Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Co sądzicie o royalyty i azoksy teraz na płatek ? Wyszło by ponad połowa taniej niż np propulse 

jak najbardziej royalyty ale ...plus protiokonazol.

Opublikowano
42 minuty temu, Tigon napisał(a):

Ja robię 1 zabieg i widzę czy zrobię go na początku kwitnienia czy bliżej końca efekt jest ten sam, rzepak w żniwa zielony.

Dużo zależy od ziemi na jakiej pracujesz, u mnie praktycznie same mozaiki i jak nie podzielisz zabiegów to bardzo trudno upilnować uprawy na nich.

Opublikowano

Widzę dyskusja zażarta - jechać, nie jechać, czekać nie czekać...

Sam ze sraczką siedzę.

Kwitnienie zaczął w piątek/sobotę...

Wg prognozy temp ma spaść ale bez przymrozków. Ma być te 1-2 stopnie...

I teraz tak wpadłem na pomysł:

tydz temu 16.04 przy słodyszku dałem 200g tebu

teraz chciałem jechać na płatka 110 boskalid + 150 protio+ 125 azoksy + robale...

Ale pomysł urodziłem taki żeby może to jakoś podzielić i jechać dzisiaj 125 azoksy + robale

a w majówkę dać boskalid + protio+ ewentualna poprawka robaka....

Jak myślicie?

Ma to sens czy już do reszty zwariowałem?:)

Opublikowano
1 godzinę temu, damian315 napisał(a):

Tylko po niedzieli też nie będą chyba zbyt dobre warunki bo niby już bez przymrozków ale noce chłodne a wymagane też są wyższe temperatury 

Pictora nie potrzebuje takich temperatur , działa w niższej temperaturze 

Opublikowano
12 minut temu, panczo1922 napisał(a):

Sam ze sraczką siedzę.

teraz chciałem jechać na płatka 110 boskalid + 150 protio+ 125 azoksy + robale...

Ale pomysł urodziłem taki żeby może to jakoś podzielić i jechać dzisiaj 125 azoksy + robale

Jak myślicie?

musisz sam ocenić stan kwitnienia, oraz dostosowac do pogody. jesli kwitnienie idzie standardowo, masz czas do poniedziałku, ale to jest główny zabieg i naklezy dac boskalid + protio, albo sam boskalid. po tygodniu juz platki beda opadaly, wiec mozesz wjecha drugi raz, np sama azoksy jesli w 1 zabiegu poszedl protio i boskalid. jesli w 1 sam boskalid, to w 2 protio wystarczy. ten pierwszy zabieg jest najwazniejszy.

Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

musisz sam ocenić stan kwitnienia, oraz dostosowac do pogody. jesli kwitnienie idzie standardowo, masz czas do poniedziałku, ale to jest główny zabieg i naklezy dac boskalid + protio, albo sam boskalid. po tygodniu juz platki beda opadaly, wiec mozesz wjecha drugi raz, np sama azoksy jesli w 1 zabiegu poszedl protio i boskalid. jesli w 1 sam boskalid, to w 2 protio wystarczy. ten pierwszy zabieg jest najwazniejszy.

Myślałem że azoksy daje się właśnie wcześniej bo potem utrzymuje ten efekt zieloności bardzo długo....

Wg wcześniejszego wykresu co ktoś tu wrzucił to najskuteczniej jest jechać na płatka 8-14 dni od początku kwitnienia...

już sam nie wiem ...

Zobaczę co sąsiedzi robią:):):)

Opublikowano
2 godziny temu, respecto088 napisał(a):

Robal przy opadaniu płatka to standardowo 0.25l Carnadine + 50ml Cyperkilla i spokój. Tylko zastanawiam się co do Boskalidu, bo machnę z 200-220g i albo azoksy albo protio w dawce 125-150g.

Mozesz przeciez dac wszystkie te 3 substancje po 125 i bedzie najlepiej z tych opcji

Opublikowano
17 minut temu, panczo1922 napisał(a):

Myślałem że azoksy daje się właśnie wcześniej bo potem utrzymuje ten efekt zieloności bardzo długo....

Wg wcześniejszego wykresu co ktoś tu wrzucił to najskuteczniej jest jechać na płatka 8-14 dni od początku kwitnienia...

już sam nie wiem ...

Zobaczę co sąsiedzi robią:):):)

Może i kolor będzie ale solo azoksy to słaba ochrona przy płatku. Jak jeszcze masz warunki i jest w odpowiedniej fazie  to się nie oglądaj tylko jedz. Wczoraj robiłem jak około połowa na pędzie głównym jest otwarta gdzie reszta co siała wcześniej ma już połowę wszystkich kwiatów rozwinięte a się czają z zabiegiem bo ochłodzenie idzie.

• Like 2
Opublikowano

U mnie sucho -pomimo dobrej ziemi 3b i 200kgN od stycznia zaczyna placami kwitnąć (okolice Lublina). A przed świętami zero żółtego  

Jak nie popada to chyba nie ma co azoksystrobiny by nie usechł na zielono? 

Opublikowano (edytowane)

A co dziwnego, ze zaczyna kwitnac? Przeciez to normalne na ten rejon. 🤔 Ja jestem lhr i jak u nas juz zaczyna kwitnac to u was praktycznie tydzien wczesniej

Sucho? Z tego co na radarze widzialem to Lublin od tygodnia jakies burze atakuje. Wszystko cie ominelo? Na piatek w nocy nadaja jakies deszcze. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
8 godzin temu, Damian_B napisał(a):

Jeżeli z piątku na sobotę moze być już przymrozek to nie bardzo dzisiaj pryskać na płatek? Lepiej poniedziałek/wtorek gdy już stabilna pogoda? 

Z jakich stron jesteście że widzicie te przymrozki , bo u mnie świętokrzyskie najniższa temperatura jaką widzi większość prognoz to plus 1 , ewentualnie zero 

Wiadomo przy gruncie może coś być więcej ale żeby o uszkodzeniach mówić to raczej nie możliwe 

Opublikowano
5 godzin temu, arnoldino napisał(a):

To zależy co dawałeś wcześniej a sivanto według producenta nie można stosować podczas kwitnienia. Przed rozpoczęciem albo po zakończeniu można 

Podobno etykieta żle napisana i nie szkodzi pszczołom

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał(a):

Sam ze sraczką siedzę.

Jak myślicie?

We wtorek dałbym trzy substancje i koniec.

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

14 dzien to bardzo pozno, juz zaczna opadac platki. ten wykres byl dosc dokladny, chyba 8 do 11 dzien, a podem skutecznosc spada z iloscia opadajacych platkow.

U mnie pierwsze kwiaty zeszła środa/czwartek, a dziś już widać że przy silniejszym wietrze pierwsze płatki zaczną opadać.

5 minut temu, wilkołak napisał(a):

Podobno etykieta żle napisana i nie szkodzi pszczołom

Tak jest napisana, by środek nie skończył jak proteus.

Opublikowano

juz koniec przeciez jeszcze maja nie ma ? a zniwa dopiero w lipcu więc 2,5 miesiąca bez zadnej ochrony? 

chowacz zrobi spustoszenie z łuszczynami . 

ja mam plan wjechac na początku z kwitnieniem boskalid + protio po 125 i robak i pozniej jakies 3-4 tygodnie nie wiem moze tebu albo difenokonazol i robal jeszcze raz . albo wogóle na szodniki łuszczynowe w miedzyczasie jezdzić bo w tamtym roku wjechałem tylko w pełni kwitnienia i masa łuszyn była zjedzona przez robale 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Z jakich stron jesteście że widzicie te przymrozki , bo u mnie świętokrzyskie najniższa temperatura jaką widzi większość prognoz to plus 1 , ewentualnie zero 

Wiadomo przy gruncie może coś być więcej ale żeby o uszkodzeniach mówić to raczej nie możliwe 

Na północy PL są prognozowane, ale jeśli na południu prognozy"widzą" lekko pow.zera, wcale nie oznacza że lokalnie nie wystąpi ujemna temperatura.. 

Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

U mnie nic nie widać żadnych przymrozków itd. Najniżej to 3 na plusie ma być. 

Padało dziś ?

Opublikowano
2 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Na północy PL są prognozowane, ale jeśli na południu prognozy"widzą" lekko pow.zera, wcale nie oznacza że lokalnie nie wystąpi ujemna temperatura.. 

Padało dziś ?

No właśnie nic nie pada. A w Ligota i Mazańcowice grad nawiedził