Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Siany 19.08. Poszedł Buster 0,4l na 1 liścienie, można taka sama dawka poprawic za jakiś czas? Dzisiaj mija tydzień od oprysku, myślę że jeszcze samosiewy wyjda. 

20250910_175750.jpg

Czym siane i jaki rozstaw ?

Opublikowano
2 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Nie zadziała, znajomy siał zaprawiony i rzepak jest sito...

Zaprawiony czym? Bo to zasadnicze pytanie . Nuprid - Prestige czy inne na to kopyto trzymają 4-6 tygodni 

Bo teraźniejsze zaprawy to tyle co i by nie były zaprawiony niczym,  różnicy nie widać 

Opublikowano

Ty po 7 godzinach mówisz że powinien się wchłonąć, gdybyś zrobił caryxem to pryskając godzinę przed dreszczem miałbyś 100% pewność że zadziała. 

Myślę że po 7 godzinach nawet taki wynalazek się wchłonie.

Opublikowano

No dobra, ale dzisiejsze zaprawy w opisie czyli zapewne i na etukiecie mają wpisaną ochrone przed pchełką. Kupiłem nasiona po 1600zł z taką zaprawą, a rzepak sito tuż po wschodach. Może by to zareklamować, za coś chyba biorą kase? 

Siałem też swoimi nasionami to nie dość, że wschody dużo lepsze, rzepak jest wiekszy to jeszcze czysty...

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Nie wiem o jaki ten Mentor ci chodzi, ale jak wstukałem w klawiaturę to wyskoczył mi MENTOR , tyle że jest tam sam Metkonazol , a Caryx ma inne składniki ?

Mentor o którym piszę ma chlorek mepikwatu 210g/ metkonazol 30g/ l

Opublikowano
9 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Siany 19.08. Poszedł Buster 0,4l na 1 liścienie, można taka sama dawka poprawic za jakiś czas? Dzisiaj mija tydzień od oprysku, myślę że jeszcze samosiewy wyjda. 

20250910_175750.jpg

czym siany?

Jest ogromny:)

U mnie siew 28.08 i cały czas wschodzi...

2 godziny temu, ervyn napisał(a):

Ty po 7 godzinach mówisz że powinien się wchłonąć, gdybyś zrobił caryxem to pryskając godzinę przed dreszczem miałbyś 100% pewność że zadziała. 

Myślę że po 7 godzinach nawet taki wynalazek się wchłonie.

dlaczego wynalazek?

Formulacja oraz substancje aktywne takie same jak Caryx...

W zeszłym roku stosowałem to po raz pierwszy po 10 latach używania Caryxa.

Nie ma żadnej, powtarzam, żadnej różnicy! wciąga rzepak w glebę aż milo!

Ale jak chcecie przepłacać za markę to droga wolna....

Opublikowano

Bo ma kiepską reklamę 😝 Pisałem o tym w zeszłym roku, ile to było argumentów że na pewno gorsze nośniki, że to, że tamto. Mimo wszystko wybrałem zamiennik który jest sporo tańszy i byłem nie tylko zadowolony ale jeszcze zostało parę zł w kieszeni.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Henryk69 napisał(a):

Mentor o którym piszę ma chlorek mepikwatu 210g/ metkonazol 30g/ l

Ok . A dokładniejsza nazwa , bo mi wyskakuje Mentor gdzie sklad to sam metkonazol ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Wody wystarczy wszystkim na wschody

Screenshot_20250911_071132_Ventusky.jpg

Wez przestan denerwowac ludzi. Znowu byly takie zapowiedzi. U mnie mialo spasc najwiecej wody w kraju. Patrze teraz na radar to nie wiem czy w ogole trafi.... 6 tydzien sie wczoraj zaczal bez normalnego deszczu

• Sad 1
Opublikowano
21 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Czajkowski, 44 cm.

Axion 870 z przodu? 

1 godzinę temu, Dastan napisał(a):

No dobra, ale dzisiejsze zaprawy w opisie czyli zapewne i na etukiecie mają wpisaną ochrone przed pchełką. Kupiłem nasiona po 1600zł z taką zaprawą, a rzepak sito tuż po wschodach. Może by to zareklamować, za coś chyba biorą kase? 

Siałem też swoimi nasionami to nie dość, że wschody dużo lepsze, rzepak jest wiekszy to jeszcze czysty...

Pisane było przezemnie i jeszcze jedna czy 2 osoby że to nie działa, ja już 2 sezon na zwykłej. Mało tego przedstawiciel pewnej  dużej firmy/hodowli sam odradzał zakup na zaprawie insketycydowej. 

Opublikowano
9 minut temu, kamil800 napisał(a):

Wez przestan denerwowac ludzi. Znowu byly takie zapowiedzi. U mnie mialo spasc najwiecej wody w kraju. Patrze teraz na radar to nie wiem czy w ogole trafi.... 6 tydzien sie wczoraj zaczal bez normalnego deszczu

U mnie coś zaczyna kropić ale to za mało żeby dobrze ziemię zmoczyło i rzepak kiełkował bo wschody ujowe.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Andpol napisał(a):

U mnie coś zaczyna kropić ale to za mało żeby dobrze ziemię zmoczyło i rzepak kiełkował bo wschody ujowe.

To sie skonczy na tym, ze zmoczy ziemie na 2cm. Rzepak pokielkuje i uschnie w cholere bo pod spodem bedzie mial kolejne 5cm kurzu. Mialo tak lac. Mialo wszystki pływać a według radaru 5l spadnie 🤦 powtorka z rozrywki jak 3 tyg temu przed siewem mialo byc 20l a skonczylo sie na 0.5

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

To sie skonczy na tym, ze zmoczy ziemie na 2cm. Rzepak pokielkuje i uschnie w cholere bo pod spodem bedzie mial kolejne 5cm kurzu. Mialo tak lac. Mialo wszystki pływać a według radaru 5l spadnie 🤦 powtorka z rozrywki jak 3 tyg temu przed siewem mialo byc 20l a skonczylo sie na 0.5

Z tego wszystkiego bez deszczu cieszą się ci co fasolę mają jeszcze na polach a mają jeszcze sporo.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Andpol napisał(a):

Z tego wszystkiego bez deszczu cieszą się ci co fasolę mają jeszcze na polach a mają jeszcze sporo.

Ale ja sam mam 5 ha wycietej w poniedzialek 😂 tylko 3ha zebralem i wole aby zmokla ale pod warunkiem, ze ten deszcz cos da a nie tylko ją zmoczy i tyle

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
53 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Axion 870 z przodu? 

Pisane było przezemnie i jeszcze jedna czy 2 osoby że to nie działa, ja już 2 sezon na zwykłej. Mało tego przedstawiciel pewnej  dużej firmy/hodowli sam odradzał zakup na zaprawie insketycydowej. 

Tak, axion jakiś, modelu nie pamiętam.