Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Jarek22B napisał(a):

U mnie na wieczór poszło Corvetto a rano siwo - ciekawe jak zareaguje rzepak bo ponoć Corvetto męczy rzepak

Bardziej obawiłbym się dopiero nadchodzących przymrozków niż Korvetto

Opublikowano
1 godzinę temu, Damian_B napisał(a):

Ja wczoraj też dokończyłem rzepak t1 , na noc nadawali 4 stopnie a tu rano siwo. W dołku spory mróz... Dziś lub jutro na wszelki wypadek wleci asashi 

Czyli już mamy pierwszych którzy mają dokładkę na dzień dobry 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

według prognozy to kolejne dobre warunki na fungi będą po świętach, więc to juz bedziez zabieg na zielony pak

Prognozy to się zmieniają codziennie i nie zdziwił bym się jak za tydzień znów wiosna będzie.

Opublikowano
29 minut temu, tomala611 napisał(a):

Bardziej obawiłbym się dopiero nadchodzących przymrozków niż Korvetto

Ponoć dla Korvetto min czas dla prawidłowego działania to 2 doby - niestety przy dzisiejszym przymrozki to minęło z 5-6 godzin 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, mysza103 napisał(a):

Dobrze że większość rzepaku opryskalem wcześniej a wczoraj tylko dokończyć zostało 6 ha. Więc koszt nie duży , około 50 zł na ha. Może nie koniecznie jest dawać asashi bo nie był to duży przymrozek i długotrwały bo o 7 był tylko w cięniu szron ale dla spokojnej głowy dam. 

Ale te pogody w ogóle nie sprawdzają się ostatnio nic a nic... 

Edytowane przez Damian_B
Opublikowano
24 minuty temu, mysza103 napisał(a):

A kto bogatemu zabroni jak ich stać, handlowcy się ucieszą że więcej towaru zejdzie.

Opublikowano
59 minut temu, mysza103 napisał(a):

32 minuty temu, arnoldino napisał(a):

A kto bogatemu zabroni jak ich stać, handlowcy się ucieszą że więcej towaru zejdzie.

Przymrozki u mnie nadawali dopiero na sobotę więc założenie było słuszne ale natura swoje.

Rozumiem że wy to przez życie tylko z dobrymi decyzjami 😉

Opublikowano

Rzepak Derrick regulacja 0.5 toprex 10 dni temu na pęd wysokości 8 -10 cm

Niektórzy mówili że za szybko jak widać nic mu nie jest. Dziś siarczan mg+ inazuma. Rzepak mix swoich nasion z kwalifikatem. 

IMG_20250403_110052.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Niektórzy mówili że za szybko jak widać nic mu nie jest. Dziś siarczan mg+ inazuma. Rzepak mix swoich nasion z kwalifikatem. 

IMG_20250403_110052.jpg

A co miało mu zaszkodzić? Toprex nie jest jakoś wybitnie silnym regulatorem a rzepaki jak dobrze odżywione i trafia na warunki to potrafią zaskoczyć szybkością wzrostu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Na wschodzie to odczuwalna - 10 będzie na początku tygodnia i pod koniec, powodzenia za regulacja 🤣

według prognozy to kolejne dobre warunki na fungi będą po świętach, więc to juz bedziez zabieg na zielony pak

tydzień temu jeszcze nikt bardzo nie mówił o tym ataku zimy w weekend a Ty już wiesz jaka pogoda będzie po świętach. Zobacz jak się warunki zmieniają szybko, w piątek na być 18 stopni a w sobotę już tylko 5-7 a w nocy na minusie. Te prognozy długoterminowe to między bajki można sobie schować. Maks 3-4 dni do przodu

Edytowane przez Fugeo
  • Like 1
Opublikowano
arnoldino napisał:

5 minut temu, Raptus902 napisał(a):

A co miało mu zaszkodzić? Toprex nie jest jakoś wybitnie silnym regulatorem a rzepaki jak dobrze odżywione i trafia na warunki to potrafią zaskoczyć szybkością wzrostu. 

No co niektórzy mówili tu że za szybko stanowczo i że go zatrzyma że stanie w rozwoju. Osobiście preferuję szybszą regulację.

Opublikowano
1 minutę temu, Raptus902 napisał(a):

No co niektórzy mówili tu że za szybko stanowczo i że go zatrzyma że stanie w rozwoju. Osobiście preferuję szybszą regulację.

Tylko że to Twoje pole i Twoja kasa a nie ich, takie gadanie to traktuje jako sugestię nie wyrocznie. Swój robiłem w takiej samej fazie tylko że 0,35 szło wczoraj poprawka tebu i mikro i temat mam zamknięty. Rośliny średnio między 15-20 cm na dzień wczorajszy. Zawsze trzeba patrzeć na rośliny a nie sugerować się tym co mówią inni.

Opublikowano
1 godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Niektórzy mówili że za szybko jak widać nic mu nie jest.

Ja też ponad tydzień temu robiłem regulację 180g teb + 0.5 l CCC na rzepak który miał pęd od 0 do max 5 cm dziś ma od 5do max 10 cm i kupę odgałęzień bocznych

20250403_113345.jpg

20250403_113108.jpg

Opublikowano (edytowane)

Czy u was przedstawiciele środków ochrony roślin też chcą nakaz na podatek umowy dzierżawy i inne rzeczy zgody rodo i zgodę na dostęp do BIK ? 

Edytowane przez Alpacino
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Alpacino napisał(a):

Czy u was przedstawiciele też chce nakaz na podatek umowy dzierżawy i inne rzeczy zgody rodo i zgodę na dostęp do BIK ? 

przedstawiciele czego ? świadków Jehowy ?

Opublikowano
43 minuty temu, Alpacino napisał(a):

Czy u was przedstawiciele też chce nakaz na podatek umowy dzierżawy i inne rzeczy zgody rodo i zgodę na dostęp do BIK ? 

Jacy przedstawiciele ? Jak ktoś coś może od cb chcieć? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, jahooo napisał(a):

przedstawiciele czego ? świadków Jehowy ?

Środków ochrony roślin przecież nie Jehowi  ciężko się domyśleć wiem że chłopu trzeba wytłumaczyć wprost 

Edytowane przez Alpacino
  • Confused 1
Opublikowano
21 minut temu, d4rek napisał(a):

ubezpieczał ktoś rzepak, PZU stawki ?

4tony po 2000zl  118zl

8ton pszenicy po 900 35 zl

Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Czy u was przedstawiciele środków ochrony roślin też chcą nakaz na podatek umowy dzierżawy i inne rzeczy zgody rodo i zgodę na dostęp do BIK ? 

A nie pytali Cię czy że swoją żoną śpisz czy z sąsiada ?

Opublikowano

Bezpośrednio w PZU deszcz, grad, huragan i przymrozki 118, u agenta w różnych TU przy 10% ok. 135zł przy 8% ok. 170.

Jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o szacowanie strat w poszczególnych ubezpieczalniach? 

Opublikowano
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Środków ochrony roślin przecież nie Jehowi  ciężko się domyśleć wiem że chłopu trzeba wytłumaczyć wprost 

tak trudno napisać ? może kredytowi albo od fotowoltaiki