Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał(a):

u nas smietki tez nie ma, problem była pchełka i wszelkiej maści pszyce na malutkim rzepaku. czesto rzepak w fazie 1 liscienia już był dziurawy

Trafiona przy okazji zabiegów na pchełke biorąc pod uwagę duża częstotliwość zabiegów insektycydowych. 

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, Maniaks napisał(a):

Jaką dawką siejesz przez rozsiewacz?

A ten rzepak powschodził do pierwszej ulewy czy właśnie nie? Bo wg. mnie to właśnie te ulewy z września załatwiły nam rzepak na dolnym śląsku (ten który przed nimi nie zdążył powschodzić), bo co chwilę dopadywało i było zimno. W dodatku jeszcze te robaki. Dwa lata temu wrzesień mega gorący, to rozumiem presję, ale w tym? Zimne lato, teraz początek października, a tu już prawie pół nocy temperatura poniżej zera i to dwa dni z rzędu, a robactwa tyle, że szok. Chodziłem po świeżo zasianej pszenicy początkiem tego tygodnia, a tam między nogami biało od mszyc czy innego cholerstwa. Goła ziemia, rozumiecie? To co tam będzie się działo, jak tylko pszenica czy inny jęczmień powschodzą... 

Dlatego ja już nie planuję więcej siewów na koniec sierpnia, początek września. Co z tego, że dolnośląskie, jak rzepak wolniej rośnie, jak robale go jedzą. Wolę się martwić, jak rzepak zatrzymać jesienią, aniżeli jak sprawić, żeby on w ogóle był do zimy.

siałem 23.08, sucho było i nie powschodził przed deszczem

Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, tripad napisał(a):

Trafiona przy okazji zabiegów na pchełke biorąc pod uwagę duża częstotliwość zabiegów insektycydowych. 

O czym Wy piszecie? Jakie trafienie? Jak pryskałem pyretroidem jednego dnia, a na drugi dzień siałem nawóz, to tyle samo robactwa latało, co poprzedniego dnia podczas oprysku. I wcale nie wlewałem tylko wody do opryskiwacza, więc? Codziennie mam jeździć po rzepaku do momentu aż robaka nie będzie czy co?

Teraz, yacenty napisał(a):

siałem 23.08, sucho było i nie powschodził przed deszczem

A jak przyszedł deszcz, to jak często przepadywało? Pewnie przez dobre dwa tygodnie, zgadza się? I przy okazji temperatura spadła znacznie.

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano (edytowane)

Maniaks czytaj ze zrozumieniem pisałem o śmietce.  A wiem,  że jak pryskalem na pchełkę był nalot śmietki i tu trafiłem. 

Edytowane przez tripad
Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał(a):

Bardzo ładny rzepak , teraz ze szkodników które realnie mogą uszkodzić rzepak a da się to zlikwidować to może wystąpić jeszcze gnatacz , ale póki co nie ma warunków żeby się pojawił , a zwalczanie w razie czego to jak już sie pojawi 

PT312 Jestem z niego zadowolony. Od siewu na razie mu sprzyjają warunki. Wschody dość równe, robactwo i ślimaki w tym roku szkód nie zrobiły. Gnatarza miałem sporo w tamtym roku teraz na razie nic nie widać. 

Opublikowano
8 godzin temu, Badwolf napisał(a):

Wyszło mi jedna ścieżka opryskiwacza od sąsiada co miał kartofle. Czym to sensownie poprawić. Poszło 0.25 navigatora + 1.6 metazachlorem jak rzepak miał 4 liscie. Navigatora cos jeszcze mam ale nie wiem czy on da rade

IMG_20251005_090743.jpg

Ladiva załatwi bodziszka

• Root Admin
Opublikowano
58 minut temu, Maniaks napisał(a):

O czym Wy piszecie? Jakie trafienie? Jak pryskałem pyretroidem jednego dnia, a na drugi dzień siałem nawóz, to tyle samo robactwa latało, co poprzedniego dnia podczas oprysku. I wcale nie wlewałem tylko wody do opryskiwacza, więc? Codziennie mam jeździć po rzepaku do momentu aż robaka nie będzie czy co?

A jak przyszedł deszcz, to jak często przepadywało? Pewnie przez dobre dwa tygodnie, zgadza się? I przy okazji temperatura spadła znacznie.

4 dni deszczu, ale wszystkie 4 z duzym opadem

image.png

Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 00:16, Ernst98 napisał(a):

Wiatr nie jest im straszny, to trzeba przyznać :) 

Mam mały problem z nimi, pewnie będziesz wiedział co jest nie tak, ale to na privie napisze.

jaki to problem? bo też jestem użytkownikiem tych dysz i jestem ciekawy ;)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Maniaks napisał(a):

Jaką dawką siejesz przez rozsiewacz?

Nie ważyłem, ale na 80 arów , poszło jakie 150 kg saletry i ze 7 kg rzepaku . Wydaje wie dużo, ale to było talerzowane po siewie energicznie , na dość sporą głębokość, wiec straty we wschodach zakładałem spore . 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.10.2025 o 14:14, ravoj napisał(a):

Kurde a ja planowałem 0.38 toprex + 0.38 metko , może za ostro?

I jak robiłeś ? 

Jutro niby zapowiadają spoko temperatury więc, planuje jechać:

Metkonazol (remocco 60 g/l ) w dawce 0,80l/ha =48 g metkonazolu  (
+ do tego 
paklobutrazol (250 g/l  Pascal 250 SC) w dawce 0,15 l/ ha = 37,5 g paklobutrazolu 

Niby 37,5g paklobutrazolu to tyle co w toprexie 0,3 l/ha
Tylko, ze w toprexie jest jeszcze difenokonazol 

Do wszystkiego Bor oraz coś na szkodniki np cyperkill 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

Od kilku dni temperatury się już unormowały dziś w dzień 14 stopni ma być w nocy minimalna koło 5-6 planuje pryskać belkar kliper zwiększać dawkę jak rzepak ma już 6+ liści właściwych ?

Opublikowano
9 minut temu, lukasz493 napisał(a):

Od kilku dni temperatury się już unormowały dziś w dzień 14 stopni ma być w nocy minimalna koło 5-6 planuje pryskać belkar kliper zwiększać dawkę jak rzepak ma już 6+ liści właściwych ?

Pytanie czy chwasty nie są już zakryte, u mnie 6 liści i nie widać ziemi już. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

9 minut temu, lukasz493 napisał(a):

Pytanie czy chwasty nie są już zakryte, u mnie 6 liści i nie widać ziemi już. 

nie są toprex w dawce 0.45 jakoś ładnie go wdusil w ziemię a że siany striptill i borowina to jakoś nie goni w kapuche zwiększać dawkę czy nie ma sensu ? po jakim czasie od belkar kliper można robić poprawkę na jednoliścienne ? chyba że lepiej dziś zrobić poprawke jednoliscienne select a dopiero jutro belkar czy tam pojutrze

Opublikowano

Witam. 

Muszę skasować 4 ha rzepaku. Pryskane przed wschodowo Mezzo + BoaPro. 2 dni po pryskaniu spadł duży deszcz i pewnie go to przyłatwiło. Czy talerzówka i siew pszenicy, czy trzeba orać? 

Opublikowano
31 minut temu, lukasz493 napisał(a):

nie są toprex w dawce 0.45 jakoś ładnie go wdusil w ziemię a że siany striptill i borowina to jakoś nie goni w kapuche zwiększać dawkę czy nie ma sensu ? po jakim czasie od belkar kliper można robić poprawkę na jednoliścienne ? chyba że lepiej dziś zrobić poprawke jednoliscienne select a dopiero jutro belkar czy tam pojutrze

Priorytetem powinien być zabieg na dwuliścienne. Jednoliścienne nawet w miarę skutecznie idzie załatwić wiosną.

Opublikowano
28 minut temu, michal009 napisał(a):

Witam. 

Muszę skasować 4 ha rzepaku. Pryskane przed wschodowo Mezzo + BoaPro. 2 dni po pryskaniu spadł duży deszcz i pewnie go to przyłatwiło. Czy talerzówka i siew pszenicy, czy trzeba orać? 

Orać , ja kiedyś tak miałem i zrobiłem głęboko samym scierniskowcem i bardzo się męczyła pszenica potem żałowałem że nie oralem 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
36 minut temu, michal009 napisał(a):

Witam. 

Przesuwałem rzepak jęczmieniem jarym po talerzowe. Nigdy więcej.

Tylko głęboka orka

• Like 1