Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Przetnij pęd i zmierz ten zielony miękisz,

A ile musi mieć długości żeby zacząć regulację? I kiedy jest już za późno na regenerację ? Dzięki za odpowiedź 

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał(a):

Na czym polega ten dylemat?

Toprex szedł na jesien więc powtarzając go wiosną obawiam się że może być słabsze działanie w wyniku powtarzania substancji 

Opublikowano
9 minut temu, andrzej224 napisał(a):

Ja skocze do marketu po kwasek cytrynowy i zaraz wjeżdżam w rzepaki, pojdzie grzyb, bor i insektycyd 

Co za fungicydy stosujesz?

Opublikowano
18 minut temu, lucekk napisał(a):

Toprex szedł na jesien więc powtarzając go wiosną obawiam się że może być słabsze działanie w wyniku powtarzania substancji 

Niepotrzebna obawa, najważniejsze pytanie to jak duży już jest i czy planujesz robić na dwa razy czy na raz. Swój jesień jak i wiosna toprex 0,35L a potem poprawka tebu 500 0,5L. Jak robisz konkretną dawkę i na raz to możesz trochę opóźnić zabieg a jak na dwa w mniejszych dawkach to trochę wcześniej. Jest tyle możliwości że aby dobrać odpowiednią trzeba niestety zmierzyć wielkość samej rośliny.

Opublikowano
5 minut temu, robi57362 napisał(a):

nie bo działanie będzie bardzo słabe

A nie będzie przypaleń? Z tego co widzę wszyscy pryskają bo najwcześniej odpowiednia pogoda będzie za 2,5 tygodnia ocieplenie pewnie czyli połowa kwietnia i rzepak ucieknie mocno 

Opublikowano
32 minuty temu, lucekk napisał(a):

Ja stosuje toprex  jesienią i wiosną. Nic negatywnego nie zaobserwowałem. Wiosną stara dawka 0,5l, czasami idzie też tebu dodatkowo przy obniżonej dawce. Plon od 3,5t w najgorszych latach do 4,5t w najlepszych. 

Opublikowano

Jak wczoraj był całonocny (23-7) przymrozek do -3,5 stopni prawie, to dzisiaj t1 nie będzie za szybko? Warunki są super, bo noc dzisiejsza była ciepła i nie chce odkładać, bo ostatni opryskiwacz rzepaku mi został i chce lecieć też z jęczmieniem.

Opublikowano
16 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jak masz dobre rozpylacze to średni wiatr nic nie przeszkadza 

A przy jakiej to max. V wiatru dopuszcza się wykonywanie oprysków, co.. ?  😋

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

W praktyce to można regulować już od paru cm stożka,  z tym że im mniejszy rzepak zostanie opryskany , tym bardziej go wyreguluje

Dokładnie. Nie rozumię fenomenu biegania po polu z "calówką" i mierzenia rzepaku 🤣🤣🤣

Opublikowano

Słuchajcie mam taki mały rzepaczek bo był zalany jesienią i nie chce coś wystartować , czym go trochę ruszyć ? Aminokwasami? Odżywka wieloskładnikowa? Czy może dać mu regulator toprex  , żeby go przytrzymać boję się , że jak przyjdzie ciepło to szybko pójdzie w ped azotu dostał dużo i siarki 

IMG_20250329_104101.jpg

Opublikowano (edytowane)

Fiolek, chaber, bodziszek. Chabra wezmie na 100%. Bodziszka powinien. Fiolka nie wezmie. Z tych chwastow tylko chaber ma szanse walczyć z rzepakiem

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Dzisiaj nie wjade bo wiatr nie pozwala jutro deszcz na wieczór nadają i wjezdzam od rana w rzepak stożek ma około 5-6cm pójdzie bor 1l chelat manganu molibdenu cynku i teraz pytanie dawać juz tebu czy czekać x tego co widzę nastepne okienko pogotowie za 3 tygodnie jeśli dawac to ile ? I czy dodać protio i ile ? Nie mam doświadczenia rzepaku pomóżcie 

Screenshot_20250329-112249_Google.jpg

Opublikowano

Przez parę stron jest wałkowane co dawać na różnej wielkości rośliny. Najprościej teraz toprex 0,35  żeby przytrzymał, przy następnej okazji za około 2 tygodnie  poprawisz tebu 200-250g s.cz. bez kombinowania. Jak masz pierwszy raz rzepak to chyba najprostsze zestawienie 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Przez parę stron jest wałkowane co dawać na różnej wielkości rośliny. Najprościej teraz toprex 0,35  żeby przytrzymał, przy następnej okazji za około 2 tygodnie  poprawisz tebu 200-250g s.cz. bez kombinowania. Jak masz pierwszy raz rzepak to chyba najprostsze zestawienie 

Co ty chcesz poprawiać za 2 tygodnie jak on będzie w kolano - nie wiem co za nowy trend że regulacje wiosenna można poprawić 

Opublikowano
56 minut temu, kamil800 napisał(a):

Fiolek, chaber, bodziszek. Chabra wezmie na 100%. Bodziszka powinien. Fiolka nie wezmie. Z tych chwastow tylko chaber ma szanse walczyć z rzepakiem

To czy powinienem coś dodać na fiołka czy dać sobie z nim spokój i pojechać samym korvetto?

Opublikowano (edytowane)

u mnie nie da się wykonać zabiegu bo co drugi dzień jest przymrozek, miałem dziś jechać to mało co głowy nie urwie a w nocy zamiast 6 już mówią 3 także czasem znów może coś złapać koło 0/-1, bo jak wiadomo każda prognoza mówi o temp na 2 m a przy gruncie zawsze jest 3 mniej o tej porze.

Edytowane przez Tigon
  • Like 1