Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o to chodzi, wykończyć małe rolnictwo a potem się zobaczy, może i na gmo zezwolą jak już będą mieli ziemie we własnych rękach.

2 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

na robaczki dodać coś do chwastów na jednoliścienne czy może na skracanie ? dałem cyperkill dwa dni temu podczas herbicydów na dwuliścienne

cyperkill to się dodaje do każdego zabiegu w rzepaku, przynajmniej ja tak robię nie patrzę nawet czy są czy nie jak jadę to wole dodać.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
W dniu 17.09.2025 o 22:38, yacenty napisał(a):

Wyczyniec i wiechlina 

Poprawkę robić będziesz czy 1 oprysk wystarczy? Mam od miedz jakieś trawy a labradorem to szkoda pryskać bo nawet 2 l nic im nie robi i myślę tym evolutionem prysnąć tylko czy 1l na ha nie przypali rzepaku?

Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 19:54, misio3p napisał(a):

4 dni temu poszło 0,8l labradora na ha, jęczmień już siada, a na wyczyńcu nie widać by coś się działo. Czym wykonać poprawkę na jednoliścienne? Propachizafop, fluazufop czy może kletodym?

Najgorsze miejsca wyglądają tak:

att.bPhOK1CGJ507gP76Pl6Enq8TeJB_xcIdTxmOdvbyLcE.jpeg

Na takie coś mam uszykowane 1,5l/ha agila, te 0,8l labradora widzę że załatwiło cały jęczmień, a wyczyńca trochę sponiewierało.

Opublikowano
10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ja bym nie robił niczym , chyba że 0,5 tebukonazolu , ale jak ten większy bedzie miał 6 liści

A miałem pryskac dovvo  0.15 sam już niewiem 

• Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, masa24 napisał(a):

Czemu w technologii cl dajecie sam imazamoks a nie np te cleravo Flex.  ? Jeszcze cos na chwasty bedzie szlo ? Inazamoks samosiewy zbóż tez kasuje ? 

Jak kiedyś robiłem cleravo to normalnie samosiewy się zwalczało graminicydem 

Opublikowano
7 minut temu, slavik80 napisał(a):

Inazamox w fasoli jednolisiennych nie rusza..w rzepaku pewnie samosiewom niegroźny

Rusza rusza. Przy takim rowie zrobilem 2x mijaka corumem to taka chwastnica, ze w pas

Opublikowano

Trochę spóźniona, ale co zrobić. 

Caryx 0,65 + Caramba 0,15 (resztki z pszenicy) + Furtado 0,8 + Sherpa 0,25l + ProHorti Bor + Mo 1,5l + PolyPro Mn 1l

IMG_3715.jpeg

IMG_3720.jpeg

• Like 1
Opublikowano

Jakby się ktoś też zastanawiał to 0,35 Navigatora a dokładnie mówiąc Iguany dobrze sobie radzi ze słonecznikiem. Nawet jak się odbije choć wątpię to przymrozki już zrobią z nim robotę.

IMG_3721.jpeg

Opublikowano
12 godzin temu, pep14 napisał(a):

W tym roku wszystkie plagi. Na początku susza i wschody na poziomie 0- 25 % w zależności, od technologii, po deszczach i dosianiu ręcznym taka plaga pchełki, że oprysk już dwa razy acemitydem z zachowaniem odpowiednich warunków cieczy, a robactwo tylko sia śmieje. W moim regionie ( pogranicze opolskie/śląskie) na ten moment 80-90 % rzepaku do przesiania zbożem lub inną uprawa. 

Nie wierzę że aż tak jest zle 

W 10-20 % to jeszcze jestem w stanie uwieezyć , ale nie w 90%

2 godziny temu, ervyn napisał(a):

Trochę spóźniona, ale co zrobić. 

Caryx 0,65 + Caramba 0,15 (resztki z pszenicy) + Furtado 0,8 + Sherpa 0,25l + ProHorti Bor + Mo 1,5l + PolyPro Mn 1l

IMG_3715.jpeg

IMG_3720.jpeg

O kużwa , kiedy był siany , strasznie wyrośnięty już 

5 godzin temu, ravoj napisał(a):

Co to jest technologia co ??

Nie CO , tylko CL , rzepak który możesz jechać herbicydami które normalny rzepak zniszczą 

7 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak kiedyś robiłem cleravo to normalnie samosiewy się zwalczało graminicydem 

Soję pryskałem Pulsarem ( imazomoks) to samosiewy zbóż czy chwastnice zniszczyło , miałem kupiony środek na jednoliścienne , ale pulsar upalił wszystko , choć za wiele tego nie było 

7 godzin temu, masa24 napisał(a):

Czemu w technologii cl dajecie sam imazamoks a nie np te cleravo Flex.  ? Jeszcze cos na chwasty bedzie szlo ? Inazamoks samosiewy zbóż tez kasuje ? 

Sieję w większości zwykły rzepak ,to pryskam normalną doglebówką wszystko , a że z soi mi zostało Pulsaru , 1 litr , to akurat na 2,5 ha miałem to co zasiałem CL 

Opublikowano
25 minut temu, ervyn napisał(a):

16.08 Lid Amoroso 43szt

Będzie kapusta z niego , za pożno regulacja

12 godzin temu, jacek37 napisał(a):

A miałem pryskac dovvo  0.15 sam już niewiem 

TYm środkiem możesz , sle te duże nie zatrzymiesz