Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Badwolf napisał(a):

I mnie hybryda zaczyna głodować, populacja przy takim samym nawożeniu jeszcze nie. Jutro atakuje dolistne. Bardzo długo nie było warunków żeby to zrobic

Jak już koniecznie chcesz dolistnie jechać to tylko żeby uzupełnić na szybko brak azotu a i tak trzeba w granuli podać. Rzepak jest zbyt żarłoczny żeby się dało w samym dolistnym go zasilić.

Opublikowano
59 minut temu, arnoldino napisał(a):

Jak już koniecznie chcesz dolistnie jechać to tylko żeby uzupełnić na szybko brak azotu a i tak trzeba w granuli podać. Rzepak jest zbyt żarłoczny żeby się dało w samym dolistnym go zasilić.

No właśnie pisałem że zaczyna być widać głód. Ja co rok stosuje ok 100kg mocznika w listopadzie. Poprostu w tym roku nie mogłem wcześniej wjechać dolistnie

Opublikowano
6 minut temu, tobago napisał(a):

Myślałem przed zimą jeszcze dać ze 2kg Greena Rzepak i zastanawiam się czy dorzucić jakieś makro dolistnie. Elvita robi NPK 4-18-15 albo 8-45-8.

Makro dolistnie? Proszę  cię przestań.

Opublikowano
1 minutę temu, Badwolf napisał(a):

No właśnie pisałem że zaczyna być widać głód. Ja co rok stosuje ok 100kg mocznika w listopadzie. Poprostu w tym roku nie mogłem wcześniej wjechać dolistnie

Też daje mocznik tylko troche później a jak masz braki już widoczne to jedynie saletra da radę je  wypełnić. Nawet jeśli już byś zastosował mocznik to i tak najwcześniej będzie dostępny dla rośliny przy obecnych warunkach to co najmniej 3-4 tygodnie. Chociaż z 20 kg N z saletry bys musiał dać żeby ta przerwe wypełnić.

Opublikowano
12 minut temu, arnoldino napisał(a):

Też daje mocznik tylko troche później a jak masz braki już widoczne to jedynie saletra da radę je  wypełnić. Nawet jeśli już byś zastosował mocznik to i tak najwcześniej będzie dostępny dla rośliny przy obecnych warunkach to co najmniej 3-4 tygodnie. Chociaż z 20 kg N z saletry bys musiał dać żeby ta przerwe wypełnić.

Widać braki na pojedynczych roślinach jak się bardzo przyjrzysz. Ja atakuje teraz 40kg mocznika / ha dolistnie+ pełna dawka siarczanu magnezu+ 1 litr boru. Myślę że na dwa tygodnie wystarczy

Opublikowano

Zależy jaki bedzie przebieg pogody, jak się nic nie zmieni to powinno starczyć. Czyli w najbliższym czasie będziesz atakował z mocznikiem posypowo a teraz w oprysku na przetrzymanie pójdzie.

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał(a):

ja jary jęczmień posiałem w talerzówkę i zebrałem 1.5t, a tam gdzie normalnie posiany po buraku to 7.5t.

Tak więc jak już bardzo muszę przesiać to głęboka uprawa

Kilka lat temu jak u nas musieliśmy przesiewać na wiosnę to ja wykonałem orkę około 20cm posiałem pszenice plon przyzwoity, jeden sąsiad posiał pszenice bez orania to miał słabszy plon niż ja, a inny sąsiad posiał jęczmień w bez orce to nie to że słaby plon to cały czas był zielony dopiero po glifo dało rady wjechać kombajnem.

Opublikowano
29 minut temu, arnoldino napisał(a):

Zależy jaki bedzie przebieg pogody, jak się nic nie zmieni to powinno starczyć. Czyli w najbliższym czasie będziesz atakował z mocznikiem posypowo a teraz w oprysku na przetrzymanie pójdzie.

Zawsze tak robie. Tylko tym razem od regulacji minęło dość długo, z racji pogody. Dopiero przestało padać, może jutro wjadę i chociaż hybrydzie dam zupę. 

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Mi w zeszłym roku sprawdził sie oprysk, granula za póżno zadziała, chyba że ktoś czekał długo i ma juz tencze

Jak nie ma deszczu to  dolistne co kilka dni może i ma sens,  ale dobre dokarmianie to tylko w korzeń

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Można to zrobić bardzo tanio. 

No no dawaj, bo też jestem ciekawy 

Opublikowano
14 godzin temu, ravoj napisał(a):

diflufenikan - 140 g

Flufenacet 130g

metrybuzyna 50g

Tribenuron parę gramów 

+ Chlorotoluron 500g  gdzie mam wyczyńca 

Dzięki,
i nic sie nie dzieje jak dajesz na fazę szpilki w pszenicy? 

Opublikowano
9 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Zawsze tak robie. Tylko tym razem od regulacji minęło dość długo, z racji pogody. Dopiero przestało padać, może jutro wjadę i chociaż hybrydzie dam zupę. 

Pogody nie przeskoczysz niestety, taki rok się trafił. Jak tak dalej będzie z tymi opadami to trzeba by pomyśleć nad zabiegami kukuryznikiem jak w "sami swoi".

Opublikowano
9 godzin temu, ravoj napisał(a):

No no dawaj, bo też jestem ciekawy 

Koledze pewnie chodziło o Kristalon a nie te typowe „odżywki”. 

Pamiętam były lata że dawałem chyba 2kg zielonego na jesień. Może i tym razem tak też zrobię..🤔

Tylko jak to jest z dawkowaniem kiedy na worku napisane by stężenie było (nie pamiętam dokładnie) ale jak kiedyś przeliczałem to wychodziło kilkaset gramów na ha, nie 2 czy 4kg jak to się tu pisze. 

Opublikowano

Najtańsze sposoby podawania fosforu dolistnie to fosforan monoamonowy , a potasu to siarczan potasu
Oczywiscie oba nawozy przeznaczone do fertygacji.
Nie żadne cudowne produkty z intermagu czy adobu bo tam zawartość % PK jest dość mała po prostu.

Fosforan stosowałem w tym roku w rzepaku, bo kondycja plantacji była słaba ale to wyjątkowy przypadek.
Siarczan potasu próbowałem w pszenicy na parametry w fazie kłosa - parametry były ale moim okiem siadła od suszy bardziej niż plantacje nie wspomagane tym środkiem. 

Opublikowano (edytowane)

Ale tam też o Fertygacji było na etykiecie dawkowanie. Kristalon dużo kiedyś używałem, pszenica czy rzepak, do rzepaku + Bor. Wręcz ciemne to było po nim. Potem na Dr.Green, a teraz różnie. Czasami i nic nie daje 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
Godzinę temu, tobago napisał(a):

Koledze pewnie chodziło o Kristalon a nie te typowe „odżywki”. 

Pamiętam były lata że dawałem chyba 2kg zielonego na jesień. Może i tym razem tak też zrobię..🤔

Tylko jak to jest z dawkowaniem kiedy na worku napisane by stężenie było (nie pamiętam dokładnie) ale jak kiedyś przeliczałem to wychodziło kilkaset gramów na ha, nie 2 czy 4kg jak to się tu pisze. 

W aplikacji dolistnej jest 0,2-0,6kg na 100l wody.

Opublikowano
14 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

W aplikacji dolistnej jest 0,2-0,6kg na 100l wody.

Tyle dać to trzeba co dwa dni jeździć . Ja daję na 200 l do 4,5 kg 

Ostatnio żółtego dałem 2 kg. Bo tak mi stykało. 

Jak sądzicie jest sens dawać na jesień siarczan magnezu posypowy 100 kg/h czy lepiej wiosna 200 kg ? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Patrząc na to jak długo się rozpuszcza to lepiej późną jesienią niż wczesną wiosną dawać zwłaszcza że nie wiadomo czy dasz radę wyjechać z pola bo wjechać zawsze się da

Opublikowano
11 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Dzięki,
i nic sie nie dzieje jak dajesz na fazę szpilki w pszenicy? 

Mojej nic się nie działo, sąsiad też tak jedzie bo podpatrzył ode mnie i też zadowolony a 40 lat na wiosnę tylko pryskał

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 08:22, ravoj napisał(a):

diflufenikan - 140 g

Flufenacet 130g

metrybuzyna 50g

Tribenuron parę gramów 

+ Chlorotoluron 500g  gdzie mam wyczyńca 

A jakby chlorotoluron dać w osobnym oprysku tylko miejscowo gdzie jest wyczyniec to jaka dawka by dobra była? Też 500g?