Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Dawid708 napisał(a):

Jest sens pryskać skracać jak ma 8 lisci?

Jest sens, zawsze coś przysiadzie do gleby. Nie będzie efektu książkowego ale pomoże mu. Musisz poprostu większe dawki dać nic na rzepak 4 liscie

Edytowane przez Badwolf
  • Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, ejczbio napisał(a):

Już braki azotu? 100kg mocznika na słomę i 80kg pod pług. Chyba trzeba jechać z saletrą pod deszcz i tak myślę, że stówka może być mało.

IMG_20251007_145843.jpg

IMG_20251007_145104.jpg

IMG_20251007_145055.jpg

przy takim nawożeniu to braki moga być w grudniu, tu jest kilka roślin "brzydkich"

zobacz czy nie ma śmietki na tych z żółtymi liścmi, albo jakichś innych szkodników

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 17.09.2025 o 09:18, Minkes napisał(a):

Mi pomógł pirymikarb w tym sezonie, zobaczymy ile dni zatrzyma.

Zastanawiałem się, czy gdyby go zastosować z początku, jak były te problemy z pchełką u nas na dolnym śląsku, to by coś to pomogło.

Opublikowano
13 godzin temu, excited1997lub napisał(a):

Czy pyrymikarb zwalczył również larwy w korzeniu czy tylko nalot muchowki?

W korzeniu to musiałbyś dursbanu porządnie dołożyć, teraz niestety nie ma nic na larwy.

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Jakie to tam odżywki dajesz? Pisałeś ze rzepak jasny że coś tam, co ty chcesz od tego rzepaku? Jest git

To jest moja własna działka, braki są na dzierżawie i sianym w st. 

Mangan molibden fosfor protiokonazol w sumie w sumie koszt 60zl jakieś. 

Opublikowano

Jadę kończyć regulację.

Pytanie bo daje teraz po

0,5 caryks ,

0,5 Teby.

10 kg mocznika

2 kg odżywki

Robak 

0,6 Boru

0,6 manganu 

I czy mogę dać na JEDNO liscienne do tego 0,7 labradora ?????????

Ktoś robił tak i się że nic nie uszkodzi rzepaku ? 

1 godzinę temu, STIG13 napisał(a):

nie brał larwy

Brał tylko przy większej dawce rzędu 0,9 l do tego cyperkil 0,25 

Miałem na początku tak że śmietka zaatakowała 100 proc plantacji .

Jak zrobiłem ten zabieg przy przy połączeniu z yamato to szlak ja trafił. Co prawda pęd główny zjadła do połowy  ale wypuścił po bokach i dał jeszcze świetny plon. 

• Confused 1
Opublikowano
50 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Jadę kończyć regulację.

Pytanie bo daje teraz po

0,5 caryks ,

0,5 Teby.

10 kg mocznika

2 kg odżywki

Robak 

0,6 Boru

0,6 manganu 

I czy mogę dać na JEDNO liscienne do tego 0,7 labradora ?????????

Ktoś robił tak i się że nic nie uszkodzi rzepaku ? 

możez

ja tak wczoraj jechałem

3 godziny temu, matisz napisał(a):

0.75 tebu +0.75 Labrador + mocznik +siarczan magnezu +Micro 

Jak na pierwszy siew starym siewnikiem chyba wstydu nie ma. 

20251008_095245.jpg

nie ma wstydu?! Paaaanie! Piekny rzepak!

Kilka stron wcześniej pokazałem jak u mnie wygląda rzepak siany sprzętem za miliony....🙆‍♂️

Opublikowano

Na noc zapowiadają 10°, jest sens wyjeżdżać z tebu wieczorem? Na trzy kolejne dni 14-15° i w nocy 8-9. Uprzedzając odpowiedzi, jutro deszcz piątek sobota wiatr 30kmh

Opublikowano

U mnie jest masakryczna smietka. Praktycznie co druga roslina nie ma korzenia. Puszcza korzonki w bok. Taka roślina przeżyje? Odbuduje ona korzen palowy? Czy szlak ją strzeli?

Te pierwsze rosliny maja po 8 lisci a obok stoja po 3-4 ktore pozniej powschodzily... Smietka jest na tych wlasnie duzych.

Opublikowano
W dniu 30.09.2025 o 07:35, panczo1922 napisał(a):

będzie git

Patrzę na wasze rzepaki to wielki smutek mnie bierze:(:(

Mój taki gówniany że masakra. Siany 28.08, na drugi dzień spadło 40L, co prawda pzez cały dzień ale jak widać wystarczyło.

Na ten mement zrobione jedynie samosiewy.

Wuj mnie juz strzela jak na niego patrzę. teraz ochłodzenie to już w ogóle zwolni wzrost...

Dwa zdjęcia działka nr 1 odmiana DK Excited

Dwa zdjęcia działka nr 2 odmiana Derrick

IMG20250929154811.jpg

IMG20250929154821.jpg

IMG20250929160336.jpg

IMG20250929160358.jpg

Zostawiasz czy kasujesz?

Opublikowano
5 godzin temu, ejczbio napisał(a):

Już braki azotu? 100kg mocznika na słomę i 80kg pod pług. Chyba trzeba jechać z saletrą pod deszcz i tak myślę, że stówka może być mało.

IMG_20251007_145843.jpg

IMG_20251007_145104.jpg

IMG_20251007_145055.jpg

Jak będzie zima jak w tamtym roku to ja bym poczekał i w pod koniec listopada mu sypnął 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Na noc zapowiadają 10°, jest sens wyjeżdżać z tebu wieczorem? Na trzy kolejne dni 14-15° i w nocy 8-9. Uprzedzając odpowiedzi, jutro deszcz piątek sobota wiatr 30kmh

Ja bym jechal

Opublikowano
Godzinę temu, Andpol napisał(a):

Zostawiasz czy kasujesz?

Narazie rośnie

jeśli będę kasował to dopiero w marcu...

Dziś zrobię zdjęcia w tym samym miejscu jak wygląda od tego czasu...

Wniosek z wczoraj - nigdy więcej doglebówki!

Od brzegów pola gdzie przez pomyłkę jedna sekcja była wyłączona to na szerokość 2m od góry pola do samego dołu rzepak jak skurczybyk! Wręcz książkowy...

Opublikowano
5 godzin temu, STIG13 napisał(a):

nie brał larwy

2l brały.

2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

U mnie jest masakryczna smietka. Praktycznie co druga roslina nie ma korzenia. Puszcza korzonki w bok. Taka roślina przeżyje? Odbuduje ona korzen palowy? Czy szlak ją strzeli?

Te pierwsze rosliny maja po 8 lisci a obok stoja po 3-4 ktore pozniej powschodzily... Smietka jest na tych wlasnie duzych.

Jak będzie łagodna zima to przeżyje, korzenia głównego nie odbuduje, będzie tylko na bocznych jechać, jeśli ubezpieczysz i będziesz chciał jakieś odszkodowanie to mogą nie wypłacić przez śmietkę.

• Like 1