Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie byli wreszcie szacować szkody i facet który szacuje powiedział że 14%straty to jest 10% odszkodowania, więc jak u niego w protokole jest 50% strat to wypłacają 36% kwoty ubezpieczenia

Opublikowano
W dniu 29.06.2025 o 12:15, yacenty napisał(a):

6 różnych odmian, poziom zieloności różny, ale na ten moment wszystkie leżą.

Ciekawe co poszło nie tak. Mokry maj, czy jednak za dużo azotu, a może kombinacje z ochroną.

Na razie jest mocno przechylony.

20250628_162314.jpg

20250628_162321.jpg

20250628_162352.jpg

20250628_162744.jpg

20250628_162748.jpg

Jak nie jest połamany to nic mu będzie. Kiedyś ojciec miał podobny rzepak i nic mu nie ubyło z plonu . 

Opublikowano

Nie możliwe przecież każdy się boi że wymarznie i sieja ściśle według norm terminów  i obsady z przed 30/40 lat nie zwracając uwagi na zmianę klimatu czy chociażby pozostałości nasion z ubiegłych lat.

• Root Admin
Opublikowano
40 minut temu, lassie napisał(a):

mogło wzejść nawet 20 szt do tego samosiewu z osypanych nasion sprzed 2,3 lat

Na szczęście rzepak już sieje co 4 lata więc tych samosiewów jest coraz mniej, ale są dalej

Opublikowano

No właśnie sto procent chyba dlatego nigdy nie wypłacaja z tego co wiem. Znajomy dostał szkodę całkowitą ubezpieczony na 4,5 tony a dostał 6 tysi do ha

Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 15:32, woytek napisał(a):

Po jakim czasie było widać efekty w grochu? 

Po dwóch dniach pierwsze ślady zasychania tak samo chwastów. Po dwóch tygodniach jechałem kosić. Powiem szczerze że średnio jestem zadowolony z takich preparatów, niby efekt jest tylko przy tej cenie to się jednak czegoś więcej oczekuje.

Opublikowano
23 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Po dwóch dniach pierwsze ślady zasychania tak samo chwastów. Po dwóch tygodniach jechałem kosić. Powiem szczerze że średnio jestem zadowolony z takich preparatów, niby efekt jest tylko przy tej cenie to się jednak czegoś więcej oczekuje.

A jaka cena? A i odejmij od tego cenę zamiennika randapu ( choć ten dodatkowo wyczyści pole jak coś jest wielotetniego) 

Opublikowano
19 godzin temu, F3dor napisał(a):

U mnie byli wreszcie szacować szkody i facet który szacuje powiedział że 14%straty to jest 10% odszkodowania, więc jak u niego w protokole jest 50% strat to wypłacają 36% kwoty ubezpieczenia

To jest szacowanie przymrozków wiosennych? Jeśli tak to przyjęli współczynnik korygujący, zależny od bbch. Żadna nowość. Jeśli to inna szkoda to bardzo brzydko zrobili. 

Na powiem na przykładzie generali . Miałem szkodę zupełna ale oni wypłacają wtedy 85 % wartości polisy

Opublikowano

Już kiedyś pisałem kumpel miał pzu to długo mu się ciągnęło. Mi zawsze inny kumpel wynajduje jakieś dziwne firmy i zawsze jest prosto ubezpieczyć i z szacowaniem i wypłatą problemu nie ma.  Co prawda w tym roku drugi raz dopiero korzystałem ale jak na te dwa razy co korzystałem problemu nie było. A to, że rzepaku 10 % tylko w tym roku zmarzło to sam widziałem  więc nie mam podstaw by podważać szacunek. Bo to było bardziej zgłoszone a może się uda. 

Opublikowano
2 godziny temu, piotrk8212 napisał(a):

A jaka cena? A i odejmij od tego cenę zamiennika randapu ( choć ten dodatkowo wyczyści pole jak coś jest wielotetniego) 

Coś niecałe 200 zł na hektar wychodziło, groch szedł w większości na pasze to potrzebowałem właśnie substancje o działaniu kontaktowym. Jak idzie na poplony to się nie oglądam tylko na  zachwaszczenie wtórne glifo i jazda. Nazwa środka  Spotlight plus, działa na tej samej zasadzie co mizuki, cena z resztą też podobna

Opublikowano

Ja mam w tuwie i tak narazie tylko za przymrozki dostslem decyzję, za grad jeszcze nic także nie wiem czy też pomniejszą. Znajomy ma w agro ubezpieczenia 

Opublikowano

Mizuki gdzieś widziałem po tysiaku za 5 litrów ale ogólnie mało tego może dopiero będzie się pojawiał. A były po nie całe 700 wcześniej stare oferty. Dawka na rzepak 2 l na ha.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Groch sam dochodzi po co dosuszać go chemią

Wiem że gorąco jest i człowiek rozkojarzony ale wyraźnie napisałem że wyszło zachwaszczenie wtórne co nie jest w grochu niczym niezwykłym i dlatego trzeba było zasuszać.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał(a):

W tym roku mam problem na części pola z zielem. Wcześniej nigdy nie stosowałem zawsze sam dochodził. 

Jak chcesz palić tam gdzie chwasty miejscowo to dawałabym glifosat 2l 80-100l wody i siarczan amonu

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie mam trochę problem z rzepakiem w niektórych miejscach go położyło i nie dojrzewa równo miejscami łuszczyny brązowe a miejscami całkiem zielone myślicie że to dojdzie czy lepiej go doszuszyć jak tak to czym i kiedy?

IMG_20250702_192249_166.jpg