Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Właśnie nie mam swojego i zamawiam usługi. Te zielone to szybko nie dojdą chyba. 

Skoś bez ścieżek , ścieżki można bez stołu bedzie mniejsza strata

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Skoś bez ścieżek , ścieżki można bez stołu bedzie mniejsza strata

I tak właśnie zrobię. Jutro po południu kosze a ścieżki zostają 

Opublikowano

raz kosilem sciezki chyba nawet 2 tyg. pozniej. o dziwo nic nie wylecialo, nie pootwieral sie. derrick niby populacja, a nie oblatuje. gratuluje koledze wydajnosci, derricka mam od 3 lat, dal mi najwyzsze wydajnosci. to dziwna odmiana, wyglada czasem jak żul ma nast. dzien po imprezie, ale wydajnoscia potrafi zaskoczyc.

Opublikowano
8 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Potrzebuje porady. Wczoraj mierzyłem rzepak i miał 9,9% ale w ścieżkach za ciągnikiem jest jeszcze całkowicie zielone łuszczyny. Myślicie że przy dobrej pogodzie kosić go w poniedziałek czy czekać aż to zielone jeszcze dojdzie? Pierwszy raz mam rzepak.

Jak ubezpieczony to niech stoi. Jak nie to na raty i kosić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, JD1052 napisał(a):

Derrick nie zawodzi, plon w okolicach 4,5t, badyle zdrowe zielone.

IMG_20250719_150943_606.jpg

Potwierdzam Derrick nie zawodzi zależy od pola ale szacuje 3.5 - 4.5 t/ha zależy od klasy ziemi zobaczmy jutro na skupie dokładnie i po co siać drogie odmiany za 1800 zł.

Jaka ochronę na płatka stosowałeś?Bo u mnie trochę suchych jest ale chowacza też sporo chociaż myślałem że zabieg w punkt. 

Na zdj klasa IVb

IMG_20250719_215609.jpg

IMG_20250719_220335.jpg

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

raz kosilem sciezki chyba nawet 2 tyg. pozniej. o dziwo nic nie wylecialo, nie pootwieral sie. derrick niby populacja, a nie oblatuje. gratuluje koledze wydajnosci, derricka mam od 3 lat, dal mi najwyzsze wydajnosci. to dziwna odmiana, wyglada czasem jak żul ma nast. dzien po imprezie, ale wydajnoscia potrafi zaskoczyc.

Ogólnie to zauważyłem że po zabiegu na płatek rzepak w ścieżkach zaczął się wymładzać. Jak tego uniknąć na przyszłość?

Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał(a):

A ja coś czuję, że w tym roku będą szarpane żniwa i wygrają ci, co mają własne kombajny, rezzta będzią kląć i pluć sobie w brodę, do końca lipca nie nadają zmiany pogody, dzień deszcz, dzień bez

Jak zdrowy rzepak to nic mu będzie i wykosi się nawet w sierpniu.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Jarek22B napisał(a):

Jak zdrowy rzepak to nic mu będzie i wykosi się nawet w sierpniu.

Dokładnie co roku jest sraczka a pogoda kiedyś się poprawi

Opublikowano (edytowane)

Różnie jest, z 10 lat temu kosiło się albo mokry a jak był suchy i pogoda sie zrobiła to było 20 procent porostu i nikt kupić tego chciał

Edytowane przez JD1052
  • Like 1
Opublikowano

Niektórzy u mnie nie umieli tego sprzedać albo gdzieś za niewielką kwotę oddawali bo żaden skup tego nie chciał brać. Jak by były dobre pogody to może stać i do września ale teraz jak co chwilę deszcze to nie wiem. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ksawery napisał(a):

Serio...pamiętam taki rok jak śmiali się ze mnie ze kosze pierwszy a jest jeszcze czas. Potem rosło w kłosach ludziom którzy mieli potem te sraczke o której piszesz 🤭

Będzie się nadawać to trzeba kosić i tyle

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ksawery napisał(a):

w temacie jęczmienia już wyjaśnieni ci co się śmiali z pierwszych koszących. jak jest suche to się kosi @ŻakowskiSławomir

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 3
Opublikowano

wasze problemy ze ścieżkami wynikają z tego że wykonujecie ten zabieg zbyt późno , często zbyt niskim ciągnikiem i zbyt duża prędkość , substancje czynne są po to aby pokryły zielone części rośliny przeniknęły do wewnątrz i tam działały a nie po to aby ciecz robocza pokrywała kwiatki , w tym roku poszedł u mnie boskalid z azoksy i końcem kwietnia a robiłem 1614 na normalnym ogumieniu i tylko winkle na uwrociach coś było widać zielonego to może pół ara na hektar rzepak na początku kwitnienia kiedy ma 1-1,2 metra wysokości jest jeszcze elastyczny i z dnia na dzień robi się coraz bardziej twardy i podatny na uszkodzenia 

Opublikowano

Miałem dziś szacowanie rzepaku i szkoda została uznana tylko na połowie jednej z dwóch działek z uwagi że na jednej rzepak już po wschodził a na reszcie jest jeszcze nie dostały i nie stwierdza uszkodzeń po gradzie. Mimo że działki obok są uszkodzone również on sugeruje się tym czy się wysypał czy nie.  Firma Agro Ubezpieczenia rzeczoznawca Ostrowski. 

Opublikowano

Sprzedany Derrick średni plon 3.92 - 4.04 t/ha wilg 8.9 % olej 41 % klasa gleby 4-6 cena 2020 netto od wczoraj - 30 zł. Na ta ziemię i opady wynik super ta odmiana nie zawodzi.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, ziomal_one napisał(a):

Zaprawa wystarczy. Wysyła się potem fakturę razem z rejestrem zabiegów.  

A jak wygląda fen rejestr ? Jest jakiś ogólny wzór ? Co tam powinno być zawarte ? I tak w ogóle rok temu jaka kasa z tej biologicznej ochrony była ? 

Ja nie wiem jak wy to robicie że z klasy 4-6 macie 4 t rzepaku. Ta klasa to albo na papierze albo gliniaste podłoże.