Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, lassie napisał(a):

Słabo to widzę, uprawowo siewny, wirówka z talerzowym siewnikiem może by było 

A i talerzowym w bezorce rzepak średnio potrafi być, się towarzystwo bardzo rozleniwiło ostatnio i pluga zapinać się nawet niechce 😅

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

W tym roku nie siejesz w okolicy 1 września?

Nie, tydzień szybciej bo pozniej będzie krucho z czasem 

• Root Admin
Opublikowano

Niby tak, ale zobacz na Bismarck to chyba pierwszy zarejestrowany środek z pendimetalina do rzepaku. Ma też chlomazon i w zaleceniach dodanie metazachlor, czyli rozwiązanie idealne 

Opublikowano

Właśnie poczytałem i słabo to wygląda jak ktos ma problem z tymi chwastami. A stosował ktoś rozwiązanie proponowane przez Corteve czy zabieg samym chlomazonem i poprawka navigatorem? 

Opublikowano
41 minut temu, lukasz222 napisał(a):

U mnie navigator, podobnie jak Belkar+Kliper słabo sobie radził z fiołkiem i bodziszkiem 

I mnie belkar bodziszka zwalcza ładnie tylko najważniejsze to by nie był za duży bodziszek bo go tylko po kręci i odbije. 

Ladiva podobnie. W tamtym roku poprzeczniak poprawiałem ladiva na 9 liści i nic rzepakowi nie bylo

Opublikowano
20 minut temu, Damian_B napisał(a):

I mnie belkar bodziszka zwalcza ładnie tylko najważniejsze to by nie był za duży bodziszek bo go tylko po kręci i odbije. 

Ladiva podobnie. W tamtym roku poprzeczniak poprawiałem ladiva na 9 liści i nic rzepakowi nie bylo

Żadnych objawów reakcyjnych rzepaku po ladiva nie zaobserwowałeś? A z której hodowli miałeś odmiany?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Agrest napisał(a):

Jeszcze nie było takiego roku żeby słoma nic po żniwach nie skruszała. Dwa razy talerzowana po jęczmieniu w inne lata to już było w polu niemal czysto.

Prawda. Przy mloceniu u mnie sloma w pszenicy bylo nornalnie zielona. Do tej pory to ona dopiero zmienila kolor na zolty🤦 bardzo slabo sie to miesza

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, arnoldino napisał(a):

Żadnych objawów reakcyjnych rzepaku po ladiva nie zaobserwowałeś? A z której hodowli miałeś odmiany?

Miałem z Pionnera. 

Na 3/4 liście jak dasz to pokręci tak jak belkar ale to chwilowe. I wypada po tych opryskach dać mu z tydzień odpocząć przed regulacja. 

24h od siewu i juz kiełki pojawiają sie

Edytowane przez Damian_B
  • Thanks 1
Opublikowano
37 minut temu, Damian_B napisał(a):

Miałem z Pionnera. 

Na 3/4 liście jak dasz to pokręci tak jak belkar ale to chwilowe. I wypada po tych opryskach dać mu z tydzień odpocząć przed regulacja. 

24h od siewu i juz kiełki pojawiają sie

Zawsze szła doglebówka i poprawka wiosną ale już w zeszłym roku trzeba było poprawiawiać jesienią i wiosną. A w tym roku w stączkach to w ogóle nie działała i wszystko trzeba było nalistnie jechać. Myślałem jeszcze nad navigator z metazachlorem ale ladiva taniej wychodzi i skuteczność ta sama. Doglebowo tylko chlomazon, reszta za drogo wychodzi przy tak niepewnej pogodzie.

Opublikowano
1 minutę temu, arnoldino napisał(a):

Zawsze szła doglebówka i poprawka wiosną ale już w zeszłym roku trzeba było poprawiawiać jesienią i wiosną. A w tym roku w stączkach to w ogóle nie działała i wszystko trzeba było nalistnie jechać. Myślałem jeszcze nad navigator z metazachlorem ale ladiva taniej wychodzi i skuteczność ta sama. Doglebowo tylko chlomazon, reszta za drogo wychodzi przy tak niepewnej pogodzie.

Nawigator bodziszka nie weźmie, przypali tylko. 

No niestety nalistne zwalczanie chwastów w rzepaku swoje kosztuje...

Za belkara był w tamtym roku zwrot 160 zł za pak 4 ha. 

W tym pewnie tez bedzie

Opublikowano
26 minut temu, arnoldino napisał(a):

Chlomazon 0,2 + metazachlor 1,5 i ewentualna poprawka navigatorem 0,2 wyjdzie cenowo podobnie jak Ladiva, a raczej spektrum wiekszę. Myslałem o samym chlomazonie, ale jasnoty zostaną. 

2 minuty temu, pep14 napisał(a):

Siejecie rzepak w taką suszę, czy czekacie ? Na północy widać pewne opady na przełomie tego i następnego tygodnia, reszta nic

Siejemy, już bardziej patrze aby deszcz nie zasklepił niz miało by być za sucho, spokojnie sobie powschodzi. 

Opublikowano
8 minut temu, pep14 napisał(a):

Siejecie rzepak w taką suszę, czy czekacie ? Na północy widać pewne opady na przełomie tego i następnego tygodnia, reszta nic

wczoraj siałem warunki nie są aż takie złe bo w wilgotną ziemię szło nasiono

Opublikowano
24 minuty temu, Dastan napisał(a):

Chlomazon 0,2 + metazachlor 1,5 i ewentualna poprawka navigatorem 0,2 wyjdzie cenowo podobnie jak Ladiva, a raczej spektrum wiekszę. Myslałem o samym chlomazonie, ale jasnoty zostaną. 

Siejemy, już bardziej patrze aby deszcz nie zasklepił niz miało by być za sucho, spokojnie sobie powschodzi. 

Jak trafisz na warunki a jak będzie sucho to nic nie zadziała a tylko kosztów narobi. Największym problemem i nas to przytulia, wiosna i tak trzeba robić poprawkę na dwuliścienne żeby na pewno było czysto. To jeba.....two jak trafi na warunki to potrafi i w maju powschodzić i wydać nasiona a z przytulia to problem żeby potem sprzedać 

Opublikowano
29 minut temu, jan88 napisał(a):

wczoraj siałem warunki nie są aż takie złe bo w wilgotną ziemię szło nasiono

Jaka lokalizacja ?