Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał(a):

Jak chcesz jeszcze go wstrzymać to zamień protio na tebu.

Można i tak zrobić, myślałem o 0,4 moddusa i 0,7 tebu

Opublikowano
14 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam znajomego, który bierze od bardzo znanej formy n O... Rsm. Wlewa do mauzerow 1000l. Miał chyba 4 i 2 z nich zamarzły. Lane z jednej beczki. Nie chcę ryzykować 

Nie zamarzły , tylko skrystalkizowały . Druga sprawa że taki rsm 32 ma tendencję do krystalizacji , dlatego trza kapnąć trochę wody żeby zrobić stężenie ok 27-29% i mróz tego wówczas nie ruszy 

Opublikowano
4 godziny temu, micgal39533 napisał(a):

Jechać dziś z jednoliściennymi czy poczekać? Zapowiadający 0/-1 w nocy

Czym chcesz pryskać i jakie dawki na dość spore samosiewy? 

Dziś przymrozki, jutro podobnie chyba poczekam po niedzieli. Rzepak jeszcze mały unie . 

Opublikowano
Turok napisał:

Turok napisał:

jaki środek lub kombinacje polecacie na reguracje rzepaku , myślałem nad toprex w dawce 0.3l na ha czy coś innego polecacie

ponawiam pytanie

Toprex może być, Caryx + tebu, Caryx, tebu + metko jest dużo opcji.

• Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał(a):

Nie zamarzły , tylko skrystalkizowały . Druga sprawa że taki rsm 32 ma tendencję do krystalizacji , dlatego trza kapnąć trochę wody żeby zrobić stężenie ok 27-29% i mróz tego wówczas nie ruszy 

chyba ze kupił wode :P
Cała reszta tak jak mówisz.

Ja mam zbiornik na rsm w starej stodole, wiadomo szału nie ma co do temperatury, bo są przeciągi ale jednak zawsze mniej wiatru i zawsze kapkę cieplej niż bezpośrednio na zewnątrz i teraz jak wybieram rsm w lutym to ze zbiornika idą takie jakby "kamyczki" które blokują pompę. są wielkości kilku milimetrów, jak się robi ciepło to ich nie ma :)

Juz niestety dwa razy zawaliłem pompę przy tankowaniu bez filtra

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

chyba ze kupił wode :P
Cała reszta tak jak mówisz.

Ja mam zbiornik na rsm w starej stodole, wiadomo szału nie ma co do temperatury, bo są przeciągi ale jednak zawsze mniej wiatru i zawsze kapkę cieplej niż bezpośrednio na zewnątrz i teraz jak wybieram rsm w lutym to ze zbiornika idą takie jakby "kamyczki" które blokują pompę. są wielkości kilku milimetrów, jak się robi ciepło to ich nie ma :)

Juz niestety dwa razy zawaliłem pompę przy tankowaniu bez filtra

ja tam leję RSM przez sito w opryskiwaczu

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

ja tam leję RSM przez sito w opryskiwaczu

w dużym opryskiwaczu miałem filtr ssawny, w małym nie mam i niestety wpakowałem sie na minę.
Teraz dokładam filtr na ssaniu, albo zapinam motopompę i leje do zbiornika przez sito wstępne.

• Like 1
Opublikowano

No niestety im większe stężenie tym szybciej rsm krystalizuje i się wytrąca. Jak się przez zimę trzyma 32% to obowiązkowo mieszadło choćby takie jak do klejów do Mausera wstawić albo pompą wąż przez wsadzić a zaworem niech ciągnie to się rozmiesza. Jak jeszcze robiłem na Agro to zbiorniki były pod korek zalewane jesienią a w lutym czy marcu zależnie jak pogoda była to wąż przez właz się wrzucało pompa włączona i tak przez parę godzin sobie chodziła to wracało do pierwotnej postaci.

Opublikowano
6 godzin temu, Andpol napisał(a):

@ravoj zapodaj swój rzepak jak wygląda bo ja na swój patrzeć nie mogę w tym roku.

O Stary, powiem Ci,  że wygląda nawet nieźle, z daleka już go na Chemłskiej widać, soczysta zieleń,  bo w końcu przecież  dostał po wschodach przed deszczami 150 mocznika .

Zaraz będę tamtędy jechał to wrzucę. Martwiłem się tym spartaczonym siewem, ale jednak tam pod słomą wilgoć była i to był strzał w dyche, 

Dzisiaj pszenicę po gryce też po samej talerzówce siałem, trochę zapychało, ale myślę że również będę zadowolony. 

Ile to czasu i paliwa na orkę idzie, po orce agregat, to ja bronie się jak mogę od pługa i jak na razie w 2025 jeszcze nie podpinałem

5 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Masz takie samo myślenie jak ja...

Jesteśmy chyba na samym końcu łańcucha, po nas już nikt może tego wszystkiego nie kupić :(:(

Rolnik jest od zarania dziejów fundamentem gospodarki i niestety najważniejszym żywicielem wszelkiego pasożytnictwa. Sam niewiele ma i mieć nie może, majątki mają wszelcy pośrednicy co żerują na rolniku. Zobaczcie jak kupcy, sprzedawcy, pośrednicy, handlarze wille postawili sobie i swoim dzieciom

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Andpol napisał(a):

@ravoj zapodaj swój rzepak jak wygląda bo ja na swój patrzeć nie mogę w tym roku.

Mówisz masz:

IMG_20251002_152720294_HDR_copy_2048x1536.jpg

IMG_20251002_152842192_HDR_copy_2048x1536.jpg

IMG_20251002_153358552_HDR_copy_2048x1536.jpg

Nie jest książkowo, bo jak pamiętasz i słoma źle pocięta, i dużo, za wysoko, siewnik też nie do słomy, ale źle nie ma. Excidet sobie poradzi, ubezpieczony, ale jeszcze nie skrócony a już czas. Robaki zniszczone, dwuliścienne też, została poprawka gramnicydem i Toprex 

Wrócę za tydzień z urlopu  to skrócę, teraz zimne noce go skracają. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

w dużym opryskiwaczu miałem filtr ssawny, w małym nie mam i niestety wpakowałem sie na minę.
Teraz dokładam filtr na ssaniu, albo zapinam motopompę i leje do zbiornika przez sito wstępne.

Właśnie a co zrobiłeś z tym ciąganym? Sprzedany?

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał(a):

Dzisiaj pszenicę po gryce też po samej talerzówce siałem, trochę zapychało, ale myślę że również będę zadowolon

Jest taka wilgoc, ze praktycznie na wierzchu powschodzi. Wczoraj troche zasialem i dzis reszte. Sialem na 1cm miejscami moze nawet nie i po nocy juz gniecie sie w palcach

Opublikowano
Godzinę temu, mich18 napisał(a):

Panowie warto jeszcze podać azot saletra ok 40n/ha rzepak już po regulacji dwa tygodnie temu faza 8 liści troszkę zCzynaja się robić fioletowe przebarwienia 

Już 8 liści 🙆‍♂️ do zimy to daj jeszcze ze 100mocznika bo tej saletry na długo nie starczy . 

Opublikowano
2 godziny temu, Zetor-7340 napisał(a):

Tak 0,4 placowo mi wyszedł

Mieszałeś może kiedyś chlopyralid ze środkiem na jednoliścienne ?

Można czy raczej nie?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Właśnie a co zrobiłeś z tym ciąganym? Sprzedany?

tak, od razu

1 minutę temu, Fugeo napisał(a):

Mieszałeś może kiedyś chlopyralid ze środkiem na jednoliścienne ?

Można czy raczej nie?

w kukurydzy :P

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Już 8 liści 🙆‍♂️ do zimy to daj jeszcze ze 100mocznika bo tej saletry na długo nie starczy . 

Taki powinien być , w tym roku zimno nie urośnie za duży

Opublikowano

Ewidencja elektroniczna środków ochrony roślin przesunięta o rok  

https://www.topagrar.pl/articles/zarzadzanie/elektroniczna-ewidencja-opryskow-przesunieta-ile-czasu-zyskali-rolnicy-2539155

• Thanks 1