowe niż odżywki. 

3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Patrząc na to jak długo się rozpuszcza to lepiej późną jesienią niż wczesną wiosną dawać zwłaszcza że nie wiadomo czy dasz radę wyjechać z pola bo wjechać zawsze się da

Jak do tej pory to zawsze po mrozie dawałem choć w dołach to i wiadro szło w ruch bo przejechać się nie dało. 

W tym roku dałem koniec stycznia to pięknie się rozpuścił ale był czas że leżał do maja jeszcze 

Opublikowano
10 godzin temu, Andpol napisał(a):

A jakby chlorotoluron dać w osobnym oprysku tylko miejscowo gdzie jest wyczyniec to jaka dawka by dobra była? Też 500g?

Osobno parę dni po oprysku to można pełną dawkę dla spokojności, tak właśnie robiłem kilka lat temu koło słupa na miedzy ze 20 metrów ręcznym opryskiwaczem

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, ravoj napisał(a):

Mojej nic się nie działo, sąsiad też tak jedzie bo podpatrzył ode mnie i też zadowolony a 40 lat na wiosnę tylko pryskał

no to o czymś świadczy :D 

Właśnie niektóre ŚOR  w etykiecie mają " od fazy szpilkowania do 3 liścia" 
a inne zaś z tą samą substancją aktywną " od fazy 3 liścia " 
lub całkiem przed wschodami. 

Spotkałem się też z opiniami, że w fazie szpilki pszenica najbardziej " odczuje " chemię, okresowo może pożółknąć, ale bez negatywnego wpływu na dalszy rozwój oraz plon. 

Także dzięki za podzielenie się sowim doświadczeniem ;) 

58 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

co z tego rzepaku bedzie , jesli on juz teraz zaczal glodowac? zrobi sie fioletowy, zmarnieje, a plon z tego co od znajmoge wiem, 3 ton nie przekroczy. zanim sie pozbiera to kwiecien go zastanie. 

bez przesady, nie raz z rzepaków " tęczowych " plony były bardzo dobre :P 
Po zimie i tak często zostaje niewiele z liści, więc jak jest ładny korzeń i wiosenne nawożenie będzie odpowiednie to i plon powinien być 

12 godzin temu, Andpol napisał(a):

A jakby chlorotoluron dać w osobnym oprysku tylko miejscowo gdzie jest wyczyniec to jaka dawka by dobra była? Też 500g?

a flufenacet w dawce 240g na ha nie będzie lepszy na wyczyńca?

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

A wracając jeszcze na chwilę do dokarmiania.. 

Mozna w jednej beczce zmieszać mikro + NPK? Konkretnie chciałem zmieszać 1kg Greena Rzepak + 1kg Kristalonu zielonego + 0,5l Bor bo w Greenie ciut mało. 

Cos jednak kojarzę ze fosfor nie bardzo lubi się z mikroelementami.. Z drugiej stronie kristalon ma w składzie też mikro.. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

co z tego rzepaku bedzie , jesli on juz teraz zaczal glodowac? zrobi sie fioletowy, zmarnieje, a plon z tego co od znajmoge wiem, 3 ton nie przekroczy. zanim sie pozbiera to kwiecien go zastanie. 

Juz nie przesadzaj. Były rzepaki z kolorami tęczy i plony wcale nie były gorsze. Teraz to się tak utrwaliło od kilku lat że rzepak nie może głodować. Generalnie to nie może, ale też nie może być że całkiem zagłodzony. U mnie poszło łącznie 70N, narazie wszystko jest dobrze. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
Godzinę temu, tobago napisał(a):

A wracając jeszcze na chwilę do dokarmiania.. 

Mozna w jednej beczce zmieszać mikro + NPK? Konkretnie chciałem zmieszać 1kg Greena Rzepak + 1kg Kristalonu zielonego + 0,5l Bor bo w Greenie ciut mało. 

Cos jednak kojarzę ze fosfor nie bardzo lubi się z mikroelementami.. Z drugiej stronie kristalon ma w składzie też mikro.. 

Zgadza się, fosfor nie lubi się z borem

Opublikowano

To też zależy jakie formy mamy fosforu i boru.
Bor płynny to boroetanoloamina a problem powoduje kwas borowy czyli bor w proszku.
Osobiście mieszałem bor płynny z odżywką NP i problemu nie było.
Pierwszy raz stosując właśnie taką odżywkę też w ostatniej chwili odpuściłem bor bo tak przypomniało mi się o łączeniu fosforowych z borowymi.
Drugim razem mieszanine wytestowałem w wiadrze 2 razy i było okej :)
Więc zalałem wypryskałem i git 
Problem tworzy fosfor w formie kwasu , i bor w formie kwasu to nie może się udać :)

Opublikowano

Chce dać (jak będzie pogoda) tebukonazol na mój późny rzepak. Chcialbym dodać z 0,5 l/ha (tyle piszą na etykiecie, żeby dodać do fungicydu) BORMAXa z Intermagu. Nie pamiętam czy to trzeba zakwaszać ciecz roboczą czy coś? Jeśli tak to czym i jak?