Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Napisz oświadczenie że jesteś właścicielem uprawy i to wystarczy

Na jedną działkę na szybko napiszę umowę z gościem,  a na drugą właśnie o czymś takim jak piszesz , napiszę że umowa dzierzawy ustna i oświadczenie że jestem właścicielem uprawy zgłoszonej do odszkodowania 

Tylko najpierw niech by już oszacowali w końcu ten rzepak , dziś mija miesiąc od szkody

Opublikowano

Richmond, jeszcze się pojawiają kwiaty w niektórych miejscach na dołkach. Na cale szczęście w większości na ścieżkach. A co do zaprawy do nasiennej na robala to się opłaca bo masz do 3-4 liścia spokój z pchełkami i nie musisz zaraz po siewie monitorować czy czy już coś nie podjada siewek. Oczywiście mowa o normalnych środkach a nie o tych biologicznych, na nie to tylko strata kasy. Za dużo zmiennych ma wpływ na ich działanie żeby było warto je stosować.

IMG_20250605_194420.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Na jedną działkę na szybko napiszę umowę z gościem,  a na drugą właśnie o czymś takim jak piszesz , napiszę że umowa dzierzawy ustna i oświadczenie że jestem właścicielem uprawy zgłoszonej do odszkodowania 

Tylko najpierw niech by już oszacowali w końcu ten rzepak , dziś mija miesiąc od szkody

U mnie 2 tygodnie i nic a teraz jeszcze po tych nawałnicach to dopiero będzie masakra 

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Jak jest możliwość zamówić goły,  a ty masz dostęp do dobrej zaprawy to jak najbardziej

To nuprid był dużo lepszy? A ile imidachlopryd ( chodzi mi o substancje z nuprid 200) utrzymuje się w roślinie bo mogą to wykryć i po ptakach zamiast korzyści to spora strata.... stosowałem w kukurydzy przez łąki była i jest  moc drutowca i innych szkodnikòw ( takie małe białe robaczki w nasionku kukurydzy ) to bez zaprawy to 30% wypadało . A w miejscu to kilka metrów nic wzeszło.  Ale teoretyczni czy teg nie wykryją potem?

Opublikowano (edytowane)

Był rzeczoznawca. Jedno pole 7% a reszta 10-11% od przymrozków po mrozie 7,5stopni... Wg mnie mało 

Zdjęcie z 29 maja

IMG20250529101753.jpg

Edytowane przez XTRO
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, piotrk8212 napisał(a):

To nuprid był dużo lepszy? A ile imidachlopryd ( chodzi mi o substancje z nuprid 200) utrzymuje się w roślinie bo mogą to wykryć i po ptakach zamiast korzyści to spora strata.... stosowałem w kukurydzy przez łąki była i jest  moc drutowca i innych szkodnikòw ( takie małe białe robaczki w nasionku kukurydzy ) to bez zaprawy to 30% wypadało . A w miejscu to kilka metrów nic wzeszło.  Ale teoretyczni czy teg nie wykryją potem?

Zdecydowanie lepszy od zapraw które są stosowane obecnie w rzepakach standardowo 

Godzinę temu, XTRO napisał(a):

Był rzeczoznawca. Jedno pole 7% a reszta 10-11% od przymrozków po mrozie 7,5stopni... Wg mnie mało 

Zdjęcie z 29 maja

IMG20250529101753.jpg

Nie da mi się zbliżyć tego zdjęcia żeby powiększyć bardzo , ale z tego powiększenia co widzę to raczej mało wyszacowane 

I to zdecydowanie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał(a):

Zdjęcie z 29 maja

IMG20250529101753.jpg

Bardzo mało...Jak oni to kur...a liczą.  

Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Czyli co próba oszustwa? Jest jakaś opcja aby to podważyć? 

Sądownie

Napiszę tutaj bo tu na czasie o odszkowowaniach , dziś przyszła mi decyzja z szacowania soi i napiszę na tym przykładzie gość który był oszacował szkody na 50% , a teraz w decyzji ujebali z 50% na 36% , u was też tak w uja lecą że to co szacowane na polu nie ma odnośnika co potem jest w decyzji ? Na 2 kawałku szacowane było 20% , a w decyzji 12%

Toż to rozbój w biały dzień, ciekawe jak komuś szacują na granicy progu żeby się załapać np 10-13% , to czy też ujebią potem w decyzji na 5-7% żeby nie zapłacić nic ? POLISA w TUZ

Uszkodzona powierzchnia upraw [ha] : 3
Suma ubezpieczenia [PLN] : 18 000,00
Procent szkody [%] : 36
Wysokość szkody [PLN] : 6 480,00
Zaoszczędzone koszty zbioru [PLN]: 259,20

I jak nie pasuje to :

Informujemy, że w przypadku kwestionowania przedmiotowej decyzji, można dochodzić roszczeń na drodze
postępowania sądowego. Korespondencję prosimy przesłać na adres P

Opublikowano
XTRO napisał:

Zdjęcie z 29 maja

Mój rzepak wygląda podobnie i z Generali wyliczyli 52%. Przyszła dziś decyzja i jest tak jak wyliczyli, jestem zadowolony.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

No właśnie rozcinali łodygi i sprawdzali chowacza ? Bo mi już z góry powiedział rzeczoznawca do którego dzwoniłem z zapytaniem kiedy będzie druga wizyta , że w tym roku jest nieprawdopodobna presja chowacza i Ubezpieczenie mimo uszkodzeń mrozowych może być nie uznane. Ma 10 losowych łodyg rozcinać i sprawdzać chowacza jak będzie w większości nici z odszkodowania

To jest skur... two.

Opublikowano
2 godziny temu, rob334 napisał(a):

Mój rzepak wygląda podobnie i z Generali wyliczyli 52%. Przyszła dziś decyzja i jest tak jak wyliczyli, jestem zadowolony.

A proszę wstaw zdjecie , bo to rekord odszkodowania, ciekawi jesteśmy jak wygląda.

Opublikowano
23 minuty temu, sawka71 napisał(a):

A proszę wstaw zdjecie , bo to rekord odszkodowania, ciekawi jesteśmy jak wygląda.

Jaki rekord? 😅Znajomy dostał 80%

7 godzin temu, XTRO napisał(a):

Zdjęcie z 29 maja

IMG20250529101753.jpg

Jebac PZU

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Xerkses napisał(a):

U mnie ani razu

To możesz powiedzieć, że łagodnie Cie potraktowali, przerabiałem już kilka firm i zawsze likwidatorzy cięli łodygi szukając śladów chowaczy

Opublikowano
18 minut temu, lukasz222 napisał(a):

To możesz powiedzieć, że łagodnie Cie potraktowali, przerabiałem już kilka firm i zawsze likwidatorzy cięli łodygi szukając śladów chowaczy

Ponad 10 lat ubezpieczany rzepak na przymrozki wiosenne i ani razu nie szukali chowacza bo nje było takiego problemu